Demokratizacija

ŠTO ČEKA OBERSNELA Nova većina u Gradskom vijeću Rijeke najavljuje promjenu pravila “igre”

Tihana Tomičić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Birači su na izborima »skrojili« ovakav sastav Gradskog vijeća koje više neće biti fikus, nego glas Riječana i zaštitnik interesa poreznih obveznika. Novi saziv definitivno neće funkcionirati kao glasačka mašinerija jedne grupacije, rekao je Danko Švorinić



RIJEKA Nova vijećnička većina u Gradu Rijeci, koju čini 15 vijećnika Akcije mladih, Živog zida, Mosta, Liste za Rijeku, HNS-a i Nezavisne liste Hrvoja Burića, već donosi promjene u radu Gradskog vijeća: na sjednici koja je sazvana za petak 14. srpnja na dnevnom redu bit će dvije točke na kojima nova većina od početka inzistira, praktički još od predizborne kampanje, a to su nova politika prema dječjim vrtićima u Rijeci te izmjene poslovnika Gradskog vijeća.


Izmjene poslovnika suštinsko su političko pitanje, o kojem su stranke i liste koje sada čine većinu u Vijeću od početka govorile.


SDP-ova samodostatnost


Naime, dosad je poslovnik nalagao da gradonačelnik Vojko Obersnel jedini ima pravo odgovarati na aktualnom satu na pitanja vijećnika, a nije postojala ni mogućnost replika! Iako je to jedinstvena politička praksa, jer teško da se može zamisliti da, primjerice, u Saboru na pitanja zastupnika odgovara jedino i isključivo premijer, a ne i ministri, u Rijeci je dugo opstajala. Sada, kad Obersnelov SDP više nema većinu, nova većina odmah će promijeniti tu praksu koju su smatrali izrazom apsolutističkog načina vladanja.




Te izmjene imaju još jednu, još i puno ozbiljniju dimenziju. Naime, dosadašnja SDP-ova većina je bila iskoristila zakonsko pravo i dio ovlasti sa Gradskog vijeća prenijela na gradonačelnika, što nije bilo zabranjeno, ali također je bilo izrazom stanovite samodostatnosti SDP-ove politike u Rijeci. Radilo se o cijelom nizu poslova i odluka prenesenih s gradskog parlamenta na gradonačelnika, što je doista bilo apsurdno – Gradsko vijeće svojevoljno se, dakle, bilo odreklo vlastitih zakonskih obaveza u korist gradonačelnika. A sada će se i to promijeniti, te je na dnevnom redu prijedlog izmjene Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Rijeke kojeg potpisuje sedam vijećnika: Danko Švorinić (Lista za Rijeku), Marinko Koljanin (Nezavisni), Juraj Bukša (HNS), Petra Mandić (Most), Tihomir Čordašev (AM), Predrag Miletić (Lista za Ri) i Andrej Briščik (AM).


Predloženim rješenjem Gradsko vijeće bi od gradonačelnika preuzelo ovlast određivanja iznosa sufinanciranja dječjih vrtića drugih osnivača, ovisno o potrebama građana te o mogućnosti financiranja iz Proračuna Grada Rijeke. Ova je tema bila vrlo aktualna krajem 2014. i 2015. godine kada su oporbeni vijećnici tražili da se, zbog nedovoljnog broja mjesta u gradskim vrtićima, izjednače uvjeti pod kojima grad subvencionira boravak djece u vrtićima drugih osnivača sa onima koji su se uspjeli upisati u gradske vrtiće – dakle privatnih s javnima. Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju radi se o izvornoj ovlasti Gradskog vijeća koja je u međuvremenu prebačena na gradonačelnika. S obzirom da gradonačelnik Obersnel više nema većinu, vijećnici srednjeg bloka su nakon izbora i konstituiranja Gradskog vijeća najavili preuzimanje svih ovlasti koje po zakonu pripadaju predstavničkoj vlasti.


 Direktori tvrtki


Prema informacijama iz te nove vijećničke većine, oni su sigurni da će prijedlog, mada nije usuglašen sa SDP-om i partnerima, bez problema proći.


– Jedinstveni smo, svih 15, i ne treba nam ni HDZ, rekao nam je jedan od čelnika srednjeg bloka.


Na pitanje da komentira ove prve poteze nove vijećničke većine, Danko Švorinić iz Liste za Rijeku kaže:


– Kako je i najavljeno nakon uspješno konstituirane sjednice Gradskog vijeća, vijećnici okupljeni oko koordinacije RI-AM-ŽZ-HNS-MOST-Nezavisni na idućoj sjednici kreću s prijedlozima kojima bi se demokratizirao rad predstavničkog tijela i vratile mu se izvorne ovlasti koje je propisao zakonodavac.


Vijećnicima će biti predložene izmjene poslovnika kojima će se uvesti institut replike, smanjiti broj potpisa vijećnika za predlaganje akata, izjednačiti prava gradonačelnika s vijećnicima u radu GV, skratiti vrijeme potrebno za odgovor vijećnicima od strane gradskih službi, a uvest će se mogućnost postavljanja izravnih pitanja pročelnicima i direktorima gradskih tvrtki na aktualcu. Bit će izmjena i u radu radnih tijela Gradskog vijeća, ali to na red dolazi vjerojatno na prvoj sjednici iza ljeta budući da će za to biti potrebno mijenjati Statut, a sve izmjene Statuta planiramo odraditi u paketu na jednoj sjednici, kaže Švorinić.


 »Pitajte predlagače«


– Sve ove aktivnosti najavljivali smo još u predizbornoj kampanji, a sada je na redu realizacija. Vjerujem da su to birači prepoznali budući da su upravo oni na izborima »iskrojili« ovakav sastav Gradskog vijeća koje više neće biti fikus, nego glas Riječana i zaštitnik interesa poreznih obveznika. Na narednoj sjednici od sva tri bloka očekujem manje pokušaja destrukcije, a više konstruktivne rasprave. Novi saziv Gradskog vijeća definitivno neće funkcionirati kao glasačka mašinerija jedne grupacije, što bi trebalo pridonijeti kvalitetnijoj raspravi i kvalitetnijim prijedlozima, od čega bi najviše koristi trebali imati naši sugrađani, govori Švorinić.


Ovi prijedlozi nisu usuglašeni sa SDP-om, mada je u nekim izjavama čelnika SDP-a već ranije rečeno da za njih sve ovo nije sporno, pa je tako i u jednoj od emisija na Kanalu Ri Vojko Obersnel nedavno potvrdio da se izmjene mogu očekivati.


No, SDP je primjerice na prvoj sjednici Gradskog vijeća 20. lipnja ipak nastupio destruktivno te nije dao svoje članove u dva odbora koja su se tada konstituirala. Sada, kako se vidi, moraju prihvatiti činjenicu da većinu u Gradskom vijeću čini netko drugi, te da politiku više ne kroji samo ured gradonačelnika nego i samo Gradsko vijeće.


Mišljenje Vojka Obersnela oko ovih novosti jučer nismo uspjeli dobiti, a njegov zamjenik Marko Filipović objašnjava da se od njih nije ni tražilo mišljenje.


– O svemu pitajte predlagače, rekao je Filipović.