Koncert za legendu

Rijeka “repala” u Palachu za MC Buffala

Bojana Perhat

Događaje na pozornici iz publike je pratio i sam MC Buffalo koji se unatoč zdravstvenim problemima na kratko pojavio u Palachu



RIJEKA Neki su zalutali, neki su radili društvo prijateljima, ali većina je ipak bila dobro upućena u preksinoćnja zbivanja u Palachu. Priča koja je počela na Facebooku dobila je nastavak u klubu u Kružnoj u kojem je organiziran koncert za legendarnog riječkog rappera MC-ja Buffala alias Deana Bubala.



Od prodaje ulaznica i dobrovoljnih novčanih priloga koji su se mogli ubaciti u kutiju koja se nalazila tik do ulaska u Palachovu koncertnu prostoriju, prikupljeno je nešto više od 5000 kuna. Preciznije, 3230 kuna od karata, 1300 kuna od donacija te 500 kuna koje je dao sam Palach. Iako neznatno, MC-ju Buffalu život će ipak mrvicu biti olakšan.





On je, podsjetimo, teško bolestan, živi u iznimno nehumanim uvjetima i svaka mu je kuna doista prijeko potrebna i dobrodošla. Na sreću, pioniru hip-hopa u Hrvata, autoru prvog rap-albuma na ovim prostorima i prve zabranjene pjesme, potporu su došli dati mnogi sugrađani i prijatelji. Što je još važnije, događaje na pozornici iz publike je pratio i sam MC Buffalo koji se unatoč zdravstvenim problemima na kratko pojavio u Palachu!    


 Mladi stihoklepci


Viđenim je bio jako zadovoljan, ali više od svega bio je zahvalan svima koji su prisustvovali koncertu i na taj mu način pomogli. Za njega su repali i DJ-ali mladi riječki stihoklepci Gane RImatore i Dejo, Doki Dok, KBC, Denno Carvaglio i Suicide, Grga, Hyena Lyrics, Ramo, Šah Mat, Smeđi Šećer, Jopa i Pacco. Centralni glazbeni događaj bila je svirka Maderfankerza, Buffyjevog nekadašnjeg pratećeg benda koji se samo za tu priliku okupio nakon 15 godina. Sve to iz prvih redova su promatrali Davor i Franko Vizintin koji su se kao 5-godišnjaci, omotani toalet-papirom, slikali za omotnicu jednog albuma MC-ja Buffala. 



 Riječka legenda


O začecima riječkog, ali i hrvatskog hip-hopa, puno znaju Andrija Kera i Saša Bogojev. Kaseta koja je 1991. kružila gradom na Rječini jednom davno vrtjela se i u njhovoj mini-liniji. 


– Čim smo čuli za ovo, znali smo da moramo doći. MC Buffalo je legenda i slušali smo ga kao klinci. Bio je smiješan i zabavan, mišljenja su Andrija i Saša. Među posjetiteljima bili su i članovi Ugly Leadersa, također jednog od prvih hrvatskih hip-hop bendova, te još nekih neafirmiranih riječkih bendova.