Dobivena suglasnost

SVE JE SPREMNO Gradnja nove riječke bolnice za majku i dijete može početi

Jagoda Marić

Projekt je vrijedan gotovo 800 milijuna kuna

Projekt je vrijedan gotovo 800 milijuna kuna

Vlada je dala suglasnost ravnatelju KBC-a Rijeka da potpiše ugovor s ponuditeljima Kamgrad i GP Krk za radove koji su ukupno vrijedni gotovo 799,3 milijuna kuna s PDV-om.



RIJEKA – Ispunjeni su i posljednji formalni preduvjeti da Klinički bolnički centar Rijeka krene u izgradnju dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo, termoenergetskog bloka i otvorenog višeetažnog parkirališta na lokalitetu Sušak.


Vlada je jučer dala suglasnost ravnatelju KBC-a Rijeka da potpiše ugovor s ponuditeljima Kamgrad i GP Krk za radove koji su ukupno vrijedni gotovo 799,3 milijuna kuna s PDV-om.


Kako je objasnio ministar zdravstva Milan Kujundžić, KBC je na javnom natječaju kao izvođača radova izabrao zajednicu ponuditelja jer su imali ekonomski najpovoljniju ponudu.




Oni će izgraditi tri objekta, Bolnica za majku i dijete bit će potpuno nova građevina, kao i otvoreno višeetažno parkiralište. U slučaju Termoenergetskog bloka riječ je o rekonstrukciji i dogradnji građevine u kojoj se planira smjestiti termoenergetski blok s centralnom kuhinjom, servisnim pogonima i radionicama, a koji je u funkciji svih postojećih i budućih objekata koji se planiraju izgraditi na lokaciji Sušak.


Najveća ulaganja 2021.


Sredstva za podmirenje obveze iz ugovora osiguravaju se u državnom proračunu, pa je Vlada jučer donijela i drugu odluku kojom se daje suglasnost Ministarstvu zdravstva, Kliničkom bolničkom centru Rijeka, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2020. do 2023. godine. U ovoj godini, objasnio je ministar financija Zdravko Marić, za spomenuti je projekt već osigurano 150 milijuna kuna, pa će u razdoblju od 2020. do 2023. godine, država izdvojiti još ukupno 649,3 milijuna kuna.


U sljedećoj godini odvojit će se 85 milijuna kuna, najveća ulaganja dogodit će se u 2021. godini i to u iznosu od 302 milijuna kuna, godinu dana kasnije država je u proračunu predvidjela 174,86 milijuna kuna, dok bi u zadnjoj godini proračun za gradnju na Sušaku trebao dati gotovo 87 milijuna kuna.



U Vladinom se obrazloženju podsjeća i na ranije odluke, iz rujna 2017. godine i srpnja 2018. godine, kada je za gradnju nove bolnice na lokalitetu Sušak ukupno odobreno 750 milijuna kuna.


Zadovoljstvo Vladinom odlukom


Prezadovoljni smo posljednjom odlukom Vlade Republike Hrvatske koja uz ministarstva zdravstva i financija kontinuirano podržava najznačajniji investicijski projekt u Primorsko-goranskoj županiji u posljednjih nekoliko desetljeća.



Po primitku službenog dokumenta pristupit će se realizaciji ugovorenih aktivnosti i što skorijem početku gradnje objekata iz druge faze projekta, vjerojatno već krajem ovog mjeseca – ističe se u priopćenju ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izdanom kao komentar na u četvrtak danu suglasnost Vlade RH ravnatelju KBC-a Rijeka da sklopi ugovor za gradnju dječje bolnice, klinike za ginekologiju i porodništvo, termoenergetskog bloka i višeetažnog parkirališta na lokalitetu Sušak.


U KBC-u Rijeka ističu kako je izgradnja bolnice kapitalna investicija koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane ovog dijela Hrvatske.


– U manje od godinu dana nakon početka pripremnih radova 2016. godine, uspješno je završen iskop građevinske jame objekta »bolnice za majku i dijete«, koja će ukupno imati osam etaža, od toga dvije podzemne. U nadzemnim etažama pored dječje bolnice i klinike za ginekologiju i porodništvo bit će smješteni i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe čitavog KBC-a, ističu u Ravnateljstvu KBC-a Rijeka.