Izbori za EU parlament

SDP predstavio listu za Bruxelles. Drugi pričali o brodogradnji, Bernardić kupovao uskršnje jaje

Tihana Tomičić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Iako je premijer Plenković u petak navečer ponovio da Vlada nije spremna prihvatiti plan restrukturiranja brodogradnje, Bernardić nije davao izjave, i nema službenog komentara SDP-a na novu situaciju u kojoj je jasno da Vlada više ne podržava restrukturiranje



ČAVLE – Mi smo tu zbog radnika 3. maja i Uljanika, jer kad je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, a sada se proizvode samo afere, izjavio je šef SDP-a Davor Bernardić na izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a PGŽ u Čavlima. No, to je sve što je u nedjelju rekao o brodogradnji.


Iako je premijer Plenković u petak navečer ponovio da Vlada nije spremna prihvatiti plan restrukturiranja brodogradnje, Bernardić nije davao izjave, i nema službenog komentara SDP-a na novu situaciju u kojoj je jasno da Vlada više ne podržava restrukturiranje.


Brodogradnju, doduše, jesu komentirali Zlatko Komadina i Tonino Picula, no predsjednik stranke ne. Njih dvojica su, pak, sve pripisali neoliberalnom kapitalizmu, u kojem se državna intervencija smanjuje, a umjesto radnih mjesta najvažniji je kapital. Pritom, Picula je rekao da se ni lokalne vlasti ne mogu amnestirati od stanja u brodogradnji, “jer nemojmo se zavaravati u ovih 30 godina svatko je imao svoj dio utjecaja”, dok je Komadina rekao da se on ne osjeća krivim za ovu situaciju, jer je apelirao kod svih Vlada, a ova zadnja Vlada, Plenkovićeva, provela je 17 mjeseci na nečinjenje, i zato je najodgovornija za sadašnju situaciju, rekao je.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





Picula ipak poručuje da ne misli da je brodogradnja povijesni anakronizam te poziva Vladu da, kao što je znala promptno reagirati na slučaj Agrokor, sada učini isto i za škverove.


– Bitka za brodogradnju je bitka za radna mjesta, a ne samo za profite, rekao je pak Komadina.


On je upozorio da Europa ide kao konzervativnim tendencijama i de desne vlade u svojim državama “puštaju duhove iz boce”:


– Ako se ne može ocijeniti razlika između Jasenovca i Bleiburga, tada je jasno zašto nam Austrijanci moraju prosvjetljivati našu pamet, rekao je Komadina. On podsjeća da su socijaldemokrati nekad imali vlast u 18 od 28 država u EU, a sada samo u osam, te poziva građane da i dalje podržavaju SDP. Isto poručuje i Bernardić:



– Samo socijaldemokracija je jamac progresa, a upravo PGŽ je toga dokaz. Ova je županija moderna i otvorena jer je vode SDP-ovci, poručio je šef SDP-a.


Upitan je li spreman sudjelovati na predsjedničkim izborima kao kandidfat SDP_a, Tonino Picula je rekao da je to stalno tema u stranci, i da je naravno svjestan da se spominje u tom kontekstu, ali da će odlukas biti donesena nakon euroizbora krajem svibnja.


Na konvenciji u Čavlima predstavila se cijela lista SDP-a za Europski parlament, a Bernardić je poručio:


– Mi smo uveli Hrvatsku u EU, a sada ćemo Hrvatsku napraviti i ravnopravnom državom u EU. Zalagati ćemo se za interese Hrvatske u Bruxellesu, a ne Bruxellesa u Hrvatskoj, kao neki, zaključio je.