Gradsko vijeće Kastva

Roditeljima s dvoje i više djece jeftiniji smještaj u vrtiće

Andrej Petrak

Niže cijene smještaja – Dječji vrtić Vladimir Nazor u Kastvu / Snimio Vedran KARUZA

Niže cijene smještaja – Dječji vrtić Vladimir Nazor u Kastvu / Snimio Vedran KARUZA

Roditeljima koji imaju dvoje djece, Grad će ubuduće sufinancirati 50 posto troškova smještaja, a onima s tri i više u potpunosti će pokriti ovaj trošak. Uvjet je da djeca istovremeno borave u dječjim vrtićima obuhvaćenim Planom mreže dječjih vrtića na području grada Kastva te da su članovi istog kućanstva



KASTAV Gradsko vijeće Kastva izmjenama odluke o socijalnoj skrbi omogućilo je kastavskim roditeljima dvoje i više djece jeftiniji smještaj u vrtiće. Roditeljima koji imaju dvoje djece, Grad će ubuduće sufinancirati 50 posto troškova smještaja u predškolsku ustanovu, a onima s tri i više u potpunosti će pokriti ovaj trošak.


Uvjet je da djeca istovremeno borave u dječjim vrtićima obuhvaćenim Planom mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva te da su članovi istog kućanstva. Melita Bratović iz Akcije mladih pohvalila je donošenje ove odluke, kao i to što je gradonačelnik ispunio svoje obećanje o snižavanju cijene vrtića za roditelje dvoje i više djece. To je ujedno bio i uvjet Akcije mladih za podršku ovogodišnjem proračunu.


–  Obećali smo izmjene, ali odlučili smo to sveobuhvatno napraviti odlukom o socijalnoj skrbi. Učinili smo to u skladu s namjerom nuđenja još višeg standarda gradskih usluga, koje su već bile na zavidnoj razini. Ovom odlukom po razini socijalnih davanja došli smo na razinu Rijeke, Kostrene i drugih lokalnih sredina sa znatno višim proračunima od Kastva. Cilj nam je da socijalnu politiku grada dignemo na još višu razinu. Treba pomoći ljudima koji sebi ne mogu osigurati životni standard, rekao je gradonačelnik Matej Mostarac.


Povećani cenzusi




Nova odluka o socijalnoj skrbi posebnu zaštitu i pomoć usmjerava na obitelji s djecom te razvijanje programa i pomoći koji će biti usmjereni poticajnim demografskim mjerama.


– Zbog povećanja životnih troškova, što posebno ugrožava obitelji s niskim primanjima, Grad je povećao prihodovne cenzuse, uvjete za ostvarivanje socijalnih prava, objasnila je Ema Harej Krajić iz Gradske uprave.


Uvjet prihoda povećan je na 2.100 kuna za jednočlano domaćinstvo, 3.000 kuna za dvočlano domaćinstvo, 4.000 kuna za tročlano, 5.000 kuna za četveročlano, 5.800 kuna za peteročlano domaćinstvo te dodatno za po 660 kuna za svakog daljnjeg člana domaćinstva. Socijalni uvjet povećan je na 2.500 kuna prihoda za jednočlano domaćinstvo, 3.500 kuna za dvočlano, 4.500 kuna za tročlano, 5.500 kuna za četveročlano domaćinstvo, 6.300 kuna za peteročlano domaćinstvo, te dodatno za po 800 kuna za svakog daljnjeg člana domaćinstva.


Outsourcing  


Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je odluku o ukidanju vlastitog pogona, a poslove koje je vlastiti pogon dosad obavljao: održavanje zelenih površina, groblja, te tekuće i investicijsko održavanje povjereno je vanjskoj suradnji. Zelene površine održavat će Parkovi d.o.o. Opatija, koji su dali i najbolju ponudu od 479.000 kuna za 12 mjeseci. MK gradnja iz Viškova održavat će groblje, s ponudom od 230.000 kuna za 12 mjeseci, dok su poslovi tekućeg i investicijskog održavanja na isti rok povjereni tvrtki Stella d.o.o. Matulji, s ponudom od 319.000 kuna.


– Odlučili smo se na outsourcing u cilju kvalitetnijeg i učinkovitijeg održavanja komunalne infrastrukture, a ujedno smo povećali obujam poslova na održavanju kako bi postigli viši standard. S odabranim izvođačima za početak potpisujemo na probno razdoblje od 12 mjeseci, da vidimo kako će to funkcionirati, objasnio je kastavski gradonačelnik.


Marin Rančić primijetio je da je grad ranije imao svog komunalca Bršjanovac, koji je završio tako kako je završio, pa vlastiti pogon, a sad ispada da je najjeftinija opcija bio outsourcing.


– Čini mi se kao da smo se svih ovih godina razbacivali novcima građana, rekao je Marin Rančić.