Broj poroda smanjuje se petu godinu zaredom

Rode zaobilaze riječko rodilište: Za sedam godina – sedam prvih razreda manje

Barbara Čalušić

Iz godine u godinu sve se manje djece rađa u Rijeci * Foto: S. DRECHSLER

Iz godine u godinu sve se manje djece rađa u Rijeci * Foto: S. DRECHSLER

U 2014. godini rođeno je 2.850 djece, što je 137 novorođenčadi manje nego godinu dana ranije. Trend smanjenja broja rođene djece u riječkom rodilištu traje od 2009. godine, kad je rođeno 3.307 djece, a pretprošle je godine ta brojka prvi put pala ispod tri tisuće



RIJEKA » Trend smanjenja poroda u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka se nastavlja: U 2014. godini u riječkom je rodilištu rođeno 2.850 djece, što je 137 novorođenčadi manje nego godinu dana ranije. Trend smanjenja broja rođene djece kontinuirano je prisutan u riječkom rodilištu od 2009. godine, kad je u Rijeci rođeno 3.307 djece, a pretprošle je godine brojka novorođene djece prvi put pala ispod tri tisuće. Iako je na temelju neslužbene statistike samo jednog rodilišta u Hrvatskoj ne mogu raditi demografske analize, činjenica je ipak da se u Rijeci iz godine u godinu rađa sve manje djece.


 – Ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj godišnje umre deset tisuća ljudi više nego što ih se rodi, jasno je da ćemo vrlo brzo izgubiti jedan grad veličine Rijeke. Brojka od 2.850 djece koliko ih je prošle godine rođeno u našem rodilištu za 137 je manja nego godinu dana ranije, što drugim riječima znači da ćete za sedam godina imati između šest do sedam razreda prvašića manje u odnosu na prethodnu godinu, tumači pročelnik riječkog Odsjeka rađaonice i Odsjeka za babinjače mr. Nebojša Sindik.


 Većina rodilja iz PGŽ-a


Većina rodilja koja rađa u riječkom rodilištu je iz Primorsko-goranske županije, no nemali broj rodilja, njih oko 14 posto, dolazi iz Istarske županije. Tu je i četiri posto rodilja iz ostalih dijelova Hrvatske koje u riječko rodilište dolaze uglavnom zbog alternativnih metoda poroda – u vodi i na stolčiću.





– U prošloj je godini alternativnih poroda bilo bilo sveukupno oko četiri posto, a nedostaje nam još malo poroda da riječko rodilište dosegne brojku od tisuću poroda obavljenih u vodi, kaže Sindik.



 Statistika riječkog rodilišta kaže i da je u prošloj godini 14,6 posto poroda obavljeno carskim rezom, što je povećanje od dva posto u odnosu na broj carskih rezova godinu ranije. Kao razlog povećanja Sindik navodi povećanje broja rizičnih trudnoća, bilo da se radi o rodiljama koje su već ranije rodile uz pomoć carskog reza ili pak medicinski potpomognutim trudnoćama. Unatoč tome, riječko je rodilište i dalje po broju obavljenih carskih rezova ispod prosjeka hrvatskih bolnica.


 Dobra ekipiranost


– U prošloj godini obavljeno je i oko 28 posto bezbolnih poroda što je, smatram, dosta velika brojka za jednu javnu bolnicu. Osim toga, broj bezbolnih poroda govori i o našoj ekipiranosti jer za takve porode trebate imati anesteziologa na raspolaganju 24 sata dnevno. Dakle, anesteziolog je kod nas dio opstetričkog tima, ističe Sindik.


 U Rijeci je prošle godine na svijet došlo i 50 blizanaca, a riječko je rodilište zabilježilo porast kod uzimanja krvi iz pupkovine. Od ukupnog broja poroda, uzorci matičnih stanica za Zakladu Ana Rukavina uzeti su u 19 posto poroda. U riječkom rodilištu su osobito ponosni na ovaj podatak.


 – Matične stanice nekad smo povezivali samo liječenjem bolesti poput leukemije, no najnovija istraživanja pokazuju da one mogu djelovati na brojne organe jer su pluripotentne, zaključuje Sindik.