Revitalizacija gradske zone

Rivijera od Kantride do Preluka: Donosimo detalje projekta koji bi promijenio lice zapada Rijeke

Damir Cupać

Najveći problem Preluka je nelegalno korištenje kampa / Foto Vedran KARUZA

Najveći problem Preluka je nelegalno korištenje kampa / Foto Vedran KARUZA

Rijeka sanja rivijeru od Kantride do Preluka Cijela zona od stadiona na Kantridi do Preluka je turistički atraktivna. Planirane su brojne aktivnosti koje bi trebale revitalizirati cijelo to područje, ističe Vojko Obersnel



RIJEKA – Ministar turizma Gari Cappelli za nedavnog je posjeta Rijeci pohvalio riječki turistički iskorak i obećao gradonačelniku Vojku Obersnelu pomoć u vezi s rješavanjem svih problema da bi u realizaciju krenuli projekti u zapadnom dijelu grada – a riječ je o revitalizacija malog brodogradilišta na Kantridi i projektu Preluk. Oni bi uz realizaciju hotelsko-turističkon naselja na Kostabeli trebali postati zapadni izlaz na more koji bi spojio opatijsku s riječkom rivijerom. Da, svuči kao znanstvena fantastika, tim više što bi sastavni dio te priče trebao postati i projekt revitalizacije cijelog područja oko postojećeg i zaboravljenog stadiona koji također čeka investitore.


U bivšem brodogradilištu predviđena je izgradnja manjega hotela i marine / Foto Vedran KARUZA


U bivšem brodogradilištu predviđena je izgradnja manjega hotela i marine / Foto Vedran KARUZA





Razgovarali smo s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom kako bi pojasnio što bi se to pozitivno moglo dogoditi kada je riječ o ulozi države u iniciranju turističkih projekata i što to Cappelli može, a da nije mogla ni premijerka Jadranka Kosor koja je svojevremeno uvrstila Preluk u katalog investicija od državne važnosti. Podsjećanja radi, tadašnja vlada procijenila je vrijednost projekta Preluk na 130 milijuna eura davne 2010. godine.


Urbana destinacija


– Cijela zona od stadiona na Kantridi do Preluka je turistički atraktivna. Planirane su brojne aktivnosti koje bi trebale revitalizirati cijelo to područje. Za početak je počela realizacija projekta Kostabela koji će podići riječki turistički i smještajni kapacitet na višu razinu te će dodatno doprinijeti atraktivnosti Rijeke kao turističke urbane destinacije, naveo je Obersnel. Na pitanje zbog čega projekt Kostabela stoji, riječki gradonačelnik odgovara da se čekao kraj turističke sezone kako bi započeli intenzivniji radovi i da će oni krenuti vrlo brzo.



Gradnjom nove bolnice na Trsatu stvaraju se preduvjeti za preseljenje Dječje bolnice s Kantride. Iako je na početku bilo velikih otpora protiv takve ideje, danas se uglavnom svi slažu da je riječ o racionalnom potezu koji ima i ekonomsko i profesionalno opredjeljenje. U slučaju da se taj proces okonča do 2020. godine, lokacija današnje Dječje bolnice se oslobađa i pretvara u investitorski izazov.


– Otvara se mogućnost turističke valorizacije atraktivnog prostora. U ovom trenutku smo mišljenja da bi to bilo idealno za namjenu zdravstvenoga turizma, uvjeren je Obersnel.



– S ministrom Garijem Cappellijem razgovarali smo o razvoju Rijeke kao destinacije urbanog turizma, ali i o tome kako prevladati probleme zbog kojih stoje moguće investicije na Preluku i na lokaciji malog brodogradilišta na Kantridi. Stavljanje tih zona u funkciju puno bi značilo za razvoj turizma. U bivšem brodogradilištu predviđena je izgradnja manjega hotela i marine. No, tamo postoje prijepori oko dijela zemljišta koje je u djelomičnom vlasništvu države. Dok se to ne raspetlja, projekt ne može krenuti u realizaciju jer je prvi korak rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Taj je projekt izuzetno bitan zbog blizine stadiona, a posebno bazenskog kompleksa. Dolaze nam na pripreme brojne reprezentacije koje odsjedaju u Opatiji. Realizacijom toga projekta dobili bi vrlo primamljiv spoj sportskih borilišta i smještajnih kapaciteta, pojašnjava Obersnel.


Interes investitora


Zanimalo nas je postoje li zainteresirani investitori, a on je odgovorio da prema njegovim informacijama postoje. Inače, vlasnik zemljišta je tvrtka s kojom je povezan nekadašnji ugledni poduzetnik Mato Markanović, a koji je gospodarskih stranica raspadom njegovog poslovnog carstva prešao na stranice crne kronike.


Obersnel naglašava važnost realizacije projekta Preluk zbog izuzetne atraktivnosti lokacije koja bi spojila ponudu Rijeke i Opatije po morskoj crti.



Uz prostor Preluka veže se i jedna od najosporovanijih odluka riječke izvršne vlasti, odnosno Vojka Obersnela. Svojevremeno je Grad Rijeka donio odluku da će plaćati najam privatnoj kompaniji za zemljište na Preluku koje je kupljeno od tvrtke Trgovačko Opatija u stečaju. Novac izdvojen za to mjeri se u desecima milijuna kuna.


– Trgovačko Opatija je prodavalo zemljište, a mi u tom trenutku nismo imali novac za kupnju. Bilo nam je važno tko će biti vlasnik u kontekstu uređenja cijele zone Preluka. Tada smo imali intenzivne pregovore s jednom hotelskom grupacijom koja je bila zainteresirana za realizaciju projekta. To zemljište platio je Raiffeisen Cosulting, a mi plaćamo najam. Moram reći da se radi o 2006. godini i činilo nam se da je riječ o razumnom rješenju. Nastupila je kriza, a investitor se povukao. Moram pojasniti da će budući investitor biti u obvezi vratiti novac koji smo dali za desetogodišnji najam. Dakle, kada krene realizacija projekta, mi ćemo uloženi novac za najam dobiti nazad. Ako bude volje kada je riječ o ulozi države, problem s kampom mogao bi se riješiti do početka sljedeće turističke sezone, a što bi stvorilo uvjete za pronalaženje ozbiljnog investitora i realizaciju projekta, izjavio je Obersnel.



– Najveći problem je nelegalno korištenje kampa na Preluku koje traje godinama bez da itko išta poduzima. Na to smo upozorili ministra Cappellija i zatražili smo pomoć države s tim slučajem. Teško je očekivati ozbiljnog investitora dok se ne riješi nered i ruglo od onoga što se naziva kamp. Riječ je o tome da ne postoji koncesija, da nema minimalnih uvjeta… Svi se danas bave time da Todorić nije plaćao koncesiju u Smokvicu, a ovakvi slučajevi se ne problematiziraju. Dok se to ne stavi ad acta, a za što je potrebna pomoć države, kao što sam rekao, teško je očekivati ozbiljnog investitora. Inače, projekt uključuje izmještanje Centra za tehnički pregled kako bi dobili dovoljno prostora za hotelske kapacitete i prateće sadržaje među kojima se razmišlja o aqua parku. Podrazumijeva se da bi se kamp i plaža adekvatno uredili, navodi Obersnel.


Riječki gradonačelnik naglašava da je sastavnio dio priče uređenje šetnice od stadiona do Preluka.


– Riječ je o opsežnom projektu koji je vrijedan oko 25 milijuna kuna i koji bi se realizirao u nekoliko faza. Dok on ne krene, postojeća šetnica će se urediti na način da će se postaviti javna rasvjeta te će se postaviti sprave za rekreaciju i slični sadržaji, najavio je Obersnel.


Potencijal Rijeke svakako je stavljanje u funkciju riječke rivijere u kontekstu razvoja urbanog turizma. Istina, nekada je bilo nezamislivo Rijeku promišljati u turističkom kontekstu. Pomaci u tom smjeru su se dogodili, a dodatni zamah, odnosno ključni zamah, je titula Europske prijestolnice kulture. Hoće li se ta titula valorizirati kroz revitalizaciju obalnog pojasa od stadiona na Kantridi do Preluka, pokazat će vrijeme. A hoće li država koja je još 2010. godine stavila Preluk u katalog investicija pomoći da se stvari pomaknu s mrtve točke, također će pokazati vrijeme.


Na Kostabeli bi se trebali intenzivirati radovi / Foto Vedran KARUZA


Na Kostabeli bi se trebali intenzivirati radovi / Foto Vedran KARUZA