Najugroženiji stariji od 65 godina

SOCIJALNI SLUČAJEVI U RIJECI: Obersnel tvrdi da socijalni standard raste. Evo koliko ljudi preživljava uz pomoć

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Pročelnica Mušković pojasnila je da je analiza pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti pokazala da su s obzirom na dob najugroženije osobe starije od 65 godina.



RIJEKA – Grad Rijeka je u 2018. godini za provedbu mjera iz gradske Odluke o socijalnoj skrbi izdvojio 24,5 milijuna kuna, a neke od 22 oblika pomoći primalo je 7.878 korisnika koji su iskoristili preko 15.000 prava.


Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković naglasila je da je riječ o 8-postotnom padu broja korisnika u odnosu na 2017. godinu, dodavši da se bilježi pad nezaposlenosti, ali i odljev stanovništva te da to može biti razlog manjem broju korisnika.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da bi bilo još manje korisnika kada bi se poštovali zakonski propisi, odnosno državni standard kada je riječ o socijalnoj politici.


Veći socijalni standard




– U Rijeci imamo puno veći socijalni standard i samim tim puno veći obuhvat socijalnih mjera. Tako 64 posto korisnika socijalnog programa ostvaruje prava prema kriteriju prihoda, odnosno cenzusa koji su kod nas relativno visoko. Nisu dovoljno visoko, ali značajno odskaču od državnog socijalnog standarda. Našu Odluku o socijalnoj skrbi nastojimo prilagoditi osobama koje su najugroženije prema istraživanjima. Riječ je, recimo, o jednoroditeljskim domaćinstvima ili starijim osobama. U proteklih sedam-osam godina kada je proračun bio u krizi zbog gospodarskih okolnosti nikada nismo dirali sredstva socijalnog programa, izjavio je Obersnel.


Pročelnica Mušković pojasnila je da je analiza pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti pokazala da su s obzirom na dob najugroženije osobe starije od 65 godina.


– Čak 29 posto osoba te dobne skupine ima dohodak ispod praga siromaštva, a primjećuje se da stopa siromaštva u toj dobnoj skupini ima tendenciju rasta. Stopa rizika od siromaštva prema radnoj aktivnosti osoba starijih od 18 godina najveća je za nezaposlene osobe i iznosi čak 45,6 posto. U kućanstvima bez uzdržavane djece najveća stopa rizika od siromaštva zabilježena je kod jednočlanih, samačkih, kućanstva, a među kućanstvima s uzdržavanom djecom najviše stope rizika od siromaštva bilježe se kod kućanstava koje čine jedan roditelj s jednim ili više uzdržavane djece, odnosno dvije odrasle osobe s troje ili više djece, kazala je Mušković.


Oblici pomoći 


Ona je dodala da Grad Rijeka u području socijalne zaštite izjednačuje hrvatske državljane s prebivalištem u Rijeci i strance, odnosno osobe bez državljanstva sa stalnim boravkom u Rijeci, azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom s prebivalištem na području grada Rijeke kojima je međunarodna zaštita odobrena posebnim propisom.


Korisnicima riječkoga socijalnog programa dostupna su ukupno 22 oblika pomoći.


– Najveći broj prava dostupan je korisnicima zajamčene minimalne naknade, 17 različitih pomoći, građanima s prihodima nižim od gradskih cenzusa prihoda, 13 različitih pomoći, građanima koji zbog bolesti ili invaliditeta ostvaruju različita prava pri Centru za socijalnu skrb, 12 pomoći, jednoroditeljskim kućanstvima, devet pomoći te stradalnicima rata – sedam pomoći. Prosječan trošak za realizaciju prava po korisniku kreće se u rasponu od najmanje prosječnih 176,60 kuna za podmirenje korisnikovih godišnjih troškova komunalne naknade do najviše prosječnih 50.137 kuna za podmirenje godišnjih troškova smještaja i liječenja korisnika u PB-u Lopača, pojasnila je pročelnica Mušković.


Za provedbu mjera iz gradske Odluke o socijalnoj skrbi protekle godine utrošeno je 1,5 milijuna kuna na teret proračuna gradskih komunalnih društava, 600.000 kuna iz županijskoga proračuna za ogrjev te 22,5 milijuna kuna iz gradskog proračuna