Novo prometno rješenje

Roditelji vrtića Krnjevo i dalje nezadovoljni: Upravo zbog sigurnosti djece tražimo pristup dvorištu ujutro

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

U ranim jutranjim satim, kažu roditelji, Karasovom ulicom zavlada ineviđena nervoza izazvana prometnim kaosom i čepovima jer prometnica nema kapacitete za zaustavljanje, okretanje i mimoilaženje tolikog broja vozila. Ogorčeni roditelji tvrde da se odlukom o zatvaranju vrata više ugrozila sigurnost djece nego što su se djeca zaštitila



RIJEKA Odlukom da se vrata dvorišta dječjeg vrtića Krnjevo zatvore za automobile predškolci iz tog vrtića dovedeni su u opasnost, jer sada moramo parkirati daleko dalje, od parkirnog mjesta do vrtića nema nogostupa i s djecom se probijamo kroz prometni kaos u ranim jutarnjim satima – kažu roditelji čija djeca pohađaju Pocentar Krnjevo Dječjeg vrtića Rijeka. Riječ je o vrtiću u Karasovoj ulici koji je ovu pedagošku godinu započeo s dvije odgojne skupine, a zbog širenja smještajnih kapaciteta donesena je odluka da se dvorišni prostor tog predškolskog objekta više ne koristi kao parkirališni prostor za roditelje, već prostor igre vrtićara. S tom svrhom vrata dvorišta zauvijek su se zatvorila za automobile, a roditeljima se namijenilo pet parkirnih mjesta izvan dvorišta, koja kako kažu roditelji nisu dostatna za automobile kojima svakodnevno u vrtić stiže više od stotinu djece.


Grad Rijeka i Dječji vrtić Rijeka pri donošenju takve odluke pozivali su se na sigurnost djece, međutim dio roditelja tvrdi da je upravo takvo rješenje opasno.


– Više ne postoji siguran način da djecu dovedemo do vrtića. Pravdanje sigurnosnim uvjetima ne drži vodu, jer tek sada su djeca izložena prometu i ugrožena, a pogotovo je teško kada je kiša i ružno vrijeme. Osobno u vrtić stižem u 7.15 ujutro i u to vrijeme vlada strahovita gužva. Pet parkirnih mjesta namijenjenih roditeljima je popunjeno, pred zaključanim vratima dvorišta nalazi se već puno vozila, a sve to znači da moram parkirati znatno dalje i s djetetom se »probijati« kroz parkirane automobile, priča roditelj Luka Radovniković.


Roditelji traže anketu i sastanak




U ranim jutranjim satima, kažu roditelji, Karasovom ulicom zavlada i neviđena nervoza izazvana prometnim kaosom i čepovima, jer prometnica nema kapacitete za zaustavljanje, okretanje i mimoilaženje tolikog broja vozila. Ogorčeni roditelji tvrde da se odlukom o zatvaranju vrata više ugrozila sigurnost djece nego što su se djeca zaštitila te da je jedino rješenje otvranje vrata dvorišta u ranim jutarnjim satima i pri kraju radnog vremena vrtića.



U dvorišnom prostoru u kojem se više ne nalaze automobili vrtić je u suradnji s Rijeka prometom iscrtao prometni poligon za edukaciju djece i poticanje prometne kulture, te djeca sada taj prostor koriste za vožnju novih bicikala kao i novopostavljenih sportskih rekvizita, a u izradi su i prometni znakovi za poligon. Zatvaranjem vrata, tvrde u vrtiću, stalo se na kraj i okupljanju nepoželjnih gostiju koji su za sobom ostavljali za djecu i djelatnike opasne predmete, a zaustavljen je i dugogodišnji trend devastacije okoliša.



– Važnije je da se vrata otvore ujutro kada se svima žuri i kada je najveća gužva nego poslijepodne. Nitko od roditelja nema ništa protiv toga da se vrata zatvaraju od 8.30 sati nadalje kada više nitko ne dovodi djecu. Ne vidimo problem u tome da se vrata otvore u ranim jutarnjim satima. U to vrijeme nitko od djece nije u dvorištu i opasnosti nema, kaže majka predškolca Sanja Marušić.


Ono što roditelji traže je sastanak s vodstvom vrtića, a predlažu i provođenje ankete među svim roditeljima da se vidi njihovo mišljenje.– Od prosinca tražimo roditeljski sastanak, no nikako da ga dočekamo. Voditeljica Centra pozvala nas je pojedinačno na razgovor, a mi to ne želimo. Želimo zajednički sastanak svih roditelja da se vidi koliko nas dijeli mišljenje da vrata treba otvoriti prilikom dovođenja i odvođenja djece iz vrtića, ističe Radovniković.

Udaljenost 20 metara nije problem


Roditelji su se u nekoliko navrata pismenim putem obraćali Dječjem vrtiću Rijeka, Gradu Rijeci te gradonačelniku, a svi odgovori svode se na to da su vrata zatvorena zbog sigurnosti djece. Iz Grada Rijeke odgovaraju da je Dječji vrtić Rijeka temeljito razmotrio situaciju, odvagnuvši sve prednosti i nedostatke ovakve odluke i opredijelio se za rješenje koje na prvo mjesto stavlja interes djece, njihovu sigurnost i kvalitetu provođenja odgojno-obrazovnog rada. Udaljenost od 20 metara od parkirališta do ulaska u vrtić ne smatraju problemom, tim više što se vrtić Krnjevo nalazi u naselju okružen stambenim zgradama među kojima se također nalaze besplatni parkirališni prostori. Međutim, roditelji i u tim parkirnim mjestima namijenjenim stanarima vide problem.


– Dovodimo se u situaciju da nam netko od stanara s pravom prigovori što im zauzimamo parkirna mjesta, a i radimo prometni kaos u ranim jutarnjim satima kada i oni sami žure na posao, navodi Radovniković.


Vrtić Turnić u slijepoj ulici


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, kaže kako će se ukoliko se prihvati ideja da se dvorište vrtića otvori u ranim jutarnjim satima za automobile stvoriti daleko veće potencijalne opasnosti za djecu.


– Parkiranjem automobila u dvorištu postoji realna opasnost da djeca izađu i direktno se nađu u prometu. Situacija u kojoj su sada roditelji vrtića Krnjevo je situacija u kojoj se konstantno nalaze roditelji gotovo svih drugih vrtića, jer riječ je o objektima koji su mahom izgrađeni prije 30 ili 40 godina i nisu stvoreni uvjeti za parkiranje automobila. Primjera radi, petstotinjak metara dalje nalazi se vrtić Turnić koji je također u slijepoj ulici i nikada nitko od roditelja nije tražio da se vrata dvorišta otvore, a roditelji nemaju ni obilježena parkirna mjesta. U centru Rijeke je pak vrtić Kvarner kojem se automobilom uopće ne može prići i nikada nitko nije imao primjedbe. Kada smo zatvorili vrata i osigurali pet parkirnih mjesta za roditelje pozvali smo i predstavnike Mjesnog odbora Sv. Nikola te dobili pohvalu i podršku za sve učinjeno, kaže Guštin.


Dodajući kako će se vrtić potruditi organizirati roditeljski sastanak i pokušati naći zajedničko riješenje, Guštin podsjeća da će ove godine vrtić Krnjevo ući u Program energetske obnove te će na glavnom ulazu biti postavljena takozvana panik vrata s mogućnošću da ih svako dijete može otvoriti u slučaju mogućeg požara i sličnih situacija u vrtiću i u trenu se naći na vanjskom prostoru te je stoga potrebno dodatno spriječiti mogućnost izravnog pristupa djece prometnici.