Mineral Expo

Sajam dragog i poludragog kamenja u Rijeci: Bilo je svega, čak i mačka u vreći

Jelena Sedlak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječ je o lepoglavskom mačku u vreći, zapravo maloj vrećici u kojoj se nalazi deset primjeraka stijena, kristala opala i jaspisa te popis na osnovu kojeg kupac može odrediti koji se kako zove



RIJEKA Doma imam ametist, vulkanski kamen iz Vezuva, ogrlicu od jantara i »plavi dijamant«, a sada mi je nešto zapelo za oko među onim prvim štandovima, pa će mi mama možda i to kupiti, kaže mali Roko, koji je već zarana počeo sakupljati vrijedno kamenje. Njegova mama Kerol Lukić i sestra Marta strpljivo mu prave društvo dok razgleda dragulje, a oči mu sjaje jače od njegovog »plavog dijamanta«, kako on naziva nekakav plavi kamenčić doma.


Duhovni razvoj


I Matea Mihelčić jedna je od onih koje nisu odoljele nešto kupiti u ovom carstvu dragocjenih minerala koje se posjetiteljima nudilo proteklog vikenda na Međunarodnom sajmu u Dvorani mladosti. Ona je kupila narukvicu od ametista za 150 kn i kaže da je cijena u redu, jer u njoj ima i bisera i srebra. Asja Rupčić je pak jedna od onih posjetiteljica koju ovo kamenje inspirira da se i sama isproba u izradi nakita, ali kaže kako za sada nema vremena, jer je posao komercijalistice previše zaokuplja. I ostali posjetitelji sajma mogli su uživati u mineralima, kristalima i fosilima iz cijelog svijeta.


Indijci su po ponudi, kao i uvijek, prednjačili. Premda su vlasnici firme »Green stone« iz Punjaba, sa sjevera države, kamenje je većinom iz Rajastana, sa zapada, koji je najpoznatiji indijski kraj po draguljima.




– Indijci jako vole poludrago i drago kamenje, a najviše smaragd i rubin, kombiniran sa zlatom. Svaki kamen ima svoje značenje, a ova dva su povezana sa jogom i sa kundalini, a u kombinaciji sa zlatom pokazuju materijalni status vlasnika. No, nije sve u novcu, drago kamenje vam pomaže i u duhovnom razvoju, u dostizanju zacrtanih ciljeva, rekao nam je Indijac za štandom, otkrivši nam i kako drago kamenje ne »raste« u Indiji, oni ga zapravo uvoze, obrađuju i prodaju kao svoje. A sve to zahvaljujući odličnoj tehnici i velikom iskustvu u brušenju dragulja.


Naravno, bilo je na sajmu i stručnjaka iz drugih zemalja, kao što je Maja Bubanj iz Ljubljane, koja je u tom poslu već petnaestak godina, Poljak Tomasz Kochanski s jantarom s obala Baltičkog mora, bilo je čak i nakita iz Kine, safira i smaragda iz Kolumbije, turmalina, topaza, safira, rubina i opala iz Australije, Etiopije i Kolumbije, lapis lazulija iz Afganistana, larimara iz Dominikanske Republike, sugilita, rihterita, petalita i stiktita iz JAR, meteoriti, moldaviti, tektiti itd… Nudio se i vrlo tražen ruski mineral šungit u komadićima, obrađen u piramide, kugle i pločice – blokatore štetnih zračenja i rijedak ruski mineral eudiolit.


Bilo je na sajmu i hrvatskih izlagača, pa čak i onih koji su prodavali mačka u vreći. Riječ je o lepoglavskom mačku u vreći, zapravo maloj vrećici u kojoj se nalazi deset primjeraka stijena, kristala opala i jaspisa, te popis na osnovu kojeg kupac može odrediti koji se kako zove.


Energetsko djelovanje kristala


Među izlagačima iz Hrvatske vrijedno je istaknuti i Hrvoja Marušića, koji je izložio posrebrene i pozlaćene replike hrvatskog tradicijskog nakita iz renesansnog perioda, Riječanku Maricu Tijan s nakitom i raznoraznim stvarčicama koje se koriste u Feng shuiju i svakako jednog od najstarijih izlagača, također Riječanina, dr. Radovana Lukanića, koji se u mirovini bavi bioenergijom i radiestezijskom kristaloterapijom.


– Kristali imaju svoje energetsko djelovanje, ali ih treba znati probuditi, svojom energijom ili viskom, rekao nam je tajanstveno. S obzirom da su mnogi stariji i od 45 milijuna godina, kao recimo jantar, za vjerovati mu je da zaista nose neku tajnu u sebi. Bilo je na sajmu čak i starijih eksponata, originalnih fosila izumrlih životinja: trilobita starosti 450 milijuna godina, amonita starih 85 milijuna godina, dijelova mamutovih kljova i rebra, zuba izumrle vrste morskog psa i fosila drveta, a tko je bio sumnjičav ili je tek htio provjeriti vrijednost nekog svog nakita, mogao je zatražiti mišljenje verificiranog gemologa i to potpuno besplatno.