Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Povijesni spektakl

foto SREDNJI VIJEK NA TRSATU Povratak Frankopana: Bitka za Gradinu oduševila publiku

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 21:55 2018-04-21T21:55:00+02:00

U sklopu 26. izdanja Dana Trsata danas je na Trsatu, drugu godinu za redom, održan povijesni spektakl Povratak Frankopana.
Cjelodnevno događanje održavalo se na više trsatskih lokacija – u Ulici Petra Zrinskog gdje je bio smješten srednjovjekovni sajam, a oni hrabri i znatiželjni mogli su uživati i u jahanju konja i vožnji u kočiji.

Povijesna manifestacija Povratak Frankopana koja je održana i na Frankopanskom trgu te u prostoru Trsatske gradine uključivala je i predstavljanje starih obrta i zanata, viteške igre i turnir te streličarska nadmetanja i turnir u gađanju samostrelima.  (Pro)ljetni dan bio je savršen i za uživanje u programima koji su možda bili posebno zanimljivi najmlađima kao što su nastupi žonglerskih skupina, predstava Alkemija Bratstva sv. Mihovila te povijesni plesovi. Posjetitelji su mogli uživati i u predstavi Teatra Oz te nastupima plesne skupine povijesnih plesova Kontea iz Konjščine.
Jedan od najatraktivnijih dijelova programa bio je defile svih sudionika u povijesnim odorama središtem Trsata. U dugačkoj povorci od Nugentovog parka do Dvorane mladosti pa Ulicom Slavka Krautzeka ponovo do Trsatskog kaštela prodefilirali su: Frankopanska garda Kluba prijatelja Grada Trsata, Red vitezova sv. Vida – Ordo Sancti Viti, Knezovi krčki Frankopani, Frankopanska garda Ogulin, Rapski samostreličari, Gradska straža Bakar 1848, Streličarski klub Maura kal, Streličarski klub Ajkule, Viteški red sv. Nikole, udruga Paška alka, Konjički klub Vodičajna – konji i kočija te Viteško društvo iz riječkog grada prijatelja, talijanskog Estea.

Vrhunac manifestacije Povratak Frankopana koja je, pogotovo u predvečernjim satima, okupila brojne posjetitelje, posebno obitelji s malom djecom, bilo je netom spomenuto uprizorenje povijesne bitke za Trsatsku gradinu iz 1508. godine te svečani izbor novog kapetana Grada Trsata. Nakon uprizorenja povijesne bitke, povijesni spektakl »Povratak Frankopana« u parku ispred Trsatske gradine nastavio se vatrenim showom žonglerske skupine Čupakabra iz Slovenije, i potom zaključen koncertnim nastupom Brentini dua.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista

FRANKO39
Povratak Frankopana / Foto Sergej Drechsler

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.