Poštovana publiko, pomozite

SLUČAJ TOALETA U ZAJCU Sanaciju će platiti Grad, ali za obnovom, uvjerili smo se, vapi cijela zgrada

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dovoljno je reći da se u razdoblju od 1981. pa do 1999. godine u objekt nije ništa ulagalo. Sve su to ogromni financijski zalogaji za vlasnika koji će kad tad doći na naplatu



RIJEKA »Poštovana publiko, zbog tehničkih razloga toalet nije u upotrebi. Ukoliko želite donacijama sudjelovati u obnovi Kazališta, obratite nam se mailom na: [email protected]«, stajalo je na vratima jednog od zatvorenog wc-a u zgradi HNK Ivana pl. Zajca. Ovaj je natpis ovih dana naišao je na posebnu medijsku pozornost, osobito u kontekstu da Rijeka kao prijestolnica kulture ima kazalište, ali bez zahoda i da se za njihov popravak traži novac građana, posjetitelja. Jako nezgodno.


No, već jučer tijekom obilaska kazališne zgrade kako bi se upoznali s ovim problemom na vratima zatvorenih toaleta stajali su napisi nešto drugačijeg sadržaja, a u kojim između ostaloga stoji da je Grad Rijeka, koji je vlasnik objekta, obećao publici nove zahode za sezonu 2019/2020. godinu. Novi napisi će kako saznajemo ostati do daljnjega kao garancija da će se to uistinu dogoditi. Element donacija je izostavljen. No, kada je riječ o donacijama – taj model prikupljanja novaca u kulturi nije neuobičajen.


Cijelu situaciju prokomentirao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, osobito se osvrćući na dio vezan za donacije.


Donacijama obnovljeno gledalište




– U proračunu Grada Rijeke osiguran je novac za sanaciju sanitarnih čvorova u kazalištu i nisu potrebne nikakve donacije u tu svrhu. Trenutno se izrađuje projektna dokumentacija za sanaciju i po završetku tog dijela posla bit će raspisan i natječaj za odabir izvođača radova, rekao je, dodajući


– Što se tiče donacija, poznato je da je kazalište prije nekoliko godina upravo zahvaljujući donacijama građana i tvrtki obnovilo gledalište pa je na tom tragu nastala ideja o daljnjem prikupljanju sredstava za obnovu zgrade, ovog puta sanitarnih čvorova. No, u ovom slučaju donacije nisu potrebne i toaleti kazališta će, kao što sam rekao, biti obnovljeni proračunskim novcem, zaključak je pročelnika Šarara.



– Žao nam je da su toaleti privukli toliku medijsku pozornost, jer nije da kazalište baš nema zahoda. No, da postoji problem postoji, kaže voditelj tehnike pri riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca Alan Vukelić, koji nam pokazuje sanitarne čvorove koji su pod ključem.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Naime, stvar je u vertikalama koje do sada nisu mijenjane, odnosno nemamo nikakvu dokumentaciju o njima. Kako te cijevi puštaju, a da bi se spriječio prodor vlage po dijelovima zgrade, morali smo zaključati wc-e. Riječ je o zahodima koji su namijenjeni publici, navodi dalje naš sugovornik, pokazujući posljedice vlage.


Društvene mreže odradile svoje


Na upit koliko su sredstava prikupili temeljem starog natpisa Vukelić odgovara da nije bilo interesa za tu vrstu donacija. Taj je natpis na vratima stajao više od godinu dana, a onda je sve dospjelo na društvene mreže koje su odradile svoje.



Inače, od ukupno 20 toaleta za publiku zatvoreno je za sada njih 10, a Vukelić kaže da se stanje posebno počelo pogoršavati posljednjih nekoliko mjeseci. U dijelu zgrade koju koriste djelatnici kazališta svi toaleti rade. No, da bi svi zahodi dobili novo ruho (a navodno riječko kazalište ih ima barem 30 -ak), trebalo bi izdvojiti 600.000 kuna.


– Uprava kazališta na ovaj problem Grad Rijeku upozorava barem posljednjih godinu i pol dana. Jako je važno da se ovaj problem počne rješavati, jer sve ovo s cijevima neće stati. Samo je pitanje kada će nešto puknuti. Ventili su stari. Sljedeće godine kada Rijeka postane prijestolnica kulture i kada se ovdje budu održavale predstave, ako ovakva situacija dočeka publiku, to neće biti baš primjereno. A jedini period za radove u ovoj zgradi su srpanj i kolovoz, navodi Alan Vukelić.


Skela s balkona skida se za dva tjedna


Sanacija balkona glavnog ulaza HNK Ivana pl. Zajca je napokon gotova, a skela će se skinuti do kraja travnja (sve ovisi o vremenu), saznajemo u Gradu Rijeke. Kada se skela skine postavit će se lampe koje osvjetljavaju ulaz u kazalište.



Podsjetimo, balkon je pao još 2017. godine zbog prodora vode s terase u međuprostor između nosive konstrukcije. Nije bilo lako naći izvođača radova, on se tražio u dva navrata, o čemu smo pisali.


Cijeli zahvat koštao je 160.000 kuna.


Zgrada vapi za obnovom


Kazališna zgrada zapravo vapi za ulaganjima. Čini se da su vertikale samo kap u moru. Na popisu dotrajalog su drvenarija (kako unutrašnja tako vanjska), mehanika pozornice, krov (koji je od bakra i samo se za sada krpa), ali i toplovod koji također propušta.



Dovoljno je reći da se u razdoblju od 1981. pa do 1999. godine u objekt nije ništa ulagalo. Sve su to ogromni financijski zalogaji za vlasnika koji će kad tad doći na naplatu.


Sanacija stolarije 1,4 mil. kn


Grad Rijeka posljednjih je godina ulagalo u zgradu, pa je tako obnovljen dio stolarije zgrade kazališta u što je uloženo 1,4 milijuna kuna.



Također, kako bi se riješio problem vlage, u ugradnju sustava zaštite od djelovanja kapilarne vlage i sanaciju oštećenih zidova i podova zgrade, uloženo je još 1,86 milijuna kuna.