Brojna događanja od 1. prosinca

SVE JE SPREMNO Riječki Advent nikad ‘sjajniji i čarobniji’

Sanja Gašpert

Ovogodišnji Advent organizira Grad u suradnji s Turističkom zajednicom i drugim partnerima / Snimio Sergej DRECHSLER

Ovogodišnji Advent organizira Grad u suradnji s Turističkom zajednicom i drugim partnerima / Snimio Sergej DRECHSLER

Manifestacija će trajati od 1. prosinca ove do 7. siječnja sljedeće godine i uz prigodan blagdanski sajam nuditi zanimljive glazbene, plesne i zabavne programe, novu blagdansku dekoraciju i lokacije uređenja, doček sv. Nikole, Djeda Mraza, doček Nove godine te humanitarne akcije



RIJEKA Tradicionalna manifestacija Advent u Rijeci i ove godine nudi raznovrstan program za Riječane i posjetitelje Rijeke. Manifestacija će trajati od 1. prosinca ove do 7. siječnja sljedeće godine i uz prigodan blagdanski sajam nuditi zanimljive glazbene, plesne i zabavne programe, novu blagdansku dekoraciju i lokacije uređenja, doček sv. Nikole, Djeda Mraza, doček Nove godine te humanitarne akcije, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako Rijeka posljednjih godina bilježi izuzetne turističke rezultate, s rastom dolazaka i noćenja od 25 posto, a rezultat čega je čitav niz manifestacija koje Grad organizira u suradnji s Turističkom zajednicom i drugim partnerima.


– Ovogodišnji Advent počinje 1. prosinca paljenjem prve adventske svijeće na Koblerovom trgu, a nakon toga, iste večeri, i paljenjem blagdanske rasvjete. Donosi nam brojne već poznate zabavne sadržaje, poput klizališta Morska pahuljica, Vlakića Djeda Mraza, mini-koncerata na Trgu Ivana Koblera te Adventa na Gradini, kao i brojne novitete i nove lokacije, poput klizališta na Trsatskoj gradini, ali i novih sadržaja na Trgu riječke rezolucije. Riječani i njihovi gosti tako će imati dva klizališta – jedno najbliže moru i jedno s najljepšim pogledom, kazao je Obersnel, dodajući kako će, kao i prethodnih godina, i dio ovogodišnjih događanja imati humanitarni karakter.


Humanitarni karakter




Direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa istaknuo je kako će potpuno nova svjetlosna dekoracija u užem centru grada pridonijeti božićnom ugođaju i učiniti ovogodišnji Advent nikad »sjajnijim i čarobnijim«.


– Nova rasvjeta ima 7.458 metara lampica i 20 ukrasnih motiva, za što je Turistička zajednica grada Rijeke izdvojila oko 530 tisuća kuna. Na Trgu Riječke rezolucije bit će postavljeno 2.012 metara nove svjetlosne dekoracije, a na potezu od Trga bana Jelčića do Jadranskog trga postavit će se 5.446 metara nove svjetlosne dekoracije i dvadeset ukrasnih motiva. U malo više od mjesec dana bit će organizirano više od 250 programa, koji će se održavati na uobičajenim, ali i nekim novim lokacijama, u Kružnoj ulici, Kampusu i drugima. Mirisi blagdanske kuhinje čekaju nas na novoj lokaciji, na Trgu Riječke rezolucije, koji će biti pravi gastro kutak. Ove godine nam se pridružuje i Advent u tunelima, koji će zbog posebnog ambijenta biti jedno od glavnih okupljališta tijekom ovih blagdana. Riječko podzemlje krasit će bogati zabavni programi za sve uzraste, a u večernjim satima, petkom i subotom, tunel će biti rezerviran za nezaboravne tulume. U sklopu Adventa na Kobleru očekuje nas sajamska prodaja, prezentacije OPG-ova i vinara, suvenira, ugostiteljska ponuda te zabavni park i kazališne predstave za najmlađe posjetitelje, koncerti te adventske kućice u kojima će se predstaviti riječki kreativci, kazao je Škarpa.



Treću godinu za redom bit će održana humanitarna akcija »Kuglice dobrih želja«, 28. i 29. studenog od 10 do 21 sat, a najavila ju je Lara Duvnjak s riječkog Odjela za biotehnologiju.– Ove je godine osigurano 700 kuglica promijenjenog dizajna, koje će se prodavati po 20 kuna za komad. Građani će moći napisati svoju želju i staviti je kuglicu te ju objesiti na veliki gradski bor na Korzu, a za kićenje viših dijelove bora i ove će godine građanima na raspolaganju biti vatrogasna košara. U pripremi kuglica sudjelovalo je četrdesetak volontera. Sredstva prikupljena tijekom ovogodišnje akcije namijenjena su uređenju Odjela kirurgije Dječje bolnice Kantrida, kao i za Azil za napuštene životinje u Viškovu, kazala je Duvnjak.


Advent na Gradini


Organizator blagdana na Trsatu Vedran Babić kazao je kako će Advent na Gradini, koji će biti otvoren 2. prosinca i trajati do 6. siječnja, ove godine biti još blještaviji, a prava božićna bajka čeka posjetitelje izvan zidina, u parku pored kaštela, gdje će se smjestiti klizalište.


– Klizalište u parku, adventske kućice, njih čak šesnaest i prigodan program bit će idealna kombinacija za pravi božićni doživljaj. Trsat će svijetliti sa 16 kilometara božićnih lampica, krasit će ga najveća kruna u Europi, velika pet metara, interaktivne jaslice, bajkovito klizalište, kao i najveća kuglica u Hrvatskoj, istaknuo je Babić, podsjećajući kako je prošle godine Advent na Gradini posjetilo čak 60 tisuća posjetitelja.Voditelj klizališta Morska pahuljica iz tvrtke Forum ugostiteljstvo Andrej Radalj najavio je otvorenje klizališta u petak, 30. studenog te već tradicionalne programe za osnovnoškolce u jutarnjim satima, kao i za građanstvo u poslijepodnevnim satima te danima vikenda. Radalj je najavio i popratne programe na klizalištu, poput dočeka sv. Nikole i radionica. Predstavnica Promocije d.o.o. Iva Sušić je najavila glazbeni program na Trgu 128. brigade, dječje programe na Korzu, doček i fotografiranje s Djedom Mrazom, kao i doček Nove godine na Korzu, ali i prostoru Export drva uz DJ-eje.