Prekinuta sjednica

SDP-ova koalicija se ispričala Riječanima “zbog divljanja oporbe”

Tihana Tomičić

S posljednje, već treće prekinute u nizu, sjednice Gradskog vijeća Rijeke / Foto Ivica Tomić

S posljednje, već treće prekinute u nizu, sjednice Gradskog vijeća Rijeke / Foto Ivica Tomić

Na pitanje zašto je SDP toliko protiv novih izbora, ako već vide da Gradsko vijeće doista ne funkcionira, poručili su da su spremni za izbore, ali ne i za opstrukciju



RIJEKA – SDP nije u koaliciji s Listom za Rijeku, a ako je išta demantiralo optužbe o toj navodnoj političkoj trgovini, to je činjenica da su vijećnici Liste za Rijeku otišli sa sjednice u četvrtak, zajedno s drugima koji su sudjelovali u rušenju kvoruma već ranije, izjavili su vijećnici SDP-a, PGS-a i IDS-a Sandra Krpan, Vojko Braut, Tea Mičić Badurina i Oskar Skerbec nakon što je sjednica Gradskog vijeća opet prekinuta zbog nedostatka kvoruma.


Ponašanje oporbe od četvrtka, kad je već po treći put srušen kvorum, oni su ocijenili nedemokratskim, destruktivnim te su ga nazvali »divljanjem«, uz poruku građanima da su članovi SDP-ove koalicije spremni raditi za građane u Gradskom vijeću, ali i otići na izbore ako to bude potrebno.


Strogi mehanizmi


– Radi se o tome da postoje strogi zakonski mehanizmi za raspuštanje vijeća, i mi i ne možemo nego pokušati nastaviti raditi u Gradskom vijeću. Što drugo da radimo, da ne dolazimo isto kao što čini neodgovorna oporba, pa da nas onda raspušta Vlada? Mi to sigurno nećemo raditi, poručili su Krpan i Braut.




– Vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih, Živog zida i Bure opet su bez ikakvog konkretnog razloga napustili sjednicu, nisu čak naveli ni što im smeta, a to je neozbiljno ponašanje. Demokracija se brani radom, a ne opstrukcijom, kazala je Sandra Krpan.


Po mišljenju Tee Mičić Badurina žalosna je lakrdija u Gradskom vijeću, dok se Vojko Braut ispričao građanima Rijeke zbog divljanja oporbe.


Neuvjerljiv alibi


– Već mjesec dana traže alibi za svoje ponašanje, ali su neuvjerljivi. Rušenje kvoruma je legitiman politički čin, no u slučaju kad se to radi s ciljem i pameću, ali ovo je samo neodgovorno divljanje, kaže Braut.


Svi ističu da se ovime stopiraju i odluke o životnim problemima Riječana, primjerice odluka o zaduženju Energa: »Da im je ta tema važna, ostali bi do treće točke dnevnog reda, a ne ovako«, zaključio je Braut.


Na pitanje zašto je SDP toliko protiv novih izbora, ako već vide da Gradsko vijeće doista ne funkcionira, poručili su da su spremni za izbore, ali ne i za opstrukciju.