Mirni prosvjed na Korzu

Rijeka protiv nasilja prema ženama: Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju, no nije ju ratificirala

P. N.

Danas na Korzu

Danas na Korzu

Organizatori i organizatorice prosvjeda uputili su i jasnu poruku hrvatskim vlastima: »Potpis znači obavezu! Ratificirajte konvenciju!«



Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, na riječkom je Korzu, održan mirni prosvjed Rijeka protiv nasilja prema ženama. Tim povodom riječki aktivisti i aktivistkinje porukama su poručili da nasilje prema ženama više ne smijemo tolerirati te da Hrvatska mora hitno ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji (Istanbulsku konvenciju).


Na polusatnom prosvjedu, porukama poput »Darujte cvijeće, a ne udarce«, »Nasilje nije privatna stvar«, »Ne uči me kako da se odijevam – uči ih da ne siluju«, »Prijavi nasilje«, »Odaberi život bez nasilnika«, »Na 1 prijavljeno silovanje ide 20 neprijavljenih«…, željelo se poručiti da je nasilje nad ženama sveprisutni i rastući društveni problem koji se ne smije zanemarivati. Isto tako žrtvama nasilja odaslana je poruka da ne trebaju trpiti nasilje, već ga prijaviti.


Organizatori i organizatorice prosvjeda uputili su i jasnu poruku hrvatskim vlastima: »Potpis znači obavezu! Ratificirajte konvenciju!«, referirajući se na činjenicu da je Hrvatska Istanbulsku konvenciju potpisala, no nije ju ratificirala, što nas čini jedinom državom u regiji koja to odbija učiniti. Ratifikacija Konvencije Vijeća Europe ključan je korak u borbi protiv nasilja prema ženama. Ova konvencija prepoznaje nasilje nad ženama kao rodno utemeljeno te postavlja nasilje nad ženama kao jedan od ključnih socijalnih mehanizama kojim se žene prisilno stavlja u podređen položaj u odnosu na muškarce. Ratifikacijom konvencije Hrvatska bi se obvezala poduzeti konkretne korake u borbi protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja, silovanja, uhođenja, obiteljskog nasilja, prisilnih brakova i genitalnog sakaćenja žena. Svrha ove Konvencije je zaštiti žene od svih oblika nasilja; doprinijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca te izrada sveobuhvatnog okvira, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.