Tjedan cjeloživotnog učenja

Sajam na Korzu uvod u “Dobro je učiti”

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Sajam cjeloživotnog učenja bit će u ponedjeljak na Korzu. Dodjela nagrada »Maslačak znanja« za postignuća u učenju odraslih osoba



RIJEKA Pod sloganom »Dobro je učiti« narednog tjedna, od 28. rujna do 4. listopada, održat će se 9. Tjedan cjeloživotnog učenja, koji provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zajedno s partnerima.


Aktivnosti ovogodišnje nacionalne kampanje započet će svečanim otvorenjem 28. rujna u 12 sati u Gradskoj vijećnici, a tijekom idućeg tjedna samo na području Primorsko-goranske i Istarske županije bit će organizirano 120 događanja, dok će se na razini Hrvatske održati petstotinjak različitih događanja.


Nacionalnu obrazovnu kampanju jučer su najavili ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, voditelj kampanje Mario Vučić i ravnateljica riječkog Narodnog učilišta Heni Strčić, kao regionalni koordinator kampanje.




Prema njihovim najavama u ponedjeljak će se petu godinu dodijeliti nagrade »Maslačak znanja« za postignuća u učenju odraslih osoba. Dodjela će se održati u Rijeci, dok će se tijekom tjedna u Zagrebu održati dodjela nagrade »Faust Vrančić«.


Riječ je o nagrađivanju učenika za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama i izložbama. Prvi dan Tjedna cjeloživotnog učenja na Korzu će se održati i Sajam cjeloživotnog učenja na kojem će sudjelovati dvadeset i pet izlagača. Sajam je osmišljen kao predstavljanje ustanova koje nude bilo koji oblik cjeloživotnog obrazovanja.


– Riječ je o petom Sajmu cjeloživotnog učenja koji će se održati u ponedjeljak od 11 do 18 sati, a u sklopu sajma posjetitelji će moći zaigrati nagradnu čiji ukupni nagradni fond iznosi 30 tisuća kuna. Nagrade su u obliku različitih besplatnih tečajeva, ulaznice za kino i kazališne predstave te razni prigodni darovi, najavila je Strčić.


Nacionalna obrazovna kampanja Tjedna cjeloživotnog učenja kroz svoje aktivnosti promovira vrijednosti učenja i obrazovanju te potiče građane da se uključuju u formalne i neformalne oblike učenja. Tijekom trajanja kampanje održat će se događanja u svim hrvatskim županijama, a samo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji u Tjednu cjeloživotnog učenja sudjelovat će sedamdesetak ustanova koje su pripremile bogat program za sve uzraste.


Riječ je o različitim edukativnim radionicama koje će za građane biti besplatne, a na podužem popisu svoje su mjesto našle radionice salse, interneta za umirovljenike, različite edukacije za nezaposlene, strani jezici, kao i radionice modernog roditeljstva. Građani se o programu mogu informirati putem letaka i na web stranicama kampanje.