Novi rekord

Rijekatekstil Domus ujutro otvorio novu prodavaonicu, popodne je – zatvorio

Damir Cupać

Za zatvaranje prodavaonice koja, čini se, nije tražila prenamjenu poslovnog prostora, zaslužna je Slavica Šota koja ima prodavaonicu u blizini pa je na neispunjavanje formalnosti upozorila 'nadležne'



RIJEKA  Rijekatekstil Domus u vlasništvu Mirka Pavičića postigao je svjetski rekord u otvaranju i zatvaranju prodavaonice u Ulici Ante Starčevića 4 – naime prodavaonica koju ova tvrtka ima u zakupu od Grada Rijeke otvorena je u jutarnjim satima u srijedu, 19. ožujka 2014. godine, da bi bila zatvorena samo nekoliko sati kasnije, a tijekom dana osvanuo je natpis da se uskoro očekuje otvorenje. A što se u stvari dogodilo?


Naime, ta je tvrtka krenula u prenamjenu poslovnog prostora koji ima u zakupu i to nije ništa neuobičajeno. No, neuobičajeno je da se prodavaonica otvori bez odobrenja o prenamjeni koji daje odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke. Očito je da u Rijektekstil Domusu nisu od onih koji mare za formalne gnjavaže kada već unaprijed znaju da će dobiti pozitivno očitovanje. Ipak, Slavica Šota koja ima prodavaonicu u blizini išla je provjeriti što se događa i shvatila je da je do otvorenja došlo bez da su za ti ispunjeni formalni uvjeti.


– I ne samo da nisu stvoreni, tijekom jutarnjih sati prodavana je roba, a o čemu sam izvijestila Poreznu upravu. Pozvala sam i komunalne redare koji su očito utvrdili nepravilnosti kada je došlo do zatvaranja prodavaonice. Riječ je o izuzetno bahatom ponašanju Mirka Pavičića i njegovih suradnika koji su očito sigurni da se na njihove zahtijeve mora pozitivno odgovoriti. Lijepo su stavili balone ispred dućana, organizirali svečanost, a dozvole nema. Tako je Mirko Pavičić nakon što je postao kralj Korza dokazao i da je šerif na Korzu. Budući da je novi ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan najavio borbu protiv lokalnih šerifa, eto mu prilike, a materijala ima jer sam i njemu poslala određenu dokumentaciju vezanu za Mirka Pavičića, izjavila je Šota koja je na čelu udruge Pokret otpora-Riječani protiv korupcije.




U Gradu Rijeci potvrdili su da je Rijekateksil Domus zakupnik je poslovnog prostora u Rijeci na adresi Ante Starčevića 4/A, površine 48 kvadrata, kojeg koristi uz ugovorenu mjesečnu zakupninu od 17,32 eura po kvadratu za djelatnost trgovina na malo bižuterije, kožne galanterije, obuće, pribora za odjeću, modnim dodacima, sunčanim naočalama i kozmetičkim i toaletnim proizvodima. 


– Prodaja navedenog asortimana regulirana je Dodatka A Ugovora o zakupu od 12. srpnja 2010. godine. Početkom ožujka ove godine zakupnik je zatražio promjenu asortimana u predmetnom prostoru, a ne prenamjenu odnosno promjenu namjene prostora naprimjer iz trgovine u ugostiteljstvo koja mu je na prijedlog Povjerenstva za poslovni prostor i odobrena zaključkom gradonačelnika od 19. ožujka 2014. godine,  na način da je utvrđeno da u prostoru  može obavljati trgovinu na malo odjećom, obućom i proizvodima od kože te pratećim modnim dodacima. Slijedom navedenog smatramo da zakupnik uredno izvršava ugovorne obveze pa nije potrebno poduzimati nikakve  daljnje pravne radnje, naveo je pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac.


Eto, sada ispada da je promjena asortimana izvršena sukladno proceduri, barem što se tiče Grada Rijeke, ali i dalje je nejasno zbog čega je onda prodavaonica zatvorena istog tog 19. ožujka 2014. godine kada je gradonačelnik Vojko Obersnel zaključkom amenovao zahtjev Rijekatekstil Domusa, a da se ni baloni sa svečanog otvorenja nisu uspjeli podijeliti. 


Pojašnjenje akcije otvaranje-zatvaranje prodavaonice u Starčevićevoj 4 pokušali smo dobiti i od direktora Rijekatekstil Domusa Dragana Rukavine, ali on nam se nije javljao na naše pozive.