Nastavak dugogodišnje prakse

SLUČAJ PALADINO U riječkom KBC-u trenutno rade četiri umirovljena liječnika, jedan je čak došao “izvana”

Barbara Čalušić

Jedan od specijalista  radi na Klinici za kirurgiju / Snimio Sergej DRECHSLER

Jedan od specijalista radi na Klinici za kirurgiju / Snimio Sergej DRECHSLER

U ovom trenutku specijalisti stariji od 65 godina rade na Kliničkom zavodu za radiologiju, Klinici za kirurgiju, Klinici za ginekologiju i porodništvo te Klinici za anesteziologiju. Među njima je i liječnik koji je radni odnos s KBC-om Rijeka sklopio nakon umirovljenja u KBC-u Sestara milosrdnica



RIJEKA  U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u produljenom radnom odnosu nakon navršenih 65 godina trenutačno radi četvero liječnika. Radi se o dugogodišnjoj praksi riječke bolnice, a u ovom trenutku specijalisti stariji od 65 godina rade na Kliničkom zavodu za radiologiju, Klinici za kirurgiju, Klinici za ginekologiju i porodništvo te Klinici za anesteziologiju.


Zanimljivo je da među umirovljenicima koji trenutačno rade u riječkoj bolnici ima i onih koji su radni odnos s KBC-om Rijeka sklopili nakon umirovljenja u nekoj drugoj bolnici. U ovom trenutku je to kirurg prof. dr. Miroslav Bekavac Bešlin koji je nakon umirovljenja u KBC-u Sestara milosrdnica nastavio raditi u riječkoj bolnici.


Važeći propisi


– Nakon navršenih 65 godina liječnici, temeljem važećih zakonskih propisa i uz dozvolu resornog ministarstva, imaju pravo na produljenje radnog odnosa do polovine radnog vremena (4, 3 ili 2 sata na dan). Trenutačno su u riječkoj bolnici u takvom radnom odnosu četiri liječnika starija od 65 godina. Liječnici koji su u kumulativnom radnom odnosu, pa su dijelom zaposleni i na Medicinskom fakultetu, nakon navršenih 65 godina imaju pravo ostati u radnom statusu s punom satnicom sve do kraja akademske godine. U 2017. godini u starosnu mirovinu bez produljenja radnog odnosa iz KBC-a Rijeka otišlo je 11 liječnika – ističu u KBC-u Rijeka.




Nakon što je KBC Zagreb otkazao ugovor o radu najpoznatijem hrvatskom neurokirurgu prof. dr. Josipu Paladinu koji je nakon umirovljenja posljednjih godinu i pol nastavio raditi po istoj špranci po kojoj rade i liječnici u KBC-u Rijeka i drugim hrvatskim bolnicama, dakle na pola radnog vremena, vrhunski neurokirurg nije dugo čekao na novi angažman te je Paladino postao dio tima Specijalne bolnice Sveta Katarina.


Česti transferi


Ovakvi transferi liječnika-umirovljenika nisu rijetkost u privatnim zdravstvenim ustanovama pa je tako i niz bivših liječnika riječke bolnice koji su nakon umirovljenja nastavili raditi u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova na riječkom području.


Najveća privatna zdravstvena ustanova u Rijeci, Specijalna bolnica Medico jedan je od predvodnika u takvoj praksi pa se tako na njihovim službenim web stranicama može nabrojiti više poznatih riječkih liječnika koji su do umirovljenja radili u KBC-u Rijeka.