Nove učionice

Rješavanje problema nedostatka učionica: Nadogradnja OŠ Čavle počinje krajem godine

Sanja Gašpert

Nove učionice bit će izgrađene na južnoj strani škole gdje se sada nalazi veliki vrt

Nove učionice bit će izgrađene na južnoj strani škole gdje se sada nalazi veliki vrt

Procjenjuje se da će dogradnja škole trajati godinu dana, a s osam novih učionica i pratećim prostorijama stvorit će se preduvjeti za nastavu u jednoj smjeni



Općina Čavle dobila je građevinsku dozvolu za proširenje, odnosno dogradnju Osnovne škole Čavle. Riječ je o projektu koji će svojim završetkom osigurati uvjete za prelazak u jednosmjenski rad, kao i riješiti problem nedostatka učionica, a ujedno osigurati produženi boravak do 17 sati za sve zainteresirane učenike.


– Građevinska dozvola dobivena je 11. kolovoza i dok čekamo njezinu pravomoćnost, pripremamo aktivnosti za ishodovanje natječajne i ostale tehničke dokumentacije, u sklopu kojih i izvedbenog projekta. Očekujemo i nadamo se kako bi građevinski radovi mogli početi krajem ove, a najkasnije početkom sljedeće godine. Cilj ove dogradnje je odvijanje nastave u jednoj smjeni. U studiji mogućnosti dogradnje i prijedlogu programskog rješenja, naručenog 2014. godine, utvrđeno je da raspoloživa površina zemljišta omogućava dogradnju škole i to južno od školske zgrade, kaže načelnik Općine Čavle Željko Lambaša.



U sklopu OŠ Čavle djeluje i Područna škola Grobnik, jedna od najstarijih na području Primorsko-goranske županije. Školska zgrada u Gradu Grobniku izgrađena je 1847. godine, djelomično renovirana 1990., a u potpunosti adaptirana 2013. godine. U prizemlju zgrade nalazi se Područna jedinica Dječjeg vrtića Čavlić, a na katu PŠ Grobnik. Za dva kombinirana razredna odjela koriste se dvije klasične učionice, sanitarni čvor i mala zbornica, ukupne korisne površine od 320 metara kvadratnih unutarnjeg prostora i oko 1000 metara kvadratnih školskog dvorišta. U rujnu 2012. godine započela je adaptacija zgrade PŠ Grobnik sredstvima osiguranim od strane osnivača, Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, a obnovljena PŠ Grobnik i podružnica DV Čavlić svečano je otvorena u svibnju 2013. godine.





Topla veza


Dodaje kako će dogradnjom čavjanske škole u novom krilu, planiranom na prostoru prema vrtu, bruto razvijene površine 1.400 metara kvadratnih, biti izgrađeno novih osam učionica, kao i dva kabineta s pripadajućim prostorijama, odnosno sanitarnim čvorovima, a ujedno će biti osigurana takozvana topla veza s postojećim objektom školske zgrade.


Vrijednost radova na ovom projektu, koji je intenziviran krajem prošle godine, procjenjuje se na oko 8,5 milijuna kuna, koje će zajednički investirati Općina Čavle i Primorsko-goranska županija.


– Očekujemo ubrzo i potpisivanje ugovora o sufinanciranju između Županije i Općine Čavle, kada ćemo, također, utvrditi i omjer sufinanciranja projekta, ističe Lambaša.


Iako se još ne zna koliko bi mogli potrajati radovi, jer će točni rokovi biti utvrđeni potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, prvotne procjene pokazale su kako bi oni mogli potrajati oko godinu dana.


Mediteranski vrt


Inače, zgrada Osnovne škole Čavle sagrađena je 1965. godine, a dograđena je 1980. godine. Obuhvaća 3.147 metara kvadratnih unutarnjeg prostora i 2.310 metara kvadratnih uređenog dvorišta, odnosno sportskog igrališta. Škola trenutno raspolaže s 12 klasičnih učionica, tri specijalizirane učionice (kemija/fizika, informatika/tehnička kultura, informatika), dvoranom za tjelesno-zdravstvenu kulturu, knjižnicom, etno učionicom te kabinetima. Uređena je i eko učionica, u čijem je sastavu Mediteranski vrt i kutak s ljekovitim biljem grobničkog kraja.