Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Predložen istražni zatvor

SLUČAJ OPASNOG OTPADA Otkrivena šestorka koja je odbacila bačve pune karbita

Osumnjičeni su bačve s karbitom jednostavno odbacili kraj ceste / Foto R. BRMALJ
Osumnjičeni su bačve s karbitom jednostavno odbacili kraj ceste / Foto R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2019. u 7:14 2019-11-21T07:14:43+01:00

Čak 70 metalnih bačvi ispunjenih karbitom odbačeno je u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli. Preostalih 60 metalnih bačvi odbačeno je u predjelu šljunčare na cesti Križišće - Plase

RIJEKA  Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv šestorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom provelo dokazne radnje prvog ispitivanja četvorice osumnjičenika.

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, nakon što su prethodno protivno propisima u skladištu u Rijeci smjestili oko 130 metalnih bačvi ispunjenih opasnom tvari - kalcijevim karbidom - karbitom, tijekom rujna ove godine radi odvoza i odbacivanja opasnog otpada angažirali šestoosumnjičenika i jednu tvrtku sa sjedištem u Rijeci, iako su znali da navedena osoba i tvrtka ne posjeduju potrebne dozvole za otkup, prijevoz i rukovanje opasnim tvarima.

Šestoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, angažirao potom još trojicu osumnjičenih kako bi metalne bačve u kojima se nalazila opasna tvar odbacili u okoliš, što su oni za novčanu naknadu i učinili, te su protivno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom i Zakona o prijevozu opasnih tvari, 70 metalnih bačvi ispunjenih karbitom odbacili u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli. Preostalih 60 metalnih bačvi odbacili u predjelu šljunčare na cesti Križišće - Plase.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Za dvojicu osumnjičenika koji se nalaze u bijegu podnijet je također prijedlog za određivanje istražnog zatvora. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.