Reakcije na odlazak

Šarar o “Zajcu” nakon Frljića: ‘Kazalište će raditi dobro i produktivno, kao i do sada’

Kim Cuculić

Frljićev odlazak u suštini je samo reorganizacija u kontekstu EPK-a; on ostaje vezan za Rijeku i HNK, s obzirom da je »Zajc« formalno nositelj programa ponuđenog u knjizi kandidature – kaže pročelnik Šarar



RIJEKA Vijest da redatelj Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca u srpnju ove godine prelazi u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture, dok će za vođenje Kazališta, do izbora  novog intendanta, Gradskom vijeću biti predložen dr. sc. Marin Blažević, dosadašnji ravnatelj Opere – mnoge je iznenadila. Pojavila su se nagađanja i pretpostavke da Frljić napušta intendantsko mjesto na polovici četverogodišnjeg mandata zbog sustavnih političkih i drugih pritisaka. Za komentar ove situacije pitali smo gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela:


– Realizacija programa ponuđenih u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture postala je za Rijeku prioritetna stvar. U tom smislu, Oliver Frljić je sasvim odgovorno procijenio da su istovremeni angažmani na dužnosti intendanta i unutar tima za realizaciju programa EPK-a previše pojedinačno zahtjevni da bi ih se moglo podjednako kvalitetno raditi – rekao je Obersnel.


Logična odluka


– Osobno mi je drago što je odlučio preuzeti odgovornost realizacije dijela EPK programa jer je to, sudeći prema načinu na koji je do sada vodio kazalište, najbolja garancija da će se programi ponuđeni u knjizi kandidature doista i realizirati – dodao je.




– Isto tako, obzirom na dosadašnji rad i rezultate te usku suradnju s Oliverom Frljićem, siguran sam da  ravnatelj Opere Marin Blažević može kompetentno i uspješno voditi Kazalište do izbora novog intendanta, odnosno nastaviti posao kojeg su zajedno započeli on i Frljić. Stoga je logičan stav Kazališnog vijeća da predloži Gradskom vijeću upravo Marina Blaževića za vršitelja dužnosti intendanta, u tome ima i moju potporu, a vjerujem da njegove kvalitete prepoznaju i gradski vijećnici – kaže riječki gradonačelnik Obersnel.


Pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara pitamo kad je i zašto došlo do takve Frljićeve odluke?


– Frljić je bio važan dio tima za kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture od početka projekta. Bio je dio tima za izradu programskog koncepta i intenzivno je radio na osmišljavanju programske odrednice »Doba moći« kao autor teme »Podijeljeni gradovi«.


Kada smo ponijeli titulu EPK-a, preuzeli smo i obavezu realizacije programa koje smo ponudili u knjizi kandidature. Sasvim je logično da Frljić uđe u realizaciju programa koji je osmislio i u kontekstu kojeg je već ostvario određene kontakte i dogovore.


Njegova je procjena, a osobno smatram i da je realna, da nije moguće istovremeno raditi na pripremi ovako velike programske odrednice i voditi kazalište na dužnosti intendanta. Oliverov izbor je bio da u Rijeci nastavi raditi na projektu EPK-a.


Čiji će Frljić biti zaposlenik od srpnja? Ostaje li u »Zajcu« ili postoji neki novi ured vezan za EPK?


– O zapošljavanju uopće nismo razgovarali, odnosno formalni oblik angažmana u timu tek ćemo razmatrati. Kao što znate, na Gradskom vijeću je donesena odluka o osnivanju tvrtke Rijeka 2020 koja će provoditi projekt EPK. Frljić ne ostaje u »Zajcu« 1. srpnja.


Natječaj u lipnju


Kako će se njegov prijevremeni odlazak s mjesta intendanta odraziti na rad riječkog HNK-a?


– Mislim da neće biti  velikih promjena u radu HNK-a. Kazališno vijeće jednoglasno je odlučilo da će za v.d. intendanta Gradskom vijeću predložiti Marina Blaževića, što je i logično obzirom na njihovu dosadašnju blisku suradnju. Vjerujem da će i gradski vijećnici podržati taj prijedlog. To je svojevrsna garancija da će Kazalište funkcionirati u kontinuitetu dobro i produktivno, kao i do sada.


Frljićev odlazak u suštini je samo reorganizacija u kontekstu EPK-a; on ostaje vezan za Rijeku i za HNK, s obzirom da je HNK formalno nositelj programa »Podijeljeni gradovi«.


Kad će biti raspisan natječaj za intendanta?


– Intencija je da se natječaj raspiše tijekom lipnja.