Akcija Liste za Rijeku

Rijeka vraća povijesnu gradsku zastavu? Rasprava o tome uskoro na sjednici Gradskog vijeća

P. N.

Uvjeti za to ispunjeni su nakon što je osam vijećnika svojim potpisima podržalo inicijativu Liste za Rijeku, koja se već godinama zalaže za službeni povratak ovog gradskog simbola



Rasprava o povratku povijesne riječke bordo-zlatno-plave trobojnice uskoro će se naći na sjednici Gradskog vijeća Rijeke.


Uvjeti za to ispunjeni su nakon što je osam vijećnika svojim potpisima podržalo inicijativu Liste za Rijeku, koja se već godinama zalaže za službeni povratak ovog gradskog simbola.


Inicijativu su poduprli vijećnici Andrej Briščik (AM), Sanjin Kajba i Ana Trošelj (PGS), Sandro Vizler (HNS), Vedran Sabljak (Laburisti) Hrvoje Burić (Nezavisni) te Predrag Miletić i Danko Švorinić (Lista za Rijeku).




Predlagač Švorinić ističe kako ga veseli da su uvrštenje točke u dnevni red podržali vijećnici različitih političkih opcija.


– Mi smo samo inicijatori ali želimo oko povijesne gradske zastave ali i jačanja riječkog identiteta okupiti što širi konsenzus bez obzira na političke boje. Procjenjujem da već sada možemo računati na podršku oko trećine gradskih vijećnika, a konačnu odluku o sjednici na kojoj će ova točka biti predložena vijećnicima donijet ćemo nakon što inicijativu uskoro predstavimo gradonačelniku, rekao je.


Riječka trobojnica bila je u službenoj upotrebi od 1848. do 1947. godine, a prije 18 godina je riječko Gradsko vijeće već usvojilo odluku o njenom povratku. No odluka je nakon mišljenja Ministarstva uprave stavljena van snage.