Općinsko vijeće

SDP u Kostreni nije podržao vlastitu odluku o v.d. ravnateljici vrtića

Barbara Čalušić

Prijedlog da Katarina Bevandić bude v. d. ravnateljice vrtića nije prošao, jer ga između ostalih nije podržao SDP-ov Željko Linšak, predsjednik Upravnog vijeća vrtića koje je jednoglasno donijelo prijedlog o imenovanju vršiteljice dužnosti



KOSTRENA Općinsko vijeće Kostrene nije potvrdilo Katarinu Bevandić kao vršiteljicu dužnosti ravnateljice Dječjeg vrtića »Zlatna ribica«. Prijedlog Upravnog vijeća vrtića podržali su nezavisni vijećnici, troje vijećnika »Bolje Kostrene« i Đurđica Kršul s Nezavisne liste Milana Tićka, dok su suzdržani bili vijećnici HDZ-a, Unije Kvarnera i SDP-a. Zanimljivo, suzdržan je bio i SDP-ov Željko Linšak, inače predsjednik Upravnog vijeća vrtića koje je jednoglasno donijelo prijedlog vršiteljice dužnosti i vijećnik stranke koja je, kao partner vladajućih, dosad podržavala sve odluke »Bolje Kostrene«.


Na natječaj za ravnateljicu vrtića javile su se četiri kandidatkinje koje su sve ispunjavale tražene uvjete, no niti jedna nije dobila većinu glasova Upravnog vijeća te je predloženo da do novog natječaja vrtić vodi Katarina Bevandić kao v. d. ravnateljice.



Na sjednici je odlučeno da će paušalni porez po krevetu i smještajnoj jedinici u kampu u Kostreni iznositi 200 kuna. Iako je prvi prijedlog bio smanjenje poreza s 300 kuna na 250 kuna, HDZ-ov Sanjin Vrkić podnio je prijedlog o visini u iznosu od 200 kuna jer, kako je kazao, Kostrena uspješno razvija turizam unatoč okolišnim nedostacima, a daleko poznatija turistička središta poput Malog Lošinja, Opatije i Paga imaju manji ili neznatno veći paušal.




– U izradu ovog prijedloga trebalo je ući preciznije i zatražiti mišljenje odbora za gospodarstvo i održati sastanak s iznajmljivačima kojima, ako ih želimo poticati, trebamo dati što manje paušalne iznose i razmisliti i o više zona plaćanja ovog paušalnog poreza, obrazložio je Vrkić.



Kronologija izbora


– U prošlom mandatu o imenovanju ravnateljice vrtića odlučivala je načelnica. Zakonski, vijećnici predstavljaju osnivača, a ne izvršno tijelo i ja kao načelnik, stoga ste vi ti koji u ovom slučaju predstavljate osnivača. Ne mogu donijeti odluku o tome tko će biti ravnatelj jer ona onda ne bi bila zakonita. Koristim priliku da kod donošenja odluke uzmete u obzir da ste predstavnici osnivača i da se kod glasanja izdignete iznad stranačkih okvira kako bi vrtić imao ravnatelja. Vjerujem da nećete dovesti vrtić do toga da u ovom periodu ne funkcionira, poručio je prije izglasavanja ove odluke kostrenski načelnik Dražen Vranić.


Davor Willheim iz Unije Kvarnera pitao se na osnovu čega bi vijećnici trebali donijeti odluku, s obzirom da nemaju životopis, niti program vršiteljice dužnosti, ali i zašto za vršiteljicu dužnosti nije predložena kandidatkinja, inače bivša vijećnica SDP-a, koja je jedina dobila dva glasa Upravnog vijeća.


Darko Tonković iz HDZ-a osvrnuo se na kronologiju izbora ravnatelja vrtića u Kostreni.– Nakon što je posljednja ravnateljica imenovana 2014. godine, protiv nje i vrtića počinju stizati anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji, inspekciji rada pa i službi za gospodarski kriminalitet koja od Općine Kostrena traži cjelokupnu dokumentaciju od raspisivanja natječaja do imenovanja, a odgajatelji su pisali peticiju za izmjenu sastava Upravnog vijeća vrtića sukladno izbornim rezultatima. Od svih tih prijava koliko mi je poznato ostalo je samo razočaranje onog tko je te prijave podnosio, rekao je Tonković ističući da se sada dešava nešto slično, budući da je podnesena anonimna prijava protiv ravnateljice vrtića službi za gospodarski kriminalitet, podnesena anonimna predstavka u kojoj se za novu ravnateljicu preferira jedna osoba, a predstavnica odgajatelja u Upravnom vijeću vrtića izuzima se od glasanja i navodno podnosi ostavku na mjesto člana.


Darko Tonković na aktualnom satu pozdravio je brendiranje kostrenske trim-staze i upozorio na problem divljih svinja na tom području.


– Osobno sam prošao tamo i iznenadio se koliko su područje izrovale divlje svinje čega prije nije bilo. Povećali ste sredstva za lovačko društvo koje očito samo hrani divlje svinje, komentirao je Tonković. Prema riječima načelnika Dražena Vranića, problem divljih svinja prisutan je u cijeloj Kostreni, a Lovačko drušvo Jelen pokušava riješiti taj problem. – No taj je problem vezan i uz ostale jedinice lokalne samouprave budući da divlje svinje u jednom danu rade velike kilometraže u svom kretanju. Čeke i hranilice nalaze se na području Rijeke i Čavala, ne bi li se skrenuo tijek njihove putanje, rekao je Vranić.



Sve sami vršitelji dužnosti


– Što se događa u našem vrtiću? Tko podnosi prijave, manipulira izborima i radi pritiske? Dječji vrtić nije ničija prćija i ćaćina ostavština da se njim poigrava i svojata ga se, izjavio je Tonković, ističući kako HDZ nema svog kandidata za ravnatelja i neće sudjelovati u »instruiranoj blamaži punoj politikantstva i zakulisnih igara«.


Mirela Marunić iz Unije Kvarnera poručila je da nije kršila nikakav zakon donoseći odluku o izboru ravnateljice vrtića dok vladajuća garnitura neprestano sudjeluje u zakulisnim igrama čiji je rukopis već svima poznat.


– Činjenica je da u Kostreni trenutno imamo vršitelja dužnosti u Komunalnom društvu Kostrena, imamo v. d. pročelnike u Općini pa se opravdano pitamo je li i načenik vršitelj dužnosti, rekla je Marunić koja predviđa da će se problem s izborom ravnatelja vrtića preslikati i na izbor direktora komunalca kroz dva tjedna.