Malo zaraženih

Rijeka zasad bez gripe, novo cjepivo stiže koncem studenog

Marin Smolčić



Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu je izvijestio o pojavi prva četiri slučaja gripe. Dva slučaja zabilježena su u Zagrebu, a dva u Splitu, te je kod svih bolesnika potvrđen virus gripe tipa A. Prema riječima epidemiologinje iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Danijele Lakošeljac, u Rijeci i na području Primorsko-goranske županije gripe zasad nema.


– I prošle godine prvi slučajevi gripe pojavili su se u studenom. Još uvijek se radi o sporadičnim slučajevima te širenje epidemije gripe, bolesti za koju se kaže da traje od Božića do Uskrsa, očekuje koncem prosinca. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo očekujemo nove doze cjepiva protiv gripe, budući da ove godine bilježimo pojačan interes za cijepljenje protiv gripe. Naručeno je 2.000 doza koje bi trebale stići koncem idućeg tjedna, a najkasnije početkom prosinca. Još uvijek imamo nekoliko doza cjepiva namijenjenih svima koji ne pripadaju rizičnim skupinama kod kojih je cijepljenje besplatno – kaže Lakošeljac.


Nakon Zagreba i Splita od jučer je gripa evidentirana na dvije lokacije u Ličko-senjskoj županiji. Voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u Gospiću dr. Biserka Margaretić potvrdila je pojavnost gripe tipa H1N1 kod dvaju pacijenata u Gospiću i Podlapači. ZZJZ Gospić distribuirao je do sada 4. 000 doza cjepiva protiv gripe domovima zdravlja i ambulantama. Za naredni tjedan naručeno je dodatnih 200 doza. Građani koji se ne cijepe besplatno, za zaštitu od gripe cijepljenje će plaćati po 93 kune, za što za sada vlada vrlo slabo zanimanje, posebice kod mlađe populacije.