Nova rektorica

‘Samo znanost može učiniti svijet boljim’: Prijić Samaržija druga je žena na čelu riječkog Sveučilišta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kao što sam rekla u svom programu: ne smijemo posustajati u našoj vjeri u znanost i obrazovanje koji jedino mogu učiniti svijet boljim, poruka je nove riječke rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija



RIJEKA Odlukom članova Senata nova rektorica Sveučilišta u Rijeci u narednom četverogodišnjem mandatnom razdoblju bit će aktualna prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. Članovi Senata na jučerašnjoj su izbornoj sjednici birali četrnaestog rektora riječkog sveučilišta, a po drugi put u povijesti te visokoškolske institucije tu će funkciju obnašati žena.


Nova će rektorica na dužnost stupiti po isteku mandata aktualnog rektora prof. dr. Pere Lučina, odnosno nakon 27. travnja, dok će se inauguracija održati u svibnju.


Zahvaljujući svim članovima Senata koji su joj glasajući za nju dali podršku, novoizabrana prorektorica odmah po završetku izbora izjavila je da je vrlo uzbuđena, ali jednako tako ponosna i zadovoljna što je dobila povjerenje članova Senata.




– Zahvaljujem svima koji su glasali za mene, ali vjerujem, nastojat ću i trudit ću se biti jednako dobra rektorica svima, cijelom Sveučilištu. Na dobrobit Sveučilišta u cjelini, svih sastavnica i studenata. Kao što sam rekla u svom programu: ne smijemo posustajati u našoj vjeri u znanost i obrazovanje koji jedino mogu učiniti svijet boljim. Ne smijemo posustati u našoj nadi da čineći dobre stvari jednog ćemo dana uistinu ubirati plodove našeg rada unatoč svemu i svim preprekama. I moram reći, rektor nije učinio ništa, rektorica nije učinila ništa, ako nešto nisu učinili za ljude, za zajednicu, a ne samo za našu akademsku zajednicu. U tom smislu zahvaljujem svima koji su me podržali prilikom kandidature, svima koji su mi iskazivali potporu u vrijeme ne baš naročito ugodne kampanje, kazala je prof. dr. Prijić Samaržija.


– Prije svega zahvaljujem svom fakultetu, Filozofskom fakultetu, koji me jednoglasno podržao i hrabrio u trenucima koji nisu bili sasvim laki, ali treba gledati naprijed. Nastojat ću raditi na kontinuitetu. Riječko sveučilište je prepoznato ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji i u svijetu, kao jedno propulzivno sveučilište i ja ću nastojati raditi ne samo na kontinuitetu, nego i na unapređenju da uistinu pozicioniramo sveučilište kao sveučilište koje brine o studentima, o ljudima i o zajednici poručila je nova rektorica.


Na novinarsko pitanje o upravo završenoj izbornoj kampanji, koju je sama ocijenila ne baš ugodnom, odgovorila je kako želi gledati naprijed, a ne unazad.


– Nije bilo ugodno, moram priznati, bilo je neočekivano. Očekivala sam sučeljavanje programa i ideja. Naravno da smo za pluralizam, ne možemo svi, niti trebamo, misliti isto. Upravo je pluralizam u raspravi bogatstvo. Uistinu želim zaboraviti neke stvari koje su se događale. Mislim da su nedostojne akademske zajednice i zajednice općenito, ali podrška koju sam dobila je bila toliko snažna i toliko me ohrabrila da vjerujem da s podrškom cijele sveučilišne zajednice uistinu možemo puno napraviti, zaključila je prof. dr. Prijić Samaržija.


Na pitanje zna li već tko će joj biti najbliži suradnici, odgovora da to još ne zna. No, zna da će i ubuduće, kao i sada, upravu Sveučilišta činiti četiri prorektora, dok će ostale poslove obnašati pomoćnici rektora.


Njen najjači protukandidat prof. dr. Car po završetku izbora istaknuo je da su članovi Senata procijenili tko je najbolji kandidat za rektorsko mjesto. Čestitajući novoj rektorici, dodao je kako se nada da će u narednom mandatnom razdoblju Sveučilište napraviti iskorak. Prorektor za financije, prof. dr. Joža Perić, svoj je poraz prokomentirao kao gubitak za Sveučilište.


– U danim uvjetima teško je bilo očekivati bolji rezultat. Osobno malo mi je žao, a mislim da je moj poraz za Sveučilište velika šteta, kazao je prof. dr. Perić.


Na pitanje kakvi su mu daljnji planovi istaknuo je da se nakon isteka prorektorskog mandata vraća na fakultet te da ga čeka privremeni angažman u Švicarskoj. Protukandidat prof. dr. Serđo Kos jučer je nakon izbora ustvrdio da se za rektorsku funkciju nikada više neće kandidirati.


– Čestitam pobjedniku. Ja sam pošteno ponudio svoje sposobnosti i mogućnosti Sveučilištu. Nemam se namjeru nikada više kandidirati. Imam svoju funkciju u britanskom Kraljevskom Institutu za navigaciju, kao i u ostalim svjetskim organizacijama, istaknuo je prof. dr. Kos.


Rezultat jučerašnje izborne sjednice Senata kandidat prof. dr. Amir Muzur prokomentirao je kao poruku Senata da većina ne želi promjene.


– Prema rezultatima glasanja očito je da većina u Senatu ne traži promjene. Očito je da Senat želi kontinuitet i kontinuitet će imati. To je legitimna odluka Senata koji je dao glas za kontinuitet i nije bilo baš velikih iznenađenja, poručio je prof. dr. Muzur.


Poželjevši novoizabranoj rektorici svaku sreću kandidatkinja ze rektora prof. dr. Nevenka Ožanić istaknula je kako se nada da će prof. dr. Prijić Samaržija voditi Sveučilište u dobrom smjeru na tragu svoje energije i moralnog integriteta.


– Nadam se da će izabrati dobre suradnike i da će od članova Senata napraviti dobre suradnike koji će joj konstruktivnim kritikama pomagati da kormilo Sveučilišta ne skrene, zaključila je prof. dr. Ožanić.