Tower centar

“Rijeka u izlogu”: Otvorena izložba riječkih trgovina nekad i danas

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

S jedne strane je legenda Ćućo, a s druge strane Gracin, legenda u nastajanju. Ćućo je bio kroničar grada i apsolutno drukčiji od Gracina koji više pažnje polaže na ekspresiju. Na ovoj su izložbi dvije strane ulice, mladi će vjerojatno hodati Gracinovom stranom, a stariji Ćućinom, kazala je Slavica Mrkić Modrić



RIJEKA Izložba »Rijeka u izlogu« otvorena je na četvrtom katu Tower Centra, a uoči proslave desetog rođendana prvog riječkog šoping centra. Rijeku su u izlog postavile fotografije iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, legendarnog fotoreportera Novoga lista Petra Ćuće Grabovca, kao i fotografije fotoreportera Marka Gracina.


Ideja izložbe je podsjetiti Riječane kako su nekada izgledali Rijeka, Korzo, robne kuće, dućani i naši sugrađani; gdje su kupovali, kako su se odijevali, u čemu su uživali, te povući paralelu života nekada i danas te se pritom osvrnuti na život u Tower Centru od otvorenja do danas.


– Još dok je naš Ćućo bio živ, pitao sam ga da napravimo zajedničku izložbu, on nije bio oduševljen mojim prijedlogom i rekao mi je da »Što će nam izložba, ljudi će doći i okrenuti fotografijama leđa da bi se okrenuli hrani i piću«, prepričao je za svečanosti otvorenja izložbe Marko Gracin i izrazio zadovoljstvo da je ipak napravio ovu izložbu, uz veliku pomoć obitelji Petra Ćuće Grabovca.




Izložba je postavljena tako da hodajući s jedne strane posjetitelj šeće crno-bijelom trgovačkom poviješću Rijeke i biva dijelom njene povijesti, dok s druge strane, gledajući Gracinove fotografije, promatra urbanu trgovinu i svu raskoš suvremenih trgovačkih centara, odnosno Tower Centra Rijeka. Pripovjedačica ove izložbe je Slavica Mrkić Modrić, svima poznata kao Mrva.


Ona je verbalizirala Ćućine i Gracinove fotografije sjajnim legendama. Iako odlična fotografija govori tisuću riječi, Mrva im je dodala još ponekoliko riječi i time im dala poseban pečat, osobito Ćućinim fotografijama, jer mnoge od njih prikazuju trgovine i »radnje« kakve današnji mladi nikad nisu vidjeli, niti su čuli za »Namu« ili »Slogu«.


»Što li se tog dana nudilo u »Sljemenu«, riječkoj trgovini mesne industrije iz Sesveta? Neki tvrde da je Ćućo ovu fotografiju snimio na otvaranju iste, a neki da je taj dan bila podjela zimnice. Možda je razlog ovolike masovnosti, sasvim nešto treće. Ukoliko netko zna točan odgovor, bilo bi lijepo da ga podijeli s onima koji nagađaju« ili »Trgovačko poduzeće Narodni Magazin ili skraćeno Na-Ma preteča je robnih kuća grada na Rječini.


Na-Ma je neminovnost riječke ponude i potražnje druge polovice 20. stoljeća. Nema Riječanina koji na sebi nije nosio komad odjeće kupljen u toj jednokatnici čije stepenice i danas škripe mnogima u ušima«, neki su od potpisa ispod fotografija na ovoj izložbi.


– S jedne strane je legenda Ćućo, a s druge strane Gracin, legenda u nastajanju. Ćućo je bio kroničar grada i apsolutno drukčiji od Gracina koji više pažnje polaže na ekspresiju. Na ovoj su izložbi dvije strane ulice, mladi će vjerojatno hodati Gracinovom stranom, a stariji Ćućinom, kazala je Slavica Mrkić Modrić.


Izložba će biti otvorena do kraja studenog i svi zainteresirani mogu je razgledati na 4. katu Tower Centra.