Sljedeći tjedan novi pokušaj izbora predsjednika Županijske komore u Rijeci

Rotary protiv Lionsa: Tko je bolje lobirao, Vidoje Vujić ili Ratko Baretić?

Biljana Savić

Krajem srpnja održana su čak četiri neuspješna kruga glasanja, nakon kojih je u prednosti kod članova Gospodarskog vijeća bio Ratko Baretić iz tvrtke INAgip s deset glasova, dok je bivši župan Vidoje Vujić dobio osam. Da li se odnos snaga promijenio u proteklih pet tjedana vidjet će se u četvrtak



RIJEKA » Nije gotovo dok izbori ne potvrde da je gotovo: u četvrtak se ponovno bira predsjednik HGK-Županijska komore Rijeka, nakon što u srpnju nijedan od dvojice kandidata koji su se našli u doigravanju, Vidoje Vujić i Ratko Baretić, nije uspio dobiti dovoljan broj glasova prisutnih članova Gospodarskog vijeća.


    Krajem srpnja održana su čak četiri neuspješna kruga glasanja, nakon kojih je u prednosti kod članova Gospodarskog vijeća ostao Ratko Baretić iz tvrtke INAgip s deset glasova, dok je bivši župan Vidoje Vujić dobio osam glasova. Dva su listića bila nevažeća, odnosno neispunjena.

Prije toga iz utrke su već bili ispali Franjo Butorac i Dražen Kostelac, a ranije i još nekoliko kandidata s obzirom na to da je je održan cijeli niz izlučnih glasanja, a procedura nije bila precizno utvrđena pa je cijeli proces izbora više nalikovao lakrdiji negoli demokratskom izjašnjavanju članova Gospodarskog vijeća. 


   Pet proteklih tjedana kandidati Vujić i Baretić mogli su iskoristiti za lobiranje kod članova Gospodarskog vijeća, a to tijelo čine sve redom najveći i najznačajniji gospodarstvenici i menadžeri s riječkog područja, od šefa Luke do jakih privatnih tvrtki poput GP Krka, JPS-a itd.




Svi su oni nakon posljednjeg kruga izbora u srpnju ostali nezadovoljni činjenicom da HGK u Rijeci u najvećim trenucima ekonomske krize i dalje nema predsjednika, a starom predsjedniku Vinku Mičetiću mandat istekao još u svibnju. 



Josip Purić već je godinama razočaran ovakvim funkcioniranjem komore, a i samim izborima, što je u srpnju i vrlo otvoreno rekao, nazvavši sve farsom.    – U mojim »ratovima« sa Županijskom komorom, ali i HGK Zagreb koji traju već dugi niz godina, nastojao sam ukazivati na promašenost ovakvog ustroja koji počiva na obaveznom članstvu – čitaj plaćanju. GP Krk i njegova društva su uplatili od 1. siječnja 2006. do 30. lipnja 2013. ukupno 848.508,22 kuna! Ovaj sustav počiva, doslovno iz riječi počinuti – odmoriti se, na organizaciji koja živi izvan prostora i vremena, brojem zaposlenih ekipirana kao da se u gospodarskom propadanju u PGŽ, ali i Hrvatskoj, nije ništa dogodilo. Također, počiva na »izmjenama akata« komore po principu kako kome i koliko treba – treba. Počiva na neredu i neodgovornosti, pa pogledajte lutanja bivšeg predsjednika, neizvršenja obaveznih poslova, a na kraju je, po isteku mandata, za sve još nagrađen mjestom savjetnika u HGK Rijeka. Počiva i na izboru članova Gospodarskog vijeća iz redova podupirajućih prijatelja, dodajući njihov broj po potrebi osiguranja većine i vladanja, a ne važećeg Statuta i kriterija za članstvo. Očekujem sada makar mali pomak, sve bi bilo korak naprijed u demokratizaciji izbora za osobe koje mi svi obavezno plaćamo i nije nam svejedno tko će to biti, kaže Josip Purić.


  Tko je čiji?


U novi krug izbora Ratko Baretić ulazi s prednošću od dva glasa u odnosu na Vidoja Vujića, no čini se da bivši župan nije časa časio, niti išta prepustio slučaju za vrijeme ljetnih praznika. Iako Baretić cijelo vrijeme slovi kao kandidat blizak Slavku Liniću, jer dolazi iz Ine, Vidoje Vujić svima je pokušao objasniti da je upravo on Linićev kandidat, odnosno naravno SDP-ov, s obzirom da je bio visoko pozicionirani član stranke sve do prije nekoliko mjeseci.


Procjena je, međutim, da je Vidoje Vujić u prvom redu svoj vlastiti kandidat, koji, dakako, ima podršku SDP-a, to jest nema prepreku stranke za kandidiranje, ali se aktualni čelnici lokalne vlasti, pa i sam gradonačelnik Vojko Obersnel, koliko je poznato, u razgovorima sa članovima Gospodarskog vijeća ograđuju od priče da je Vujić »formalno« kandidat SDP-a. Navodno u vladajućoj stranci nemaju ništa ni protiv izbora Ratka Baretića, dok su – kako je glasanje i bilo pokazalo – unutar samog Gospodarskog vijeća mišljenja i dalje podjeljena. 


  



Ratko Baretić formalno je nestranački kandidat, iako navodno vladajuća stranka nema ništa protiv njegovog izbora. Vidoje Vujić pak svima pokušava objasniti da je on kandidat SDP-a, iako se aktualni čelnici lokalne vlasti u razgovorima s članovima Gospodarskog vijeća ograđuju od priče da je on »formalni« SDP-ov kandidat. Zanimljivo je da obojica kandidata pripadaju i dvjema različitim elitnim asocijacijama Rijeke – Vidoje Vujić je zamjenik predsjednika Rotary kluba Rijeka, a Ratko Baretić aktivan je u Lions clubu Rijeka. Sigurno će i to odigrati svoju ulogu.



Struje i interesi


Prema riječima dijela članova toga tijela, oni upravo ne žele politizaciju HGK, što daje veće šanse stranački formalno nezavisnom Baretiću. 


   – Mislimo da je Baretić čovjek koji je u stanju okupiti razne struje i interese, baš zato što ne dolazi izravno od politike, a upravo to komori i treba, jer glavni cilj mora biti povezivanje i okrupnjivanje, rekli su nam neki od članova Gospodarskog vijeća. 


   Drugi, pak, misle da je Vidoje Vujić najbolji izbor baš zato jer dolazi kao materijalno osiguran čovjek koji već ima dobro plaćeno radno mjesto na fakultetu u Iki, kojemu komora nije uhljebljenje, a uz to je radoholičar i ima iskustvo i razumije se u poduzetništvo. 


   – Neki od nas dat će sve od sebe da Vujić prođe, baš zato jer je politika bila protiv njega, a čak su mu se u prvom naletu, kad je bio odustao od kandidature, u vrhu komore brojala i krvna zrnca, kaže jedan od pobornika Vujićeva izbora.   

Maras za Vujića


Neki su i potpuno otvoreni, pa tako Ante Maras iz JPS-a otvoreno kaže da misli da bi Vujićevo iskustvo, pogotovo nakon što je godinu i pol dana vodio Županiju, dobro došlo komori i privrednicima. 


   – Ne znam tko će pobijediti, ali moje osobno mišljenje je da je Vujić sa svojim iskustvom najbolje rješenje za povezivanje gospodarstvenika, i tako ću i glasati, rekao nam je Maras. 


   Šef GP Krka Josip Purić kaže: 


   – Što se mene osobno tiče poduprijet ću onoga za koga smatram da će se boriti za dobrovoljno članstvo u HGK ili članstvo koje će članarinu plaćati na simboličkoj razini, a za ostatak neka se stvaraju prihodi iz stvarno pruženih usluga. Također, za onoga koji će hitno uvesti red u Županijsku komoru, i to na način da se broj zaposlenih uskladi prema stvarnom potencijalu gospodarstva PGŽ, kaže Purić. Po njemu, hitno se mora otvoriti i pitanje objekta iznad Preluka, Merania d.o.o. Koga i što on čeka?   

Vidošević dignuo ruke


Velika je dilema koliki je utjecaj šefa HGK Nadana Vidoševića u ovom izboru. Prema informacijama iz komore, čini se da je šef nacionalnog HGK nakon ove višekratne blamaže oko izbora, odlučio stvar prepustiti Riječanima samima, odnosno Gospodarskom vijeću, jer je shvatio da svako uplitanje šteti i njemu samome. »Mi vjerujemo da imamo svu slobodu izbora«, kažu svi članovi Gospodarskog vijeća, neovisno kojoj struji pripadaju. 


   A što je možda i najzanimljivije, dva kandidata pripadaju i dvjema različitim elitnim asocijacijama Rijeke – Vidoje Vujić je zamjenik predsjednika Rotary kluba Rijeka, a Ratko Baretić aktivan je u Lions clubu Rijeka. Sigurno će i to odigrati svoju ulogu. 


   Na početku iduće sjednice 5. rujna na kojoj će se odraditi ovi izbori, prvo će se mijenjati poslovnik o radu i utvrditi čvršća pravila izbora, a onda će se oba kandidata imati priliku ponovno predstaviti svojim programima Gospodarskom vijeću.    Vijeće ima 21 člana, a za prolaz je, barem dosad, trebalo osvojiti natpolovičnu većinu glasova prisutnih članova.