Izdvojeni pogon

SDP i HNS u Rijeci na izbore ipak odvojeno: Bukša kandidat za gradonačelnika, Lučin nositelj liste

Tihana Tomičić

Rijeci treba dati izbor liberalno-građanskog centra, rekao je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon susreta sa šefom SDP-a u Rijeci Vojkom Obersnelom. U HNS-u su sigurni da u Gradsko vijeće ulaze s najmanje pet mandata jer im ankete u paketu s Akcijom mladih daju oko 15-16 posto



RIJEKA Iako se zajednički nastup SDP-a i HNS-a u Rijeci na lokalnim izborima vezivao za Zagreb i ukupne odnose dviju stranaka, čini se da će Rijeka ipak biti »izdvojeni pogon«: jučer je definitivno postalo jasno da HNS u Rijeci ide na izbore samostalno, s kandidatom za gradonačelnika Jurajom Bukšom, dok će sada već bivši rektor Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin, biti nositelj liste HNS-a za Gradsko vijeće Rijeke.


To je HNS-ovo Predsjedništvo dogovorilo već na sjednici prošloga petka, ali jučer je ipak održan još jedan susret na vrhu – u povodu utakmice Rijeka – Osijek, u Rijeci je boravio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je imao priliku susresti se sa šefom SDP-a u Rijeci, Vojkom Obersnelom. A rezultat sastanka je – ista meta, isto rastojanje, kao što se HNS i SDP u Rijeci ni ranije nisu uspjeli dogovoriti da idu zajedno, tako je i ostalo.


»Pukla« suradnja 


– Moj zaključak je da Rijeci treba dati izbor liberalno-građanskog centra. A sve ostalo čut ćete kad organiziramo službenu objavu svojih odluka – rekao nam je Vrdoljak jučer navečer, iz čega je jasno da HNS kao stranka liberalnog centra na izbore ide sam.




Poznato je da je HNS godinama bio u koaliciji sa SDP-om i u Rijeci, i u Županiji, i u nizu drugih gradova i općina u PGŽ-u, ali su u zadnjem mandatu iskazivali jasne znakove nezadovoljstva suradnjom s Obersnelom i SDP-om. U HNS-u su bili nezadovoljni načinom na koji je gradonačelnik tretirao svog zamjenika iz HNS-a, Miroslava Matešića, a time i HNS općenito, a razlike su išle čak do toga da je SDP ostao bez podrške narodnjaka za svoj proračun u više navrata, te je većinu u Gradskom vijeću zatvarao s Laburistima. Nakon toga, bilo je jasno da povratka vjerojatno nema, pa je Obersnel na stranačkim sastancima u SDP-u jasno rekao da nema namjeru uopće dalje na pregovore pozivati HNS. Rečeno-učinjeno, tih razgovora nije praktički ni bilo, osim jučerašnjeg susreta s Vrdoljakom na kojem, kako se čini, niti s jedne, a ni s druge strane nije bilo ozbiljnijih pokušaja da se Rijeka pridruži onim mjestima gdje SDP i HNS ostaju strateški partneri.


Čini se da je za suradnju u Rijeci bio zainteresiraniji šef SDP-a Davor Bernardić, kojemu je bitno ostati u odličnim odnosima s HNS-om u Zagrebu, ako SDP podrži njihovu Anku Mrak Taritaš. Odluka bi u SDP-u mogla biti donesena danas, kad se očekuje i sjednica Predsjedništva stranke na kojoj se tema Zagreba neće moći izbjeći, ali za sam HNS, a očito i Obersnela, ta vezana trgovina Rijeka – Zagreb nije ni bitna ni presudna.


Korektan razgovor 


U HNS-u su sigurni da u Gradsko vijeće svakako ulaze, jer im ankete u paketu s Akcijom mladih daju oko 15-16 posto, što bi dalo najmanje pet mandata u Gradskom vijeću, a jasno je da lokalni HNS nikako više ne želi podržati Obersnelovu politiku, barem ne predizborno. Prema onom što se može saznati iz dviju stranaka, jučerašnji razgovor bio je vrlo korektan, te su i jedni i drugi svjesni da kampanja treba biti korektna, a ne negativna, jer će HNS i SDP sigurno nastaviti surađivati i na lokalnoj, a i na nacionalnoj razini.


Iz svega je, dakle, jasno da Pero Lučin ipak neće biti kandidat za gradonačelnika, već će se u bitku s Obersnelom i njegovom velikom koalicijom upustiti javnosti manje poznati predsjednik stranačke organizacije u Rijeci, doktor znanosti Juraj Bukša.


S druge strane, SDP nastavlja razgovore s Regionalnim blokom, dakle PGS-om, IDS-om i Listom za Rijeku, a među njima i dalje traju razgovori o tome tko bi ponudio kandidata za koje mjesto. IDS ne odustaje od Dorotee Pešić-Bukovac kao kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika, dok bi Nikola Ivaniš u tom slučaju bio kandidat za predsjednika Gradskog vijeća. Predsjednik IDS-a Boris Miletić jasno kaže da je odluka na lokalnoj riječkoj podružnici, a ona je istaknula ime Pešić-Bukovac. Razgovori se nastavljaju i idućih dana.