Danas odluka

SDP-ovo kadriranje: Vedran Devčić favorit za čelno mjesto Luke Rijeka

Darko Pajić

Devčić uživa podršku Vojka Obersnela i mjesecima slovi kao najveći favorit iako mu je otegotna okolnost to što je suprug zastupnice Ane Komparić Devčić i što je u potencijalnom sukobu interesa



RIJEKA » Novi direktor Luke Rijeka po svemu sudeći trebao bi postati Vedran Devčić, suprug saborske zastupnice SDP-a Ane Komparić Devčić i direktor obiteljske tvrtke Eurodelta. Poduzeće se trenutno nalazi u financijskim teškoćama, a posluje između ostalih i s Lukom Rijeka na kupoprodaji i održavanju viličara, prikolica i druge lučke opreme. Ispune li se prognoze po kojima bi Vedran Devčić danas mogao i službeno biti izabran za nasljednika Denisa Vukorepe, SDP će teško izbjeći sumnje u politički nepotizam, sukob interesa i stranačko kadroviranje u strateški presudnoj riječkoj tvrtki.


Jučer u 15 sati istekao je rok sedmodnevnog natječaja za Upravu Luke, a već danas bi trebala biti održana sjednica Nadzornog odbora, koji će raspravljati o kandidatima. Prijavilo se ukupno 11 kandidata, a koliko se može doznati među njima su osim Devčića i aktualni direktor Denis Vukorepa, članovi Uprave Marinko Kramarić i Mladen Pešut, kao i direktor Sektora općih i pravnih poslova u Luci Arsen Randić.


Prema neslužbenim informacijama nitko od spomenutih neće proći, već je izgledno da bi danas član Uprave trebao postati Marin Baždarić, aktualni rukovoditelj održavanja u Luci. Treći član Uprave sa zaduženjem za područje financija navodno bi trebao stići izvan Luke i to iz bankarskog sektora, što znači da ni Marinko Kramarić neće ostati u Upravi.   

Pokriće za odabir


Prema informacijama našeg lista sve je definitivno dogovoreno prije nekoliko tjedana. Inače, Devčić je u gospodarsko-političkim kuloarima više od tri mjeseca slovio kao najveći favorit iako mu je otegotna okolnost bila upravo obiteljska povezanost s riječkim SDP-om, kao i potencijalni sukob interesa zbog poslovanja tvrtke Eurodelta s Lukom. Devčićev izbor je problematičan i zbog toga što se tvrtka Eurodelta nalazi na udaru vjerovnika i pod ovrhama računa, pa se njegovo imenovanje može promatrati i kao svojevrsni izlaz iz poslovnih poteškoća obiteljske tvrtke.




Kako nam je potvrđeno iz više različitih izvora, Devčić uživa podršku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je svakako imao veliku ulogu u njegovom favoriziranju. Obersnel se trenutno nalazi na putovanju u SAD-u, ali je konzultacije o prvom čovjeku Luke prethodno već obavio s ministrom Hajdaš Dončićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Obojica su očito uvažili Obersnelovo mišljenje o novom predsjedniku Uprave Luke s tim da je ministar Hajdaš Dončić prethodno ipak odlučio raspisati brzopotezni sedmodnevni natječaj.



Tvrtka Eurodelta u kojoj je Devčić bio direktor, a formalno je u vlasništvu njegove majke, bavila se primarno ugostiteljskom opremom i sitnim inventarom za ugostiteljstvo (između ostalih opremali su inventarom Hotel »Bonavia«), te iznajmljivanjem apartmana s 26 ležaja u Šilu na otoku Krku. Inače, u tom je krčkom mjestu znao ljetovati i Zoran Milanović.



To nije bila zakonska obveza već je ministar time vjerojatno nastojao dobiti dodatno pokriće za kadrovski odabir koji će uslijediti. Koliko je Devčićev izbor dobar i opravdan, pokazat će vrijeme, ali je već sada sasvim jasno da je riječ o čovjeku bez značajnijeg iskustva u specifičnom lučkom poslovanju i bez poslovnog ugleda u toj branši, kojeg i nije moguće steći bez prethodnog rada u struci.   

Bez iskustva


Neovisno o tome u stručnom smislu je ovakvo kadroviranje u Luci teško opravdati i argumentirati. Ostaje otvoreno pitanje koje su to reference dovele Vedrana Devčića do pozicije direktora Luke Rijeka izuzme li se utjecajno SDP-ovsko zaleđe i obiteljske, poslovne i prijateljske veze s utjecajnim riječkim SDP-ovcima.


Odgovor sigurno nije u poslovanju ugostiteljskom opremom i iznajmljivanju apartmana. Nije niti u prodaji novih i rabljenih viličara marke Still, Baumann i druge lučke opreme koje je posredstvom Eurodelte uzela Luka Rijeka, što se također ne čini pretjerano važnim u kontekstu referenci za posao u Luci. Sigurno nije niti u poslovnim problemima kroz koje prolazi Eurodelta o čemu najviše znaju vjerovnici te tvrtke. Svejedno, formalno-pravno ne postoje nikakve prepreke da Devčić bude imenovan predsjednikom Uprave, pa tu ništa nije sporno, jer on udovoljava natječajnim uvjetima.


U njima je propisano pet točaka koje kandidati moraju zadovoljavati, a to je visoka stručna sprema pomorsko-prometnog, pravnog, ekonomskog ili tehničkog smjera, radno iskustvo od najmanje pet godina na rukovodećim poslovima, aktivno znanje engleskog jezika, prijedlog programa rada i prijedlog ustroja društva, te priloženi životopis. Sve te uvjete Devčić zadovoljava uz napomenu da je njegovih pet godina rada na rukovodećim mjestima provedeno u obiteljskoj tvrtki, koja je maksimalno zapošljavala dvadesetak ljudi.


Sve to SDP-u nije važno, oni u velike razvojne investicije na riječkom prometnom pravcu (terminali i nizinska pruga) ulaze imenovanjem osobe bez iskustva na čelu Luke Rijeka, ali osobe s jakim stranačkim zaleđem, koje je očito daleko važnije od znanja, stručnih referenci i iskustva.