Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Nemile scene

SRAMOTA Spomenik oslobođenja išaran ustaškim simbolima, gradom odjekivali "Za dom spremni" i "ustaše"

Foto: screenshot / Marko Gracin
Foto: screenshot / Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 15:20 2018-05-22T15:20:00+02:00

Nadležne službe odmah su krenule u akciju čišćenja, a reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Na Spomeniku oslobođenja na Delti pojavio se natpis ZDS i slovo U.

Tko je ustaškim simbolima nagrdio jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke za sada nije poznato, a vrlo je lako moguće da je to napravio netko od maturanata koji danas slave zadnji dan škole.

Nadležne službe odmah su krenule u akciju čišćenja, a reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Kao gradonačelnik, kao Riječanin, u konačnici i kao roditelj najoštrije osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.

Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih "ludosti" i "neznanja" da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti.

U našem je društvu, nažalost, očito postalo poželjno i prihvatljivo isticati simbole režima koji je ubijao, zatvarao i proganjao ljude zbog porijekla, političkog stava ili vjere. I dok čitav civlizirani svijet osuđuje i ne dopušta takvo ponašanje, naša zemlja i naše društvo polako ali sigurno okreću leđa vrijednostima moderne Europe i klize u nacionalizam i neofašizam i postajemo društvo u kojem su sve glasniji različiti pokreti koji pokušavaju smanjiti ili dokinuti odavno izborena ljudska prava i slobode.

Foto: M. GRACIN

Stoga vas, dragi sugrađani, pozivam da prestanete okretati glavu kada vidite spomenik išaran ustaškim i ostalim nacističkim simbolima, da mlade koji izvikuju ustaške pozdrave na pravdate lakomislenošću ili nestašlukom, da svoju djecu, prijatelje i poznanike potičete na život u toleranciji, uvažavanju i poštivanju različitosti i različitih.

Jer samo tako možemo nastaviti graditi moderno i zdravo društvo i samo ćemo se tako oduprijeti sve jačim strujama koje nas pokušavaju vratiti desetljećima, pa i stoljećima unatrag i perfidno nam, pod krinkom brige za život, obitelj ili pak demokraciju, nametnuti svoje uske, nazadne, u konačnici i vrlo opasne stavove.", kaže Obersnel.

Foto: M. GRACIN

Već u jutarnjim satima dolaskom na Korzo učenici Pomorske škole Bakar  su u crnim majicama prodefilirali Korzom pjevajući »Čavoglave« i uzvikujući »Za dom spremni« te »Ubij, ubij Ciganina«.

Osim toga, Jadranskim trgom su odjekivali povici "Ajmo, ajmo ustaše", paljene su baklje, ali i dimne bombe te bakljama čime su riječku šetnicu zavili u crno.

screenshot / radio korzo

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.