Nelijepa statistika

Rijeka treća po broju poduzetnika i zaposlenih, a po dobiti tek deveta u Hrvatskoj

Jagoda Marić

Riječki su poduzetnici u prošloj godini ostvarili 852 milijuna kn dobiti, ali su njihove napore poništili poduzetnici koji su imali ukupni gubitak od 724 milijuna kn



RIJEKA  Iako je Rijeka među županijskim središtima na trećem mjestu po broju poduzeća, njihovim ukupnim prihodima i ukupnom broju zaposlenih, rezultati tih poduzetnika zaostaju kad je u pitanju ukupna dobit i prihod po zaposlenom. Tako je 4.291 riječko poduzeće u prošloj godini zapošljavalo, pokazuje izvješće Fine, ukupno gotovo 30 tisuća radnika i zabilježili su gotovo 17 milijardi kuna prihoda što je malo više od pet posto BDP-a. Riječke su tvrtke u prošloj godini ostvarile prihod koji se po iznosu gotovo poklapa s godišnjim deficitom državnom proračuna. I po prihodu i po broju zaposlenih ispred njih su tek tvrtke iz Zagreba i Splita.


 Međutim, prihod po zaposlenom u riječkom gospodarstvu bio je 564,9 tisuće kune i to ga među županijskim sjedištima smješta tek na deseto mjesto. Najveći prihod po zaposlenom pomalo neočekivano imaju, ističe to i Fina u svom izvješću, poduzetnici u Vukovaru. U tom je gradu nešto više od četiri tisuće zaposlenih ostvarilo dobit od 5,2 milijarde kuna, što znači da su u prosjeku imali prihod po zaposlenom od 1,267 milijuna kuna, dakle, dvostruko više nego u Rijeci. I u Velikoj Gorici prihod po zaposlenom bio je dvostruko veći od riječkog i bio je veći od milijun i dvjesto tisuća kuna. Na trećem je mjestu Zagreb s prihodom po zaposlenom od 984 tisuće kuna. Jedino ta tri grada imaju prihod po zaposlenom veći od prosjeka županijskih središta, a riječki je prihod po zaposlenom za 200 tisuća kuna manji i od državnog prosjeka. 


Riječki su poduzetnici, oni koji su poslovali s dobiti u prošloj godini ostvarili 852 milijuna kuna dobiti, ali su njihove napore poništili poduzetnici koji su imali ukupni gubitak od 724 milijuna kuna. Na kraju je neto dobit riječkih poduzeća bila 128,6 milijuna kuna i time se prema ostvarenoj dobiti riječko gospodarstvo smjestilo tek na deveto mjesto među svih hrvatskim gradovima. Prvi je očekivano Zagreb s dobiti od  6,8 milijardi kuna. Što se tiče produktivnosti po zaposlenom, odnosno dobiti po zaposlenom, ona je najveća u Karlovcu i iznosi gotovo 42,5  tisuća kuna, na drugom je mjestu Koprivnica s 32,6 tisuća kuna. 




S ostvarenom dobiti po zaposlenom od 4.300 kuna Rijeka je daleko ispod državnog prosjeka koji iznosi 11.750 kuna.