Stranka na vlasti već će najesen imenovati koordinatore za 10 jedinica

SDP-ove izbore za Parlament vodit će Milanovićevi ljudi?

Tihana Tomičić



Iako na Predsjedništvu uopće nije bilo riječi o tome, Gordan Maras se uoči sjednice osvrnuo i na vukovarske izbore.


– Žao mi je što je Željko Sabo izgubio izbore zbog toga što je on za Vukovar napravio jako puno kvalitetnih stvari, jer Vukovar je danas puno drugačiji i bolji nego je bio prije nekoliko godina, rekao je Maras, te je za Sabin poraz okrivio HDZ i »ćirilično pitanje«.


–  Postoje neki gradovi u Hrvatskoj koji imaju gradonačelnike koji su priznali da su maznuli 15 milijuna kuna u aferi Fimi medija i jedan se još pohvalio da je bio najefikasniji ministar u vladi Ive Sanadera, rekao je Maras, aludirajući na kriminalni karakter HDZ-a koji je sigurno za percepciju birača upečatljiviji od sudskih procesa Željka Sabe. Komadina je  za poraz Sabe rekao da je to kombinacija oba faktora, i »ćirilice« i sudskih procesa. 




– To su dvije hipoteke s kojima je Sabo išao na izbore, jedna politička, jedna osobna, što je više odmoglo, teško je reći. Ali sigurno je utjecalo i to da Sabo nije nastupio kao kandidat SDP-a, rekao je Komadina. On je uvjeren i kako će Ivo Josipović ponovno pobijediti, te da unutarnji odnosi u SDP-u, koji su loši, neće utjecati loše na Josipovićem rezultat jer ga građani percipiraju kao odgovornog i vrijednog.



Tako su SDP-ovci umjesto da se pozabave ključnim temama svog opstanka odlučili sve rasprave ostaviti za jesen. Dotad, kako se neslužbeno može čuti, stranka će za predsjedničke i parlamemtarne izbore mobilizirati cijelu stranačku infrastrukturu, Zoran Milanović će obići bazu, a trebali bi biti imenovani i koordinatori za 10 izbornih jedinica za izbore za 2015. godinu.


No, i tu je kvaka: kako se može čuti predsjednik Milanović rekao je da stranka najprije treba utvrditi kriterije za koordinatore. Iako su to dosad uvijek bili u pravilu predsjednici županijskih organizacija u velikim gradovima, ili ministri i župani, ovoga puta šef stranke bi možda mogao taj posao povjeriti svojim ljudima od povjerenja. Ili onima koji će to tek postati – a time će »kupiti« dodatnu podršku za sebe na terenu.


Možda to znači i da ne planira Zlatka Komadinu, koji vodi najsnažniju županijsku organizaciju u Hrvatskoj, imenovati za koordinatora za 8. jedinicu, nego nekoga od svojih ljudi, ili onih koje tek treba ponovno »odobrovoljiti« za podršku?


Dobra priprema


To bi moglo biti novi razlog za unutarnje sukobe, ali s druge strane i mogućnost da Milanović sebi ojača podršku u bazi.


No, ima i onih koji su se već sami ponudili: kako se saznaje, Gordan Maras već se ponudio da jednu jedinicu vodi on.


Uoči brzopotezne sjednice Predsjedništva, bilo je jasno da je potpredsjednik stranke Gordan Maras u ime šefa stranke na ulazu na Ibleru pred novinarima iznio stav o tome treba pažljivo pripremiti stranačke dokumente o predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji slijede te da je svjedno hoće li Glavni odbor biti odmah ili krajem ljeta. 


– Tako se vodi stranka, s dobrom pripremom, rekao je Maras, dodajući da se »Glavni odbor ne saziva jer se to nekom htjelo, iako takva želja dolazi svaki ponedjeljak iz Rijeke«. Maras je time aluduirao na pressice Zlatka Komadine u Rijeci ponedjeljkom.


A upravo drugi potpredsjednik stranke Zlatko Komadina u svojoj je izjavi uoči sjednice ostao pri stavu da bi se Glavni odbor trebao sastati što prije da se raspravi i situacija u stranci i aktualna gospodarska situacija u državi, ako ništa drugo onda barem kandidatura Ive Josipovića. 


– Stranka je tu da se razgovara i Glavni odbor treba sazvati, rekao je Komadina. Zbog ovakvih suprotstavljenih stavova očekivala se burna rasprava na Predsjedništvu, no čini se da je Milanoviću, koji je sastanak vodio isključivo u smjeru priprema za predstojeće izbore, oponirao jedino Komadina, dok drugi nisu otvarali ozbiljne teme.