Put u inozemstvo

SEZONA MATURALACA: Maturanti će preko granice potrošiti više od stotinu milijuna kuna. Najviše će profitirati Prag

Ingrid Šestan Kučić

Udruga hrvatskih putničkih agencija želi da što više putovanja bude u Hrvatskoj, ali tada treba pomaknuti termin  / Arhiva NL

Udruga hrvatskih putničkih agencija želi da što više putovanja bude u Hrvatskoj, ali tada treba pomaknuti termin / Arhiva NL

Najjeftiniji matularac košta tri tisuće kuna pa će europski hotelijeri na račun hrvatskih maturanata utržiti dobar dio kolača od 90 milijuna kuna, svaki maturant potrošit će u prosjeku 200 eura što znači da će se oko maturalaca u ta dva tjedna zavrtjeti i do 120 milijuna kuna. Samo dio toga ostaje u Hrvatskoj



Češka, Španjolska i Grčka zemlje su u koje će kroz desetak dana otputovati nekoliko tisuća hrvatskih maturanata, a trend odabira upravo tih destinacija za realizaciju maturalca ne mijenja se već godininama. Prema iskustvima Udruge hrvatskih putničkih agencija te su tri destinacije među hrvatskim maturantima etablirane kao destinacije za maturalna putovanja, a prema riječima predsjednika Borisa Žgombe i dalje je najtraženija Španjolska, odnosno Loret de Mar, potom češka prijestolnica Prag, a nisu zanemariva ni putovanja u Grčku.


– Velikih razlika u odabiru destinacija između maturanata iz unutrašnjosti i maturanata s obale nema. U najvećoj mjeri biraju se provjerene i to inozemne destinacije. S druge strane potražnja za hrvatskim destinacijama postoji, ali ona je u manjoj mjeri i najviše je biraju maturanti kontinentalne Hrvatske – kaže Žgomba.


Tako će i ove godine tridesetak tisuća maturanata u španjolskim, češkim i grčkim hotelima ostvariti dvjestotinjak tisuća noćenja. Uzme li se da najjeftiniji matularac košta tri tisuće kuna vrlo lako se dolazi do računice da će europski hotelijeri na račun hrvatskih maturanata utržiti dobar dio kolača od 90 milijuna kuna, koliko će roditelji hrvatskih maturanata ove godine najmanje izdvojiti za putovanje i to bez dodatnog trošenja u odabranoj destinaciji.





Koliko će maturant na putovanje ponijeti džeparca induvidualna je stvar, no Tamara Božić kaže kako njihova agencija roditeljima savjetuje džeparac u iznosu od 200 do 250 eura.


– Sve ovisi o tome koliko je maturant sklon trošenju. Imaju plaćen smještaj i hranu pa im veći iznosi ne trebaju. Ono što im također savjetujemo je da ne nose sa sobom ništa vrijedno te da uzmu slojevitu odjeću, a sa svim smo roditeljima održali i sastanke na kojima smo im dali savjete vezano za destinaciju na koju učenici putuju, kao i vezano uz promjene valuta, kaže Božić.



Loš tajming


Iz Hrvatske će se u posljednja dva tjedna kolovoza u kojima će se realizirati većina maturalnih putovanja iznijeti nekoliko desetaka milijuna kuna, a doda li se tome i činjenica da nisu svi odabrali najjeftinije aranžmane, kao i da će svaki maturant u prosjeku kroz tjedan dana putovanja potrošiti 200 eura, vrlo se lako može procijeniti da će se oko maturalaca u ta dva tjedna zavrtjeti i do 120 milijuna kuna, ako ne i više. Iako dio tih sredstava ostaje u Hrvatskoj, jer riječ je o aranžmanima koje organiziraju domaće agencije te se na putovanjima angažiraju domaći vozači i vodiči, ipak već se godinama upozorava na to da je zbog termina organiziranja maturalaca takva putovanja praktički nemoguće organizirati u Hrvatskoj pa dio sredstava ipak izlazi izvan hrvatskih granica. Ključni je problem da se maturalci organiziraju u jeku turističke sezone, u drugoj polovici kolovoza i upravo iz tog razloga Udruga hrvatskih putničkih agencija godinama apelira na Ministratsvo znanosti i obrazovanja da promijeni pravila maturalnih putovanja i omogući njihovu realizaciju za vrijeme školske godine.


– Razgovori za promjenu termina putovanja za vrijeme školske godine nastavljeni su za 2018. godinu, no ove godine maturalna putovanja i dalje se realiziraju u razdoblju kada je u Hrvatskoj turistička sezona u punom jeku i hrvatske destinacije još uvijek su cjenovno neprihvatljive za ovaj oblik putovanja. Istodobno, u ovom terminu povećava se umjetna ponuda, podižu se cijene prijevoza zbog velike potražnje, a s druge strane ograničene ponude. Također velika je potražnja za vodičima i pratiteljima, a posljedica navedenog je rast cijene i smanjenje kvalitete turističke usluge. Ovo su samo neki od razloga zašto maturalna putovanja u većoj mjeri nisu realizirana u Hrvatskoj. Promijeni li se termin maturalnih putovanja za vrijeme trajanja školske godine, otvara se mogućnost da se putovanja realiziraju u Hrvatskoj i to u vremenu pred ili posezone što će utjecati na njihovo produljenje, a pozitivan rezultat zasigurno će se aplicirati na čitavo gospodarstvo, upozorava Žgomba.


Međutim, unatoč višegodišnjim upozorenjima da hrvatski turizam gubi dio potencijalnih gostiju, kao i da se su putovanja koja se organiziraju u kolovozu slabije kvalitete, jer je velik dio logistike angažiran oko hrvatske turističke sezone, pomaka nema. Činjenica je da hrvatski maturanti primjerice u Prag putuju u kolovozu jer je upravo tada u Pragu najniža moguća sezona pa im shodno s tim tjedana dana putovanja ispadne jeftinije od tjedan dana u Hrvatskoj u tom terminu, no kada bi se na izlete i ekskurzije u Hrvatskoj išlo izvan sezone i cijena bi bila mnogo niža.


Riječani vole Prag


Iako na razini Hrvatske Španjolska predstavlja najpoželjniju destinaciju za maturalac riječki se maturanti ipak razlikuju od ostalih vršnjaka, jer untrag par godina s prvog mjesta najpoželjnijih destinacija Španjolsku su premjestili na drugo mjesto, dok su na vrh liste uvrstili Prag. Činjenicu da će se iz Rijeke kroz tjedan dana najviše putovati prema Pragu potvrđuje i Tamara Božić iz Putničke agencije Via. Ta agencija ove godine organizira maturalce za više od deset završnih razreda riječkih srednjih škola, a 70 posto tih maturalaca realizirat će se upravo u Pragu.


– Definitivno se za Prag najviše odlučuju, a potom dolazi Španjolska i iza nje Grčka. Razlog zbog kojeg je Prag toliko popularan možda je u cijeni putovanja, jer za šest do sedam dana roditelji moraju izdvojiti od početnih tri tisuće kuna pa do 3.500 kuna. Maksimalno četiri tisuće kuna, a sve ovisi o tome je li autobus pun te što će sve izlet sadržavati, odnosno koje su ulaznice uključene u cijenu. Uz cijenu Prag je interesantan jer doista nudi za svakoga po nešto – pojašnjava Božić.


Dodaje i kako nerijetko maturanti za svoje odredište biraju kombinaciju Praga i Krakowa, a činjenicu da su se riječki maturanti pomalo zasitili nekada izminmo popularne Španjolske potvrđuje i ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko.


– Imamo šest razreda maturanata koji će kroz desetak dana krenuti na putovanje i nitko ove godine nije odabrao Španjolsku. Tri razreda idu u Grčku, dva u Prag, a jedan je razred odabrao Amsterdam. Grčka i Prag uobičajene su destinacije koje posljednjih godina biraju naši maturanti – kaže Franko.