Radovi izazvali zabrinutost

STRAH ZBOG AZBESTA Roditelji vrtića Podmurvice tražili preseljenje djece na druge lokacije

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Vrtići Turnić, Krnjevo i Krijesnica obnavljali su se dok su djeca bila u objektima. Nitko ne bi ušao u posao kojim bi bilo ugroženo njihovo zdravlje. No, roditelji vrtića Podmurvice to nisu željeli prihvatiti, pa je raseljavanje djece bilo jedino rješenje, rekla je ravnateljica Davorka Guštin



RIJEKA Zbog energetske obnove Podcentra Podmurvice Dječjeg vrtića Rijeka čak šest vrtićkih i jasličkih skupina djece raseljeno je na pet različitih lokacija te predškolske ustanove, a razlog je uklanjanje salonitnih ploča s krova vrtića. Naime, iako je izvođač radova u posao uveden još početkom lipnja renoviranje krova kreće tek sada, a roditelji djece koja pohađaju Podmurvice nisu se željeli pomiriti s činjenicom da će se azbest uklanjati dok su djeca u vrtiću iako je planirano da će se to učiniti za vrijeme vikenda kada djeca ne borave u objektu.


Nakon održanog roditeljskog sastanka na kojem su roditelji zahtijevali da se nađe adekvatno rješenje te su strah za zdravlje djece potkrijepili podacima da azbestna prašina ostaje u zraku i nakon uklanjanja salonitnih ploča kao jedino moguće rješenje nametnulo se raseljavanje djece u druge predškolske objekte, no kako se radi o udaljenim lokacijama koje za dio roditelja nisu najidelanije rješenje ponuđena je i mogućnost ispisivanja djece iz vrtića u tom periodu, a prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin radi se o periodu od mjesec do mjesec i pol koliko će izvođaču radova trebati da zamijeni krov.


Opasan otpad


– Održan je roditeljski sastanak na kojem su bili predstavnici vrtića i Grada Rijeke s ciljem da se roditelji upoznaju s daljnom dinamikom radova međutim predstavnici Grada nisu uspjeli roditelje uvjeriti da sigurnost djece ne bi bila ugrožena. Do sada je energetska obnova provedena na tri vrtića i trenutno se obnavlja ukupno pet objekata i nigdje nije bilo problema. Vrtići Turnić, Krnjevo i Krijesnica obnavljali su se dok su djeca bila u objektima i nigdje se nisu selila, eventualno iz prostorije u prostoriju ako je to bilo potrebno.




Nitko ne bi ušao u posao kojim bi bilo ugroženo zdravlje djece. Međutim, kako roditelji vrtića Podmurvice to nisu željeli prihvatiti sve što smo mogli je organizirati rad na način da se djeca rasele u druge objekte pa im je ponuđeno preseljenje u vrtiće Zamet, Turnić, Krijesnica, Maestral i Zvonimir Cviić. Svjesni smo da je nekim roditeljima udaljena lokacija problem, ali nemamo objekt u blizini i kako bi im maksimalno izašli u susret ponudili smo i mogućnost ispisa djece u tom periodu, što znači da neće morati plaćati vrtić – pojašnjava ravnateljica.


Na pitanje zbog čega izvođač, koji je početkom lipnja uveden u radove, nije uklanjanje salonitnih ploča odradio tijekom ljetnih mjeseci kada u objektu nije bilo djece u Gradu Rijeci navode da je razlog nemogućnost dobave materijala.


– Izvođač je tijekom ljeta izveo radove na zamjeni stolarije te ugradio termostatske ventile, dok su radovi na krovu zbog nemogućnosti dobave materijala za rad odgođeni do njegove nabave. To je izvođač radova, a riječ je o trgovačkom društvu O.K.I. MONT d.o.o. iz Zagreba, dokazao i potvrdom proizvođača o mogućnosti isporuke materijala tek početkom mjeseca listopada. Budući da je materijal nabavio nešto ranije, izvođač radova je bio spreman s radovima na krovu započeti 24. rujna.


Riječ je o izvođaču koji posjeduje potrebna ovlaštenja, odnosno rješenja i suglasnosti nadležnih državnih tijela, rješenje Ministarstva kulture te suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike za demontažu i uklanjanje salonitnih ploča s krovišta. Također je izradio i Plan izvođenja radova za demontažu i zbrinjavanje salonitnih ploča a koji obuhvaća: pripremne radove, postupak demontaže salonitnih ploča, pakiranje otpada, privremeno skladištenje otpada, preuzimanje, odvoz i zbrinjavanje otpada te čišćenje gradilišta.Prema navedenom Planu, demontaža salonitnih ploča planira se izvesti u etapama, dio po dio krovišta na način da se salonitne ploče najprije pažljivo oslobađaju od vijaka kako ne bi došlo do lomljenja te transportiraju do dizalice kojom se spuštaju na zemlju i slažu na EU palete.

Drvena građa na krovu prska se vodom za slučaj da je na njoj eventualno zaostala prašina. Građevinski otpad pakira se u odgovarajuću ambalažu kako bi se onemogućilo oslobađanje vlakana i prašine u okoliš. Preuzimanje, odvoz i zbrinjavanje otpada dogovorit će se s tvrtkom – ovlaštenim sakupljačem koji ima odgovarajuću dozvolu nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike za gospodarenje otpadom te koja je s Fondom zaključila ugovor o sakupljanju, prijevozu i odlaganju ovakvog građevinskog otpada, pojašnjavaju u Gradu.


Ujedno dodaju i da će se odvoz obavljati u etapama, a površina gradilišta potom detaljno očistiti. Važno je naglasiti kako je azbest opasan za zdravlje ljudi samo u slučaju kada se azbestna vlakna nalaze u zraku koji se udiše. Iz tog razloga potrebno je s tim otpadom pažljivo postupati, ne smije se strugati, bušiti, lomiti ili provoditi neke druge radnje koje stvaraju azbestnu prašinu. Stoga će se na gradilištu poduzeti sve potrebne mjere da emisija azbesta u zrak bude svedena na najmanju moguću mjeru, sukladno zakonskim propisima.


Povoljna mikroklima


Također dodaju da je na sličan način na vrtiću Krnjevo uspješno izvršena energetska obnova pri čemu je također za potrebe izvođenja radova vrtić bio privremeno ispražnjen na zahtjev investitora u vrijeme zimskih praznika, kada je popunjenost drugih vrtića znatno manja i kada je postojala mogućnost za to.


– Vrtić Krnjevo sličnih je karakteristika gradnje i opsega zahvata te je time usporediv s vrtićem Podmurvice. Radovi na vrtiću Krnjevo su također obuhvaćali izmjenu krovnog pokrova od salonitnih ploča te su privedeni kraju u ugovorenom roku, bez prigovora korisnika. Cilj energetskih obnova objekata u odgoju i obrazovanju je postizanje veće kvalitete pojedinačnog objekta u cjelini. Osim što se, s jedne strane, istim postiže bolja energetska učinkovitost i manji gubitci toplinske energije – što direktno znači smanjenje izdataka održavanja zgrade i smanjenje izdataka za financiranje potrošnje energenata, time se također i produljuje vijek trajanja zgrade, i smanjuje emisija CO2.


S druge strane, korisnici imaju direktnu korist zbog stvaranja povoljne mikroklime za rad i boravak u objektu – zaključuju u Gradu. Inače, vrijednost ugovorenih radova na energetskoj obnovi vrtića Podmurvice je 1,9 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova iznosi 180 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Projekt obuhvaća izvođenje radova na: fasadnom sustavu, toplinskoj izolaciji stropa prema negrijanom tavanu, sanaciji krova, zamjeni vanjske stolarije učinkovitijom PVC bravarijom te ugradnji termostatskih radijatorskih ventila.