Vremenska prognoza

Rimeteo: Konačno, stižu nam dani s podosta sunčanih sati i ugodnom toplinom

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na potpunu stabiliziciju sa suhim vremenom još treba pričekati



RIJEKA Posljednja dva dana klimatološkog proljeća vrijeme se donekle stabiliziralo. Temperatura zraka se vratila oko prosjeka, a tlak zraka porastao, piše Rimeteo.


Ulaskom u klimatološko ljeto vrijeme će nad našim područjem biti ugodno toplo, ali i dalje promjenjivo. Takvo vrijeme stvara polje anticiklone koje se smjestilo po središnjoj Europi te zbog svoje vrtnje na naše područje šalje sjeveroistočni vjetar koji sa sobom donosi manje vlažniji zrak i ugodne temperature.


Međutim zbog njezinog slabljenja doći će do pomicanja prema sjeveroistoku što će visinskoj cikloni omogućiti približavanje našem području, no njezin utjecaj ćemo mi najmanje osjetiti, uzimajući u obzir cijelu Hrvatsku.




Subota donosi djelomice sunčano vrijeme, oblaka će biti tijekom dana, kada će zapuhati i umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita, dok će na ostatku područja puhati uglavnom slaba. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 11 do 15 °C, u Gorskom kotaru 6-10°C, dok će se tijekom dana dana u gorju mjeriti 16-21 °C, a na Kvarneru 21-26 °C.


U nedjelju slično vrijeme, naoblake će biti nešto manje dok će vjetar tijekom noći puhati sjevernih smjerova, a tijekom dana bura, koja će najviše dominirati podno Velebita. Kratkotrajna lokalna nestabilnost moguća je samo na kopnenom području. Temperature zraka će još malo porasti, pa će i ujutro biti toplije, na Kvarneru 12-17 °C, u Gorskom kotaru 10-13 °C.


Tijekom dana više nego ugodne temeprature, na Kvarneru 22-27 °C, a u Gorskom kotaru 16-21 °C.


Dakle, slijede nam dani s podosta sunčanih sati i ugodnom toplinom, ali na potpunu stabilizaciju sa suhim vremenom još treba pričekati, javlja Rimeteo.