Energetska učinkovitost

Rijeka postala lider u obnovi fasada stambenih zgrada

Ljiljana Hlača

arhiva NL

arhiva NL

Na radionici su pozvani svi upravitelji i predstavnici stanara da se što prije jave Fondu koji će im biti stručna podrška u pripremi projektne aplikacije za energetsku obnovu



U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana je radionica u HGK – Županijskoj komori Rijeka namijenjena riječkim upraviteljima s ciljem upoznavanja s novim pravilima po kojima će se provoditi energetska obnova višestambenih zgrada. Javni poziv za prikupljanje ponuda za obnovu je u tijeku, a osigurana sredstva iznose 152 milijuna kuna.


Za Rijeku nema straha jer je ona lider u energetskoj obnovi, moglo se čuti na susretu. Naime, od 426 višestambenih zgrada čije je sufinanciranje odobrio Fond temeljem prošlih natječaja, njih 30-ak posto se nalazi u Rijeci, naglasio je jučer v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić. Ove godine, umjesto nacionalnih, za obnovu se koriste sredstva iz europskih fondova pa su s obzirom na to modificirani i uvjeti te procedura prijave, istaknuto je.


– Javni poziv donosi i niz pozitivnih pomaka: veća stopa sufinanciranja koja je od prijašnjih, u većini slučajeva, 40 posto narasla na visokih 60 posto. Uz ovako visoki postotak, povećava se i nominalni iznos poticaja s prijašnjih 1,4 milijuna kuna na » vrtoglavih« 13 milijuna kuna po projektu, što će sigurno potaknuti građane da se odluče na obnovu svojih zgrada – dalje je naglasio Ljubomir Majdandžić.




Na radionici su pozvani svi upravitelji i predstavnici stanara da se što prije jave Fondu koji će im biti stručna podrška u pripremi projektne aplikacije za energetsku obnovu. Naime, treba uzeti u obzir da Svi projekti koji se prijavljuju na sufinanciranje moraju priložiti i Izjavu Sektora za energetsku učinkovitost Fonda o spremnosti projektnog prijedloga, pa se s prijavama ne bi trebalo čekati zadnji čas, poručeno je na susretu.