Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 28° 28° 1
19. rujna 2018.
Slavlje u Kapucinskoj crkvi

foto SVETAC U RIJECI Svečano dočekana relikvija sv. Leopolda Mandića

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor: ,
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 15:50 2017-09-18T15:50:00+02:00

Današnji program dočeka u Rijeci počeo je u 15.30 sati plesom Bokeljske mornarice, nastupom Gradske glazbe Trsat, a relikviju su po dolasku u 16 sati pozdravila zvona crkvi

Danas popodne u Rijeku je stigla relikvija sv. Leopolda Mandića.

Današnji program dočeka u Rijeci počeo je u 15.30 sati plesom Bokeljske mornarice, nastupom Gradske glazbe Trsat, a relikviju su po dolasku u 16 sati pozdravila zvona crkvi.

Nakon dočeka, koji je bio u Ciottinoj ulici, sarkofag je unesen u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici u kojoj se održava molitveni program.

RI1809ED10
Tijelo sv. Leopolda Mandića u Rijeci / Snimio Sergej DRECHSLER

Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise je bdijenje i misa za mlade u 23 sata, koju će predstaviti povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Marko Šarić.

Crkva će ostati otvorena cijele noći i program bdijenja organizirat će molitvene zajednice i udruge. Uz čašćenje tijela sv. Leopolda, vjernici će moći pristupiti sakramentu ispovijedi u kripti crkve Gospe Lurdske (donja crkva).

U utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, dok će prva misa biti slavljena u 6.30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Od 10 do 14 sati program će animirati vjernici Krčke biskupije. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu je u 14 sati.

Rijeka je posljednja destinacija čašćenja relikvije u Hrvatskoj, nakon koje je organiziran povratak i prijevoz sarkofaga u Padovu.

U Rijeci je ovaj svetac boravio 1923. godine, od 16. listopada do 11. studenoga.

Kao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića obavlja Croce Verde te jedanaest njihovih članova prati tijelo na cijelom putu.

Uz njih, sarkofag prati i pet talijanskih kapucina te hrvatski kapucini i provincijal slovenskih kapucina, kao i svećenik Kotorske biskupije. Organizatori na dočeku u Rijeci očekivali su oko 50 tisuća hodočasnika te je angažiran i veliki broj volontera, a na snazi je posebna regulacija prometa.

Ciottina ulica je od raskrižja s Ulicom Ivana Pavla II. do kraja zatvorena za promet vozila. Svi koji dolaze organizirano autobusima su prihvaćeni na Željezničkom kolodvoru i upućivani Krešimirovom ulicom prema Žabici.

Za one koji dolaze individualno, postoji veći broj parkirališta s kojih je pristup do Krešimirove ulice. U Kapucinsku crkvu se ulazi isključivo s južne strane, dakle iz Krešimirove ulice, uz mogućnost korištenja zapadnog stepeništa.

U samoj crkvi se za pristup tijelu koristi lijeva lađa, a oko sarkofaga se prolazi u dvije kolone koje se nakon prolaska spajaju u jednu. Izlaz iz crkve je isključivo na istočna vrata, uz mogućnost izbora izlaza na Ciottinu ulicu ili prolaskom kroz dio crkve povratkom na terasu ispred crkve.

S terase, na kojoj se pale svijeće, izlaz je dopušten samo korištenjem istočnog stepeništa. Praćenje misa za sve ne mogu biti u Gornjoj crkvi osigurano je putem tri videozida – u Ciottinoj ulici, na terasi Gornje crkve i u Donjoj crkvi, Kripti.

Povijesni je to događaj za Crkvu u Hrvatskoj, koji je rezultat odluke kongregacije za kauze svetaca koja je u lipnju ove godine odobrila da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Mandića ponovo može napustiti Padovu i hodočastiti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi te da se putem zaustavi u više hrvatskih nadbiskupija i biskupija, među njima i u Riječkoj nadbiskupiji.

Valja podsjetiti da je pri dolasku sarkofaga s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb, od 13. do 18. travnja prošle godine, biskup rodne svečeve biskupije Kotorske mons. Ilija Janjić izrazio želju da svetac pohodi i svoj rodni kraj. Relikvije sv. Leopolda došle su u Kotorsku biskupiju u godini koju je mjesni ordinarij proglasio Godinom sakramenta sv. Ispovijedi te traje od blagdana Sveta tri kralja do kraja prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka