Lijepa Grobnišćina

STAZOM SVETOG BARTOLA Veselo na Grobniku uz Jesen na Čavji, Pekmezijadu, šetnju i čitanje poezije

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



ČAVLE U dvosatnoj šetnji nazvanoj »Stazom svetog Bartola«, koju je danas organizirala Turistička zajednica Općine Čavle, oko šest kilometara grobničkih puteva prošlo je 70-tak šetača. Okupila su se školska djeca u pratnji svojih učiteljica, mnogi drugi Grobničani, pa i mnogi iz Rijeke i drugih krajeva riječke okolice i šire, a neki su na ovu šetnju doputovali čak iz Slovenije. Idealan jesenji dan, prekrasni krajolici, zanimljivi i vrijedni kulturni i povijesni sadržaji, ugodno druženje, a kraju i okrijepa u središtu Čavala – sve je to oduševilo i velike i male šetače, i one izbliza, i one koji su zbog te šetnje i takvog upoznavanja dijela Grobnišćine doputovali izdaleka.


– Šetnje Grobnišćinom Turistička zajednica Općine Čavle organizira drugu godinu za redom. Jedna od njih je šetnja »Hodeć do Grada Grobnika« koju organiziramo na 1. svibanj, a druga je »Stazom svetog Bartola«. Njima promoviramo područje Općine Čavle kao destinaciju koja nudi prekrasne duge šetnice i upoznavanje prekrasnih krajolika, divne poglede, kao i upoznavanje s kulturno-povijesnim sadržajima. Lijepa Grobnišćina zaista ima puno toga za pokazati, puno toga što čovjeku obogaćuje i duh i tijelo, kazao je Ivan Salamon, direktor čavjanske Turističke zajednice.


Grobnička šetnja / Foto S. Drechsler


Grobnička šetnja / Foto S. Drechsler





U šetnji »Stazom svetog Bartola« od Doma kulture Čavle krenuli su pješice prema Cerniku do župne crkve svetog Bartola koju su razgledali i ponešto o njoj naučili.


– Posjetili smo zatim i »Stalni postav odjeće ruralne Grobnišćine«, kod gospođe Biserke Fućak iz Udruge »Gromišćina zemja«. Svima je i ta baština bila zanimljiva. Zatim smo se zaputili na Cernički vrh i to po križnom putu koji je poseban po tome što njegove postaje na čakavštini prati i opisuje naša grobnička pjesnikinja Vlasta Juretić. A sam Cernički vrh po sebi je posebno dojmljivo mjesto. Specifičan je zbog više klimatskih zona, kao točka na kojoj se spajaju mediteranska i goranska klima. S njega se pruža predivan pogled na Grad Grobnik, Učku, Kvarnerski zaljev. Svi su uživali. Čak i neki domaći ljudi prvi su puta šetnjom »Stazom svetog Bartola« posjetili Cernički vrh i, naravno, bili su oduševljeni. Osim toga, na Cerničkom vrhu smo od Ivana Gračanina zvan Sušačan slušali njegovu »Grobničku poemu« na čakavštini. Doista je lijepo bilo na tako posebnom mjestu, od samog autora, slušati tu njegovu poemu. Tu smo i kratko odmorili, a onda smo se dijelom križnim putem preko Cernika vratili u Čavle. Dočekale su nas palačinke s domaćim pekmezom i čaj od ljekovitih biljaka s grobničkih livada, što su spravile vrijedne ruke članica grobničke Udruge »Vidov san«. Svi su bili pozitivno iznenađeni cijelom šetnjom i svi pitaju kada će biti iduća – tako je dojmove i itinerar  »Staze svetog Bartola« opisao Salamon.


Pekmezijada na Grobniku / Foto S. Drechsler


Pekmezijada na Grobniku / Foto S. Drechsler



I naša novinarska ekipa, koja je šetače susrela na povratku s Cerničkog vrha, mogla se uvjeriti u to zadovoljstvo i pozitivno iznenađenje, i djece i mladih i starijih. Isto tako, Salamon je podsjetio da je i ova grobnička šetnja umrežena u šetnje riječkom okolicom u zajedničkom imenu »Rijeka hike«.


I u popodnevnim satima je u Čavlima bilo sadržajno i zanimljivo. Pred Domom kulture održana je »Jesen na Čavji« s osmom »Pekmezijadom«. Svoje je proizvode na svojevrsnom malom sajmu izložilo 18 proizvođača, OPG-ova – moglo se i degustirati i kupiti razne pekmeze, grobnički sir i med, mnoge druge domaće proizvode.


Jesen na Grobniku / foto S. Drechsler


Jesen na Grobniku / foto S. Drechsler