Počelo vraćanje imovine

Rješava li se problem rugla na kraju grada? Preluk ostaje bez kućica, ali i bez ograde

Alenka Juričić Bukarica

Riječani rado dolaze na kupanje u kamp Preluk / Foto Marin ANIČIĆ

Riječani rado dolaze na kupanje u kamp Preluk / Foto Marin ANIČIĆ

Za sada su »otišle« četiri kamp-kućice, a kada se ukloni ograda, područje će biti službeno otvoreno i kamp dostupan svima 



RIJEKA Kamp Preluk, za sada ruglo puno smeća na kraju grada, a ubuduće vrata buduće Turističke zone Preluk prema moru, uskoro bi trebao ostati – bez vrata. Točnije bez ograde i konačno i službeno otvoren i dostupan svima.


Naime, kamp, odnosno ovdašnje zemljište, koje je ove godine prešlo u ruke države, odnosno Ministarstva državne imovine, ustvari je na pomorskom dobru, dakle, dobro je od javne uporabe.


Koje građani, a i vlasnici kamp-kućica koje su ondje preostale, i dalje koriste na svoju ruku. No uskoro bi se, doznajemo trebala skinuti ograda, a u tijeku je rješavanje pitanja kamp-kućica koje se ondje nalaze desetljećima i čiji su vlasnici dijelom iz Slovenije.


‘Turizem po hrvašku’




Tako je početkom ljeta slučaj Preluk, dospio i u slovenske medije kao ‘turizem po hrvašku’ s obzirom da su se vlasnici kućica žalili da ne mogu do kamp-kućica te kako im nije bilo dozvoljeno da ih odvezu niti poprave.


U međuvremenu, kako je riječ o pomorskom dobru, nesretni je kamp, odnosno ono što je od njega ostalo, uz hrpe novog smeća, potpao pod ingerenciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


A krenulo se i u rješavanje pitanja vraćanja imovine, odnosno kamp-kućica i ostale opreme, vlasnicima. Naime, Grad Rijeka je pozvao vlasnike kućica, i one koji mogu dokazati vlasništvo da se jave radi povrata njihove imovine.


Treba pričekati da vlasnici dođu po svoje kamp kućice / Foto Marin ANIČIĆ


Treba pričekati da vlasnici dođu po svoje kamp kućice / Foto Marin ANIČIĆ



Za sada su »otišle« četiri kamp -kućice. Naime, na pitanje u kojoj je fazi vraćanje te imovine, u Odjelu za komunalni sustav Grada Rijeke, odgovorili su kako su, »sukladno Protokolu postupanja u vezi predaje pokretnina koje su zatečene u autokampu Preluk dana 2.travnja 2019. godine, a koji je dogovoren između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Rijeke, utvrđena dva termina u kojima će se obavljati povrat pokretnina podnositeljima zahtjeva na lokaciji autokampa Preluk.


– Svih 15 podnositelja bili su obaviješteni o zakazanim terminima i to, 16. i 31. srpnja, nakon čega je u konačnici njih ukupno osam preuzelo svoju imovinu i to četiri kamp kućice, od ukupno 12 zahtjeva, a preostalih četiri je preuzelo ostale pokretnine, u smislu stolova, klupa, nadstrešnica, drvenih podesta i slično. Ostali podnositelji zahtjeva se nisu odazvali pozivu ili nisu iz tehničkih razloga bili u mogućnosti kamp kućice otpremiti iz kampa. Svi oni će naknadno ponovno biti pozvani na preuzimanje pokretnina putem obavijesti na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Grada Rijeke, i to nakon što nadležni Lučki inspektor izda Gradu Rijeci rješenje o uklanjanju ograde kampa, čime će predmetna lokacija postati pomorsko dobro namijenjeno općoj uporabi i kao takvo, dostupno svima, kazali su u gradskom Odjelu za komunalni sustav.



»Šira slika« ovog područja ustvari je u tome da je ovaj, do sada skroman kamp, ustvari izlaznica na more velikoj turističkoj zoni iznad ceste prema Opatiji, a koju je prije nekoliko godina kupio privatnik. S druge strane, iduće godine se u samoj blizini otvara jedan od rijetkih Hiltona u Hrvatskoj, koji bi trebao preobraziti turističku ponudu Rijeke, ali i regije, i sigurno nikome nije u interesu da »pod nosom« ima ovakvo ruglo od nekadašnjeg kampa. S druge strane je i Opatijska rivijera, Dizajn hotel Navis, dakle, riječ je o zoni koja bi, kada bude zaokružena, trebala biti doista pravi biser turističke ponude. U svakom slučaju, riječ je o vrlo vrijednom prostoru čija se namjena ustvari tek treba definirati. Naime, potrebno je pripremiti novo idejno rješenje za taj prostor i planirati sadržaje koji bi se na ovom prostoru uspostavili te temeljem toga dalje izraditi dokumentaciju, posebno Studiju opravdanosti davanja koncesije i pribaviti potrebna mišljenja na tako osmišljen koncept. U svakom slučaju, ne sluti da će nekadašnji kamp tako brzo zasjati u novom ruhu.



Puno neizvjesnosti


Dakle, na redu je i uklanjanje ograde oko ovog pomorskog dobra na kojem je godinama bio kamp, a za sada ustvari nije poznata njegova budućnost. Kao i još mnogo toga oko čega postoji neizvjesnost, s obzirom da se i dalje vodi spor oko vlasništva i prava gospodarskog korištenja objekata kampa.


A oko kojih se s državom sudi poduzetnik Željko Keškić koji je preko svojih firmi godinama vodio ovaj kamp da bi još 2011. izgubio koncesiju. U međuvremenu je Županija triput raspisivala koncesiju za kamp, međutim bez puno uspjeha s obzirom da je Keškić podnio tužbu protiv Republike Hrvatske za utvrđenje prava posjeda i gospodarskog korištenja objekata u autokampu koje su, kao kapitalna ulaganja na pomorskom dobru, otkupili od bivšeg Trgovačkog Opatija u stečaju.


Ovog proljeća je, pak na vratima kampa konačno osvanuo natpis kako je kamp u rukama države, no dok se stvar imovinsko-pravno riješi do kraja, iz Županije su kazali, kako neće raspisivati koncesiju. Dok se ovu priču korak po korak pokušava raspetljati, građani su uredno odlazili na plaže u kampu, neki od kampista dolazili u preostale kamp kućice, a bilo je čak i onih koji nisu ni znali da kamp ne radi već su dolazili pred vrata sa željom da unajme na koji dan »Kampingplatz«. Ono što je sigurno, jest da se ondje gomila smeće i sreća je da se još nije dogodio kakav problem ili ozljeda.