Petak, 27. studenog 2015.
Presuda zbog sporosti pravosuđa stigla nakon 14 godina

Rijeka protiv države: bivši gradonačelnik Linić izgubio 60 milijuna kuna, ministar Linić dobio 200 milijuna kuna

Rijeka protiv države: bivši gradonačelnik Linić izgubio 60 milijuna kuna, ministar Linić dobio 200 milijuna kuna
Rijeka protiv države: bivši gradonačelnik Linić izgubio 60 milijuna kuna, ministar Linić dobio 200 milijuna kuna
Autor: Branko Škorić
Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 11:21

Tužba je podnijeta zbog gubitaka od 60 milijuna kuna koji su se gomilali jer su sudske parnice trajale godinama. Da je presuđeno u korist Grada, Linić bi sada morao zbog svoje tužbe isplatiti iz državne blagajne oko 200 milijuna kuna

RIJEKA   Da život često piše neobične priče najbolje nam svjedoči slučaj riječkoga gradonačelnika iz 1999. godine Slavka Linića i ministra financija RH iz 2013. godine Slavka Linića. Prije 14 godina Grad Rijeka je podnio tužbu protiv RH zbog neažurnog i sporog pravosuđa, a naše »brzo i efikasno« pravosuđe nedavno je donijelo presudu – odbijena je riječka tužba što bi svakako danas trebalo radovati ministra financija jer je u državnom proračunu ostalo više od 60 milijuna kuna na koliko je glasila tužba. Kada se pribroje i kamate, u državnoj kasi zasigurno je ostalo više od 200 milijuna kuna. Barem za sada. Jer Grad Rijeka je podnio žalbu na presudu. O njoj će odlučivati suci Županijskog suda u Zagrebu.

Neustrašivi oporbenjak

I sama tužba je bila iznenađenje za naš uspavani i usporeni pravosudni sustav, jer tko se do 1999. godine uopće usudio tužiti državu zbog njenog neažurnog pravosuđa? Tada neustrašivi oporbenjak Slavko Linić angažirao je riječki odvjetnički ured na čelu s bivšim predsjednikom riječkoga Općinskog suda Veljkom Kneževićem. Iskusni pravosudni djelatnik prihvatio je Linićeve argumente i tužba radi naknade štete podnesena je zagrebačkom općinskom Građanskom sudu. Zastupnici države Hrvatske – Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba – tada je  predložilo da se parnica zbog svrsishodnosti vodi u Rijeci, ali je to tužitelj odbio zbog sumnji u pristranost riječkoga suda. Spis je dobila sutkinja Vanesa Peruzović – Čuić, a tužbu je zastupao odvjetnik iz Kneževićeve pisarnice Edi Bradamante.

Žalili se i Grad Rijeka i Odvjetništvo

Punomoćnici Grada Rijeke zatražili su po primitku presude nalog od Grada Rijeke za eventualno podnošenje žalbe i kada su dobili »zeleno svijetlo« – uputili su žalbu.

U njoj navode da 1999. godine zakonom nije bilo predviđeno podnošenje tužbe zbog suđenja u razumnom roku. S druge strane pozivaju se na odluke Ustavnog suda koji svojim tumačenjima daje za pravo tužiteljima. Jer, nema nikakve dvojbe da je doista nastupila šteta za Grad Rijeku. I to je objektivna okolnost. S druge strane Grad Rijeke je sa svoje strane poduzeo sve zakonom predviđene mjere da zaštiti svoju imovinu. U principu, za Grad Rijeku je nastupila objektivna šteta za što je optužila neažurno pravosuđe, a na sudu je samo da utvrdi osnovu. Na presudu se žalilo i Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba jer im je sud dosudio trošak od samo 76.500 kuna.

U tužbi se navodilo da je sporost općinskih sudova u Rijeci, Opatiji i Crikvenici koji su trebali suditi u predmetima u kojima je Grad Rijeka podnosila tužbe protiv zakupaca gradskih prostora – prouzročilo štetu od točno 60.311.313,65 kuna. Sporovi su trajali godinama, dugovi su se gomilali i u tužbi se navodilo da je nastupala dvostruka šteta. Jer, za vrijeme spora gradski prostori se nisu nikome mogli iznajmljivati, a ako bi koja presuda i donijeta nakon niza godina – u većini slučajeva tužene tvrtke su odavno propale i moglo im se staviti samo »soli na rep«. Osim toga, kako je Linić objasnio na sudu, Hrvatska odgovorna i za rad DSV-a koji imenuje suce.

Primjer (ne)ažurnosti

Tijekom dugogodišnjeg spora na zagrebačkom sudu svjedočio je dakako Linić, ali i današnji gradonačelnik Vojko Obersnel. Iznosili su primjere kako je sporost sudovanja uvjetovala velike gubitke za Grad Rijeku. Spomenuta je primjerice tvrtka Bicom koja nije plaćala niti zakupninu niti komunalije i dug se popeo na 4,3 milijuna kuna.

Zagrebačko suđenje zbog sporosti pravosuđa bilo je protokom godina upravo tipičan primjer (ne)ažurnosti. U ovom slučaju nije bitno zbog čega se suđenje proteglo na gotovo 14 godina, ali ostaje neprijeporno da je upravo toliko trajalo. Održano je sedam ročišta, zastupnici tužbe predložili su sutkinji 9. lipnja 2011. godine da se obavi i financijsko-knjigovodstveno vještačenje ali je taj prijedlog sud odbio. Osim toga, Grad Rijeka u tužbi je naveo 1.500 primjera neurednih zakupaca-neplatiša, a sutkinji su dali na uvid samo 120 spisa. Tijekom postupka sud je od tužitelja zatražio i dopunu tužbe, razna očitovanja, dovoljan broj dokumenatcije, a Grad Rijeka je u sedam navrata tražio i produljenje rokove za dostavu.

U obrazloženju presude sutkinja navodi da uopće nije utvrđena osnova za naknadu štetu i zbog toga se nije niti utvrđivala njezinavisina. Sud u Zagrebu drži da RH nije kriva za ažurnost rada sudova i da je evuntalno tužitelj mogao ustati tužbom zbog suđenja u razumnom roku.

Komentari

15
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • BISCERO
  BISCERO   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 21:58

  Ma nemojte pljuvat po našen G.Liniću ja njega najviše volin, ko si Grobničani a voleli bi ga i si Ričani da je za Riku napravil ko Kalmeta za Zadar.

 • moreplovac051
  moreplovac051   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 19:42

  jadnog naroda, jadne banane od države hrvatske, blago se liniću i odvjetniku grada veljku kneževiću, uživaju u našoj hrvatskoj bolje nego u svojoj srbiji. molim sabor da ukine hrvatsku i da se raspusti, ovo ruglo više ne možemo gledat i trpit,

 • the best
  the best   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 18:58

  Uskoro će sići s vlasti, će ga procesuiramo !!! Zašto nema ništa na svoje ime ?!

 • the best
  the best   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 18:35

  LINIĆ protiv LINIĆA !!! Kako mu paše !!!

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:50

  Onda se čudimo:

  http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvati-nisu-spremni-eu-to-misle-svi-ali-nemaju-snage-reci-ne-clanak-530756

 • MR
  MR   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:27

  Bas me zanima koliko bivših presjednika Općinskih sudova u lijepoj nasoj su sada ugledni advokati.
  Posao cvijeta, sve po zakonu. Od 16,5 milijardi kuna ovrha nad građanima kamate su oko 70%, spisi se odugovlace kamate idu lovica pada i sve po zakonu.

 • BODRA
  BODRA   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 13:56

  HRVATSKO PRAVOSUĐE JE DRUGO NAJVEĆE ZLO OVE DRŽAVE, NARAVNO NAKON HDZ-a.

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 13:52

  "Neustrašivi oporbenjak " Linić i "Iskusni pravosudni djelatnik " Knežević su tako zajednički patili s Gradom svih ovih 14 godina u ovom ganutljivom smeću od teksta poniznog Škorića ?! I eto, Grad Rijeka nije znao, dok je na čelu bio gospon ministar i dok se širila filozofija "Grad poduzeće" , da kao poduzetnik treba uzeti garancije plaćanja za zakupljene prostore, jer su ih,ajme meni,dijelili preko Markovićke kao lizalice. I tužili su sudu zbog nekakve nedefinirane štete ,a zapravo svoje nesposobnosti, državu,sudstvo,svemir, itd. I gle, kad se sud,inače jako sposoban zatrpa s 120 spisa, onda je to genijalan način da Veljko uzima lovu 14 godina ,pa svi zadovoljni osim građana. Kad je šta Veljko K. dobio na sudu za ovaj grad,osim ovrha nad penzićima ? A još bolje je da je predmet povjeren Edi Bradmanteu, početniku u struci-to je zasigurno bilo zbog ažurnosti. Kakvo glupiranje i foliranje radi čiste pljačke građana Rijeke. I onda se Velku otvorilo tih 90-ih, pa osnivao poduzetan tvrtku za tvrtkom, jer riječani, kakvi su glupi,ne znaju plaćati režije, pa će ih on naučiti, ne znaju čistiti, isto ti slijedi. A gazda pati li pati zbog spore države...Ajde Škoriču,budi malo istraživač umjesto rektalnog alpinista,pitaj Grad koji su odvjetnički troškovi,dnevnice, ukupno,itd. u međuvremenu nastali ,ako smiješ ?

 • U2fuzije
  U2fuzije   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 13:02

  Koja je to gamad u upravnom prostoru slozenosti
  i to samo pase za one koji su okoceni od zlocinacke komunjarske "KRHOTINE".
  U bolesti su usavrseni iz proslosti.

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 12:40

  Liniću se jedno ne smije nikad osporit: vjerojatno je jedini političar u nas koji ima hrabrosti stat na zadnje noge i zagalamit pred jačim(a) od sebe.

  No, po istoj toj logici zanima me tko će kome naplatit kašnjenje svih gradskih i prigradskih projekata, redom u puno većim iznosima od ovih iz ove priče?

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 22:51

   @ Patriot. Smiri se, i razmisli o onome što pišeš. Naime, ponoviti ću, da su gradski projekti samo oni koje financira grad, a da su državni projekti oni koje financira država. Prema tome autocesta koja je postala i zaobilaznica grada Rijeke, nikad neće biti niti je bila gradski projekt. Autobusni kolodvor postoji kao takav, i grad je stvorio nekakve uvjete za izgradnju novog no, nema investitora, a ponavljam grad funkcionira i s ovakvim.Biblioteka je gradski projekt, to je jedino sigurno, no, i postojeća funkcionira.D-404 je proguran kao državna cesta tunel, a u biti je odavno smišljen kao cesta do Tower centra. Dokaz je i širina iz grada samog tunela, kao nigdje u državi, kao i što su odvojak, mali tunelčić do privatnog objekta platili svi građani Hrvatske.
   Inače, Patriot, nisam Ti spočitao da Ti galamiš, ali sam Ti napisao par riječi o onom kako ja doživljavam Linića, za razliku od Tebe, koji mu daješ veći značaj nego što On i doista ima. Naime, On, Linić je jak igrač, puno jači od bilo koga u Rijeci, jak je i u SDP-u, jak je i u Vladi jer objektivno najviše ima utakmica u politici u nogama, no, i iznad njega postoje jači igrači u Hrvatskoj, tako da ta njegova hrabrost kako Ti pišeš je samo Tvoj osobni dojam kojeg stvaraš iz javne medijske slike koju Linić sam o sebi stvara u javnosti, a koja je daleko drugačija u stvarnom životu Linića, koji ima i onu drugu tajnu pozadinu, o kojoj Ti nemaš saznanja, niti ih možeš pretpostaviti.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:28

   Nisi ti kao staro vino, ono ti je samo udarilo u glavu.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:26

   Jebo te, pa ti stvarno misliš da ti svi udvaraju?

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:23

   Gradski su projekti oni projekti od kojih ovisi funkcioniranje grada, bez obzira tko ih financira. Ako smo desetljećima imali nezavršenu zaobilaznicu (čiji je konačni završetak - usput rečeno - platila vlada Jadranke Kosor), godinama nezavršenu cestu podno Pećina, nikad započet autobusni kolodvor, biblioteku, projekt Gateway (za koje su se već podeblje zadužili), beskorisni Terminal i koješta drugo, onda grijeh za to ne ide državi već gradu.

   Gdje ću ja i zbog čega galamit nije tvoja briga. Znam da bi ti volio - kao i o nekim drugim stvarima - o tome malo odlučivat, ali - hebi ga - ništa od toga ... Koliko su mi upućeni pričali, nisi ni prije nešto uspio odlučivat, zapravo, tebe su odlučili ... I sad ti svi mi koji imamo nekakav stav - prav ili kriv - smetamo. Nego, jel' si mi se ono u susjednoj temi prije izdaleka udvarao ili ti samo onako, jer je to - biće - tek kao moderno? Posebice na ovom forumu ...

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 28. ožujka 2013. u 14:05

   @Patriot.Koji su to gradski projekti? Da li oni koje financira grad iz proračuna, ili oni koje financira država?.
   Inače Linić jako dobro zna (za razliku od Tebe) gdje će galamiti, a gdje igraju igrači koji su jači od njega. Zato je i opstao sve ove godine.