Ništa od logistike

ŠKOLE ZA ŽIVOT U RIJECI Deset dana prije početka nastave ni traga od besplatnih tableta i knjiga

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Prva riječka hrvatska gimnazija te osnovne škole Nikole Tesle i Turnić jedine su riječke obrazovne ustanove koje sudjeluju u eksperimentalnoj fazi programa »Škole za život«, a u suštini taj program podrazumijeva lakše školske torbe, rasterećen kurikulum i korištenje najsuvremenije tehnologije u nastavi. Međutim, svega deset dana do početka nove nastavne godine logistike koja bi trebala pratiti provedbu programa u školama nema. Naime, »Škola za život« svakom prvašiću, petašu i sedmašu donosi besplatan tablet i besplatne udžbenike u digitalnom i papirnatom obliku, jedan gigabajt besplatanog internet prometa, a školama pak treba donijeti suvremenu nastavnu opremu, ali za sada u školama ničeg od svega toga nema. Sve što su škole do sada uspjele dobiti tek su SIM kartice teleoperatera s kojima učenici besplatno mogu surfati, ali nemaju na čemu jer tableta nema, a kad će stići ne zna se. Za nabavku tableta zadužene su same škole, dok preostala nastavna pomagala i udžbenike naručuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u kojoj je fazi ta nabava škole ne znaju, jer do sada nikakvu povratnu informaciju nisu dobile od Ministarstva. Što se pak tableta tiče unatoč trudu da ih nabave na vrijeme škole su se našle u velikim problemima, jer kako pojašnjava ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich usred javne ponude neki od ponuđača su odustali shvativši da ne mogu isporučiti robu po tehničkim karakteristikima koje je odredilo Ministarstvo za cijenu od tisću kuna + PDV po tabletu.


Nema panike


– Mi se nalazimo pred potpisivanjem ugovora s dobavljačem, a u tom ugovoru stoji da je rok isporuke do 60 dana što znači da tableti mogu stići i krajem listopada. U svakom slučaju nema šanse da će tableti stići do početka školske godine. Dobili smo SIM kartice koje su nam beskorisne bez tableta. Za udžbenike i druga nastavna pomagala koje naručuje Ministarstvo za sada ne znamo ništa, no ni digitalni udžbenici nam ništa ne predstavljaju bez tableta. Nisu udžbenici ni toliki problem, jer oni su pomoćni alat, a i inače nastavnci roditeljima dopuštaju da do kraja rujna nabave udžbenike. U svakom slučaju bez obzira na kašnjenje panike nema. Krenut ćemo raditi po propisanom programu, a ostalo će malo kasniti, navodi ravnateljica.Panike nema ni u osnovnim školama, jer kako navodi ravnateljica OŠ Nikole Tesle Tatjana Bandera Mrakovčić, nedolazak udžbenika najmanji je problem.


Uz tablete i udžbenike škole čekaju i opremu koju su tijekom ljeta birale putem kataloga Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uglavnom je riječ o informatičkoj opremi, projektorima, platnima i prijenosnim računalima, kao i o opremi za kabinete prirodnih predmeta, a Prva riječka hrvatska gimnazija i OŠ Nikole Tesle dobile su odriješene ruke za odabir opreme u iznosu od 200 tisuća kuna, dok je OŠ Turnić na raspolaganju imala 180 tisuća kuna. Nabavka te opreme financira se iz EU fondova, a sveukupno na razini Hrvatske suvremena oprema stići će u 26 srednjih i 46 osnovnih škola uključenih u eksperimentalni program.





– Započet ćemo nastavu bez knjiga iako se nadamo da će dio ipak doći. To nije neki problem, pogotovo za prvašiće. Mi smo javni poziv završili, a problem je bio što za tisuću kuna, koliko je Ministarstvo odredilo cijenu tableta, dobavljači su teško mogli ispoštovati zadane perfomance – kaže Bandera Mrakovčić.


I u OŠ Turnić, kaže ravnateljica Ljiljana Kulaš Jutrović, ništa od potrebne opreme još nije stiglo, a navodeći kako u Ministarstvu vrlo dobro znaju kad počinje školska godina, ravnateljica izražava nadu da će tijekom rujna ipak sve stići.


Lakše školske torbe


– Naši su nastavnici radili cijelo ljeto, educirali se i pripremali kako bi se spremni uhvatili u koštac s promjenama. Vjerujemo da će ipak sve stići tijekom rujna – navodi Kulaš Jutrović.U te tri škole treba petstotinjak besplatnih tableta i kompleta udžbenika. Naime, Prva riječka hrvatska gimnazija upisat će 120 učenika prvih razreda, dok OŠ Nikole Tesle ukupno broji 250 učenika koji će ući u Školu za život, od čega je 60 prvašića, a OŠ Turnić ima 135 učenika koji ulaze u reformu obrazovanja, od čega je 50 prvašića. Prvašići, petaši i učenici prvog razreda srednje škole uz tablete dobit će i cijele udžbeničke komplete besplatno, a sedmaši će pak dobiti udžbenike za biologiju, kemiju i fiziku, dok će knjige iz ostalih predmeta roditelji morati kupiti. Dio tih udžbenika, njih 30 posto, treba biti u digitalnom obliku čime će »Škola za život« učenicima osigurati lakše školske torbe, a s obzirom da škole još uvijek ne znaju hoće li udžbenici stići do 3. rujna moguće je da će te školske torbe na početku nastavne godine biti gotovo prazne.