Kišni Kvarner

Rijeka pod kišobranima: Sa srpnjem završava razdoblje promjenjivog vremena

Barbara Čalušić

Od petka više sunca uz povremene nestabilnosti, a takvo vrijeme trebalo bi se nastaviti i za vikend. Već sljedećeg tjedna Rijeku očekuju temperature iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Dugoročne prognoze za kolovoz kažu da će biti u okviru prosjeka



RIJEKA U Rijeci je danas u razdoblju od osam do 14 sati palo ukupno 21 litra kiše po četvornom metru. Zbog obilnih kiša na Kvarneru danas su po riječkom Korzu prolazile brojne skupine turista koji su loše vrijeme za kupanje očito odlučili iskoristiti za posjet gradu na Rječini.


S obzirom da Rijeka definitivno nije bila najkišovitije mjesto na Kvarneru, moglo bi se reći i da su se turisti danas na Korzo došli skloniti od kiše.


Naime, apsolutni današnji rekorder po količini oborina na Kvarneru bio je Lopar na Rabu gdje u razdoblju od osam do 14 sati palo skoro trostruko više padalina nego u Rijeci, čak 51 litra po četvornom metru.




   Prema riječima dežurnog meteorologa iz Pomorskog hidrometeorloškog ureda Rijeka Ivana Novaka, iako je dosad u Rijeci palo 125 litara kiše po četvornom metru, ovaj srpanj daleko je od rekorda po količini kiše. 


   – Prije samo tri godine, točnije u srpnju 2011. godine, palo je 131 litra kiše po četvornom metru. To je također daleko od rekorda za riječko područje na kojem je najkišovitiji srpanj bio onaj 1960. godine kad je pala 201 litra po četvornom metru. S ovih 125 litara koliko smo dostigli u ovom mjesecu teško da ćemo do kraja srpnja oboriti taj rekord, objašnjava Novak. 


   Prosjek oborina za srpanj u Rijeci iznosi 77 litara po četvornom metru što znači da će ovaj srpanj biti iznadprosječan, ali ne i osobito specifičan. Dojam kišnog srpnja pojačava činjenica što kiša ove godine pada ponekad i cijeli dan dok je su za srpanj kao ljetni mjesec više karakteristični pljuskovi i nevere. Kako kaže Novak, hladnije vrijeme koje više priliči jeseni također nije osobita specifičnost. 


   – Treba imati na umu da su posljednjih desetak godina ljeta na našem području izuzetno vruća, s temperaturama iznad 30 stupnjeva pa smo se na to i navikli. Ranijih godina na riječkom području zabilježena su ljeta u kojima temperatura zraka nije prelazila 30 stupnjeva Celzijevih, dodaje Novak. 


   Ako je suditi prema prognozi za predstojeće razdoblje, s koncem srpnja trebalo bi biti završeno i razdoblje kišnog i promjenjivog vremena. Tako od petka Novak najavljuje više sunca uz povremene nestabilnosti, a takvo vrijeme trebalo bi se nastaviti i za vikend. Već sljedećeg tjedna Rijeku očekuju temperature iznad 30 stupnjeva Celzijevih. 


   Dugoročne prognoze za kolovoz kažu da će osmi mjesec biti u okviru prosjeka, što bi drugim riječima trebalo sigurno značiti manje kiše nego u srpnju. Prvi tjedan kolovoza označit će vrijeme tipično za kolovoz, drugi bi tjedan trebao biti nešto hladniji od prosjeka, a treći ponovo u okviru uobičajenog kolovoškog vremena.