Oporba na konzultacijama

SASTALI SE S KOMADINOM Akcija mladih neće podržati proračun za 2019., ali za 2020. možda i hoće

Tihana Tomičić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Sazivanje konzultacija s oporbom prvi je korak prema zajedničkom kreiranju politika i odluka na županijskoj razini. 



RIJEKA – Akcija mladih zadnja je sudjelovala na konzultacijama o proračunu kod župana Zlatka Komadinne, a iako ga hvale za kooperativnost, proračun ipak vjerojatno neće podržati.


U priopćenju su kazali:


– Nakon danas odrađenih konzultacija sa Zlatkom Komadinom moramo istaknuti da smo zadovoljni što se konačno počelo provoditi ono o čemu pričamo od prvog dana bavljenja politikom. Da se razgovori i pregovori između političkih opcija trebaju obavljati javno i na transparentan način, a ne iza zatvorenih vrata i dogovorima ispod stola. Sazivanje konzultacija s oporbom prvi je korak prema zajedničkom kreiranju politika i odluka na županijskoj razini. Jasno smo u razgovorima istakli da su javne konzultacije obveza župana kao nosioca izvršne vlasti koji ima obvezu u kreiranju politika na županijskoj razini konzultirati sve političke opcije s obzirom na to da ne postoji jasno definirana većina u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije.




Isto tako jasno smo istakli da se odnosi i povjerenje ne razvijaju kroz jedne konzultacije niti kroz 2-3 amandmana na već kreirane programe, projekte koji su sastavni dio proračuna, nego isključivo i samo kroz zajedničko kreiranje politike na svim razinama tijekom cijele godine i cijelog mandata.


U slučaju da su županijska izvršna vlast i njihovi predstavnici u županijskoj skupštini spremni na takav način upravljati županijom mi smo spremni u takvom radu sudjelovati te zajednički kreirati proračun Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. O podršci proračunu za 2019. godinu koji je pred nama sljedeći četvrtak ne možemo i nećemo razgovarati jer u kreiranju programa, projekata i inicijativa koji su sastavni dio proračuna nismo ni na koji način sudjelovali, s detaljima tih programa, projekata i inicijativa nismo niti upoznati pa za njih ne možemo niti preuzeti odgovornost, kažu u Akciji mladih.