Slamka spasa

STUDENTIMA NIKAD BOLJE Nedostatak radnika u turizmu ove je sezone nekima ipak išao na ruku

Ingrid Šestan Kučić

Student servis dnevno objavljuje 20 do 30 novih ponuda za posao, a uz dobru zaradu, plaćanje rada nedjeljom i praznikom, poslodavci uglavnom nude i smještaj te topli obrok, dok se pokrivanje putnih troškova gotovo podrazumijeva, kaže Ljiljana Badurina, voditeljica Student servisa



 Kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice, servirke, banjini, radnici na recepciji, animatori i promotori – sve su to poslovi koji ovog ljeta obavljaju studenti Sveučilišta u Rijeci i to za cijenu sata veću nego ikad do sada i za uvjete rada kakvi im se do sada nikada nisu nudili. Razlog tome, pojašnjava voditeljica Student servisa riječkog Studentskog centra Ljiljana Badurina, kronični je nedostatak radnika u ugostiteljstvu i turizmu te su poslodavci slamku spasa našli upravo u studentima. Iako je turistička sezona u punom jeku, potražnja za studentskom radnom snagom ne jenjava, jer dnevno se Student servisu obraća 20 do 30 poslodavaca koji nerijetko traže više od jednog studenta, a ono što im nude uz zaradu, vrlo često je i smještaj te topli obrok, dok se pokrivanje putnih troškova gotovo podrazumijeva.


– Za poslove za koje smo se nekada borili s poslodavcima oko minimalne cijene sata sada bez problema poslodavci plaćaju 20 do 25 kuna po satu. Nema više rasprave oko uvećanog plaćanja sata nedjeljom i praznikom, kao ni oko plaćanja putnih troškova. Većina poslodavaca plaća putne troškove ili pak traži studente koji imaju prebivalište u blizini. Već je pola ljeta prošlo, a potražnja za studentima je i dalje iznimno velika. Dnevno objavljujemo 20 do 30 novih oglasa i definitivno je da studenti imaju daleko bolje uvjete rada nego prijašnjih godina – navodi Badurina.


Pravednija cijena


Činjenica da mogu birati posao studentima je omogućila pravedniju cijenu rada, a prema nekim procjenama tijekom ljetnih mjeseci zaposleno je 60 posto hrvatskih studenata. Riječki Student servis ima ih u svom članstvu 8.200, a gro njih, napominje Badurina, upravo sada radi.




– Imamo u sustavu i 300 maturanata, a riječ je o maturantima koji su položili državnu maturu i upisali fakultet, ali do početka akademske godine vode se još uvijek kao maturanti. Velik broj studenata radi tijekom cijele godine, no najviše ipak rade tijekom srpnja, kolovoza i rujna. U tom periodu najviše poslova im se nudi u turizmu i ugostiteljstvu. Iznimno su traženi kao animatori, a i studenti jako vole tu vrstu posla. Međutim, edukacije za animatore održavaju se već u siječnu. Većina studenata po potražnji poslodavaca mogla bi početi raditi već početkom lipnja, međutim fakultetske obaveze im to ne omogućuju – pojašnjava voditeljica. Nerijetko, dodaje, poslodavci traže studente koji su za njih radili prošlu sezonu, a iako trenutno među ponudom poslova vladaju ugostiteljstvo i turizam te studente nerijetko traže i veliki hotelski lanci, ono što im se u velikom broju tijekom cijele godine nudi transportni su poslovi, a takva radna mjesta spadaju među najplaćenija.


– Riječ je o poslovima ukrcaja i iskrcaja za koje poslodavci bez problema studente plaćaju 25 do 30 kuna po satu. Među bolje plaćene poslove ubrajaju se i hostese s cijenom sata od 20 do 25 kuna, kao i animatori u turizmu koji također zarađuju oko 25 kuna po satu – kaže Badurina. Nije neobično, priča, da u hotelskom poduzeću studente koji se iskažu i novčano nagrađuju pa tako mjesečna studentska zarada bez problema može iznositi 4 do 5 tisuća kuna, a iako upravo sada radi najveći broj studenata, rad je moguć tijekom cijele godine – potrvđuje Marino Morić, student treće godine Pomorskog fakulteta, koji je sve svoje studijske godine do sada odradio.



Uslugu Student servisa zatražila je i Eva Ivančić, no ona nije došla po posao, već ga nudi.


– Došla sam tražiti studente za rad na promocijama u ljekarni. Uglavnom tražimo studente biotehnologije koji imaju određena znanja iz tog područja i zapravo su dobro pripremljeni. Prošle smo godine započeli sa zapošljavanjem studenata i bili smo jako zadovoljni, a uz satnicu nudimo im i bonus te na taj način motivirano studente – zaključuje Ivančić.



Zadovoljni studenti


– Tijekom zime radim u jednoj autopraonici, a kako je tijekom ljeta manje posla, onda radim svašta, što »uhvatim«. Zadovoljan sam zaradom. Na prvoj godini studija bilo mi je malo teže uskladiti posao i studij, ali sada je manje predmeta i lakše je. Može se dobro zaraditi, a sve ovisi koliko su studenti izbirljivi. Gotovo svi moji kolege rade, pogotovo preko ljeta pa mi rad ljeti ne pada teško – kaže Marino. Njegov mlađi kolega, završeni student prve godine Pomorskog fakulteta, Antonio Medić, radi samo ljeti, jer kako kaže za vrijeme akademske godine ne stiže.


– Imam tijekom godine previše obaveza s fakultetom i treninzima. Zaposlio sam se na sklapanju telefonskih ugovora i zadovoljan sam. Nije teško raditi, jer po ljeti svi rade – ističe Antonio. Iako su tek upisale fakultete, Anja Medvedić i Klara Laginja ljeto uoči studija odlučile su provesti radno, a plan im je raditi i tijekom akademske godine. Anja je upisala Ekonomski fakultet i zaposlila se u kafiću te kaže kako je zaradom zadovoljna, dok Klara tek traži posao.


– Dolazi sve u obzir osim konobarenja, jer to mi se baš ne sviđa. Radila bih kao sobarica ili bilo koji drugi sličan posao i došla sam se prijaviti u Student servis – kaže Klara. Za rad ljeti opredijelio se i student Tehničkog fakulteta Denis Južnić koji srpanj i kolovoz provodi kao pomoćnik na kamionu i kako kaže, rad ljeti nije nikakv problem jer većina njegovih prijatelja radi.


– Završio sam prvu godinu studija i radim samo ljeti kada nemam fakultetskih obaveza. Zadovoljan sam i zaradom i uslugom student servisa. Jedan dio zarade potrošit ću na studiranje, ali veći dio ipak će biti za neke druge stvari – otkriva Denis.



U poplavi poslova koji se nude studentima prevladavaju oni ugostiteljski i turistički, ali poveća je ponuda i radnih mjesta drugog profila pa tako studenti mogu zaraditi 25 kuna po satu kao telefonisti, 20 kuna slažući ambalažu, za poslove čišćenja i održavanja zelenih površina KBC-a Rijeka bit će plaćeni 25 kuna po satu, a za rolanje trave na nogometnom igralištu, pod uvjetom da su fizički jaki, dobit će 30 kuna po satu. Rad na raznim promocijama plaća se od 25 do 50 kuna po satu, a 50 kuna po satu nude i pojedini ugostiteljski objekti za studente-kuhare. Kao terenski predstavnici UNICEF-a studenti mogu zaraditi 25 kuna po satu i to uz osiguran topli obrok i smještaj, a bez obzira na to koji posao nudili svi poslodavci studentsku satnicu za rad nedjeljom i praznicima obavezno uvećavaju.



Sigurna naplata


Vremena kada poslodavci nisu plaćali studente, kaže Badurina, prošla su, jer svaki poslodavac potpisuje obrazac s uvjetima rada koje je dužan ispuniti, a prije nego se njegov oglas objavi na Facebook stranici Student servisa, koja je najčešći kanal kojim potencijalna radna mjesta stižu do studenata, Student servis provjerava o kakvoj se tvrtki radi.


– Ako je tvrtka u blokadi li stečaju, oglase ne objavljujemo. Međutim, nemamo ni mi čarobnu kuglu i ne znamo hoće li tvrtka nakon zapošljavanja studenata završiti u blokadi ili stečaju. No i u tim slučajevima imamo razvijene mehanizme naplate studentskog rada, a s obzirom na velik broj studenata koji rade preko nas, zanemariv je broj poslodavaca koji su dužnici. Pratimo plaćanja poslodavaca koji imaju rok od 15 dana za isplatu i ako kasne, odmah reagiramo. Konstantno radimo na tome da studenti ne budu oštećeni ni po kojem pitanju. Tako pazimo na uvećanu cijenu sata rada nedjeljom i praznikom, kao i plaćanje putnih troškova ako je radno mjesto izvan prve zone autobusne linije – objašnjava Badurina.


Dodajući kako studenti moraju paziti na svoju godišnju zaradu zbog poreza, u koju ulaze i primljene stipendije, Badurina kaže kako studenti često zaboravljaju da se porez obračunava na temelju kalendarske, a ne akademske godine. Kako bi im se praćenje zarade olakšalo, svaki student dobije svoj PIN te putem web stranice Student servisa zaradu može pratiti na dnevnoj bazi.