TEN-T program

Rijeka vodi projekt razvoja luka sjevernog Jadrana

Darko Pajić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Za nas to konkretno znači pedesetpostotno sufinanciranje izrade dokumentacije za rekonstrukciju željezničkih kolodvora Rijeka-Teretna i Rijeka-Brajdica, ističe ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak



RIJEKA  U okviru europskog TEN-T programa bit će izdvojeno oko tri milijuna eura za izradu Studije boljeg povezivanja luka sjevernog Jadrana, glavnih željezničkih i unutarnjih vodenih puteva u regiji.


Kako je objavljeno na službenim stranicama Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), koju je 2006. godine osnovala Europska komisija, ambicija ovog projekta jest dati doprinos razvoju luka sjevernog Jadrana s ciljem povezivanja pomorskog transporta i drugih oblika prometa.


  – Studija će se koncentrirati na poboljšanje pomorskog pristupa zaleđu luka u Trstu, Veneciji, Kopru i Rijeci, kao i talijanskim lukama u unutrašnjosti Chioggia, Porto Levante i Mantova u kontekstu povezivanja željeznice i unutarnjih vodnih puteva sa Europskom transportnom mrežom. Projekt ima za cilj pripremiti detaljnu analizu za buduće investicije u navedenim lukama, promovirati suradnju i sporazume između luka, popraviti servis prijevoznika tereta i unutrašnjih terminala, te promovirati efikasne pomorsko-željezničke intermodalne modele za prijevoz tereta, koji će integrirati luke u najvažnije transportne koridore na području sjevernog Jadrana, navodi se u priopćenju Izvršne agencije.




  Riječ je o financijskoj potpori Europske komisije za Udruženje sjevernojadranskih luka (NAPA), a vodeći partner projekta postala je Lučka uprava Rijeka kao članica Udruženja. Kako ističe ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak prvi put u povijesti hrvatska luka predvodi realizaciju međunarodnog projekta od posebnog značaja za luke sjevernog Jadrana.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!