Humana reprodukcija

Rijeka svake godine bilježi porast od 200 ciklusa umjetne oplodnje

Barbara Čalušić

Na našem Zavodu u posljednje smo tri godine povećali broj postupaka za 600 ciklusa. U prošloj je godini na Klinici za ginekologiju i porodništvo zahvaljujući postupcima medicinski potpomognute oplodnje na svijet došlo 120 djece, istaknula je pročelnica Specijalističkog zavoda za humanu reprodukciju prof. dr. Neda Smiljan Severinski

OPATIJA  Partneri projekta IPA Future Medicine koji uključuje centre iz šest zemalja i gradova – Italiji i gradu Chieti, Sloveniji i Mariboru, Bosni i Hercegovini odnosno Sarajevu, Srbiji i Beogradu, Albaniji i Tirani te Hrvatskoj odnosno Rijeci jučer su održali svoj posljednji sastanak i time zaokružili suradnju koja je trajala od 2009. godine i u kojoj je iz europskih fondova dobiveno tri milijuna eura od čega je za Klinički bolnički centar Rijeka bilo predviđeno oko 300.000 eura. Zahvaljujući sredstvima koja su usmjeravana na razvoj humane reprodukcije u spomenutim zemljama, Specijalistički zavod za humanu reprodukciju na riječkoj Klinici za ginekologiju i porodništvo ima jedan od suvremenijih laboratorija za medicinski potpomognutu oplodnju, a u koji je zahvaljujući ovom IPA projektu uloženo milijun kuna. Ovaj zavod bio je i organizator posljednjeg susreta zemalja partnera, a glavna tema je bila liječenje neplodnosti postupcima medicinske oplodnje u prirodnom ciklusu.  

  – Cilj ovog projekta bio je ujedinjavanje država na Jadranskom moru i ujednačavanje njihovih kapaciteta na području medicinski potpomognute oplodnje. U ovom trenutku nadam se nastavku suradnje na projektu koji bi trajao do 2020. godine, a jedno od velikih dostignuća ovog projekta jest činjenica što Albanija u ovom trenutku pokreće laboratorij za medicinski potpomognutu oplodnju, kazao je prof. Saverio Alberti, voditelj projekta Future medicine.


   Cijena MPO


Regija Abruzzo iz koje dolazi ujedno je bila predvodnik i koordinator ovog projekta koji je uspostavio mrežu zdravstvenih ustanova i i centara koji su povezani telematski ili satelitski čime im je omogućena komunikacija s zemljama partnerima. 


   – Projekt je važan za kvalitetu rada koji se treba približiti kvaliteti Europske unije. Na taj način možemo dobiti i pacijente iz drugih zemalja, a to je i uvjet za širenje djelatnosti. Na našem Zavodu u posljednje smo tri godine povećali broj postupaka za 600 ciklusa. Drugim riječima to je 200 ciklusa više iz godine u godinu. U prošloj je godini na Klinici za ginekologiju i porodništvo zahvaljujući postupcima medicinski potpomognute oplodnje na svijet došlo 120 djece, istaknula je pročelnica Specijalističkog zavoda za humanu reprodukciju na riječkoj Klinici za ginekologiju i porodništvo prof. dr. Neda Smiljan Severinski. Ona priznaje da su financijska sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju kod nas ograničena i pritom ističe da ono što država izdvaja za medicinski potpomognutu oplodnju mora imati znanstvenu osnovu i praktičnu primjenu. Trenutačno u Hrvatskoj zdravstveno osiguranje pokriva šest ciklusa medicinski potpomognute oplodnje od čega su dva prirodna ciklusa, a četiri stimulirana. Ovi potonji uključuju i lijekove koji su vrlo skupi.   

Znati kad prestati


– Kad bismo razmišljali o jeftinijim varijantama, dva prirodna ciklusa su premalo, dodala je Smiljan Severinski.




   Cijena medicinski potpomognute oplodnje, koja ako se uzme u obzir brojka od 700.000 zahvata koliko ih se godišnje obavi u Europi, sve je češća tema rasprava posvećenih ovoj zadravstvenoj tematici. Prof. dr. Veljko Vlaisavljević iz UKZ Maribor istaknuo je da više od četiri prirodna ciklusa medicinski potpomognute oplodnje nemaju smisla kao ni primjena takvih ciklusa kod žena starijih od 40 godina. Na rezultat medicinski potpomognute oplodnje bitno utječe dob pa je tako prema njegovim podacima kod stimuliranih ciklusa trošak kod žena u dobi iznad 40 godina pet puta veći nego kod žena mlađih od 34 godine. 


   – Pacijenti imaju pravo znati kad treba prestati, poručio je prof. dr. Vlaisavljević.   

Iskustva iz Italije


Kad je riječ o cijenama postupaka u Italiji, kako je kazala prof. dr. Raffaela Depalo iz bolnice u Bariju, situacija je konfuzna budući da regije imaju autonomiju i u zdravstvenom sustavu. Konkretno i na primjeru medicinski potpomognute oplodnje, siromašne regije odnosno jug Italije, medicinski potpomognutu oplodnju naplaćuje od pacijenata, djelomično ili potpuno. Siromašne obitelji zbog toga takve zahvate obavljaju na sjeveru gdje su zahvati još uvijek besplatni za pacijente, ali ne i za regije. Tako je Lombardija nedavno Siciliji u samo jednoj godini naplatila tri milijuna eura troškova medicinski potpomognute oplodnje za njihove stanovnike.


   – Sredstva za ovakve postupke svugdje su pri kraju pa je tako dogovoreno da je cijena jednog ciklusa u Italiji 2.500 eura i u tu cijenu je uključeno sve, čak i struja. Regije će odlučivati koliko će participirati parovi pa je tako Toscana odlučila da će par morati platiti tisuću eura po postupku, kazala dr. Depalo.