Vremenske (ne)prilike

STIŽU ŠKURA BURA I ŽUTA KIŠA Kako se nositi sa svom tom južinom i proljećem u siječnju

Sanja Gašpert

Ovakvo vrijeme, osobito južina, utječe na većinu ljudi, posebice na kronične bolesnike. Važno je da redovito uzimaju svoju terapiju, ali i da odjeću prilagode temperaturi, a ne kalendaru, kaže dr. Biserka Grbčić Mikuličić



RIJEKA I početak novog tjedna u Hrvatskoj su obilježile temperature zraka koje su dosta iznad prosjeka za početak siječnja, više proljetne nego zimske, pa je tako, primjerice, jučer u 13 sati u Rabu izmjereno čak 18 stupnjeva Celzija, u Senju, Malom Lošinju i Krku 16, a u Rijeci 15 stupnjeva (sat ranije čak i 16). Temperature su to koje su, prema riječima Ivana Novaka iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka, znatno iznad prosjeka za ovo doba godine.


– Maksimalne temperature zraka za ovo naše područje za siječanj u prosjeku su oko 9 stupnjeva, što znači da su one 6, 7, pa i osam stupnjeva veće od prosjeka. Posljednjih desetak godina temperature zraka više su nego prije, a rekordna temperatura zraka u siječnju u Rijeci izmjerena je 20. siječnja 1974. godine, kada je iznosila čak 20 stupnjeva, 2007. godine je najviša siječanjska temperatura u Rijeci bila 19, a 2014. i 2016. godine 16 stupnjeva Celzija.


Danas, u utorak, vrijeme se mijenja, stižu promjene, ali poslijepodne. Jutro će obilježiti olujno jugo, koje će u poslijepodnevnim satima okrenuti prema sjevernom vjetru, puhat će »škura bura«. Sukladno tome padat će temperature zraka i vrijeme će biti primjerenije siječnju, međutim, ipak će i dalje biti toplije od prosjeka, iako ne ovako toplo kao proteklih dana, kaže Novak.


Od nedjelje opet toplije




Dodaje kako će temperature zraka padati do nedjelje, nakon čega ponovno slijedi razdoblje toplijeg vremena, ali ipak s manjim temperaturama zraka nego što su bile početkom siječnja. Prema dugoročnim, tjednim prognozama, do kraja siječnja čeka nas vrijeme toplije od prosjeka, iako nećemo imati ovako visoke temperature zraka kao u prvim danima siječnja. Trenutno, prema prognostičkim kartama, ne vidimo na našem području ni neko veće zahlađenje, međutim, preciznije prognoze znat će se sljedećih dana, ističe Novak.


Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas Hrvatsku očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice uz kišu, češću u drugom dijelu dana. Na Jadranu su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom, ponajprije na sjevernom dijelu. Obilnija oborina očekuje se u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu, dok će na istoku zemlje biti uglavnom suho. Ujutro je po kotlinama i uz rijeke moguća magla ili sumaglica. Vjetar će biti u unutrašnjosti slab do umjeren, u gorju na udare i jak jugoistočni. Na Jadranu će jako i olujno jugo prema večeri postupno slabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka između kretat će se između 3 i 7, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna od 8 do 13 na kopnu te između 12 i 17 °C na obali i otocima.


Neprirodno stanje


Južina uzrokuje nepovoljne biometeorološke prilike koje posebno utječu na kronične bolesnike, a najviše će poteškoća imati reumatičari i plućni bolesnici, dok mnogim ljudima ovakvo vrijeme »kvari« raspoloženje. Ipak, u Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije zbog toplog vremena posljednjih dana ne bilježe veći porast pacijenata. Naime, povećan je broj viroza, krenula je i gripa, ali nema povećanja broja pacijenata zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika.


– Nemamo povećanje broja pacijenata, uobičajeno jeste povećanje vikendom, ali radnim danima kao i inače. Ovo je ipak neprirodno stanje, jer su za ovo doba godine primjerenije temperature nekoliko stupnjeva iznad nule, međutim, ovih dana one su i više od 15 stupnjeva. Ovakvo vrijeme, posebice južina utječe na većinu ljudi, posebice na kronične bolesnike. Važno je da redovito uzimaju svoju terapiju, ali i da odjeću prilagode temperaturi zraka, a ne kalendaru, kaže zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dr. Biserka Grbčić Mikuličić.


Stiže »blatna«, žuta kiša


Kako javlja servis Severe-Weather, tijekom sljedećih nekoliko dana velike količine saharskog pijeska nošene južnim vjetrovima stići će do Mediterana, zapadne i središnje Europe, a na svom putu neće zaobići ni Hrvatsku. Vjetar će donijeti val toplog zraka sa sjevera Afrike, a s njim i saharski pijesak.


– U ciklonu je ušlo dosta pijeska i taj saharski pijesak danas će s kišom doći i u naše krajeve. Donijet će »blatnu«, žutu kišu, koja će se najviše vidjeti po automobilima. To nije ništa posebno niti nešto što se vidimo prvi put, čak štoviše, već nam se događalo. Taj pijesak nećemo vidjeti, ali ćemo sigurno primijetiti prljave automobile, koji nakon takve kiše obavezno moraju na pranje. Tog pijeska bit će dok se s kišom ne ispere iz atmosfere, kod nas nadamo se samo danas, kaže meteorolog Ivan Novak. Inače, saharski pijesak stigne u Europu dva do tri puta godišnje. Srećom, nije toliko opasan za zrakoplove, koliko i vulkanska prašina, pa se ne očekuju smetnje u zrakoplovnom prometu.