Međunarodni dan nenasilja

Rijeka otvorena prema nenasilju i toleranciji

Jelena Sedlak



RIJEKA Rijeka je jedan od najotvorenijih gradova u prihvaćanju ideja nenasilja, ljubavi i tolerancije. Nigdje drugdje nisam vidio takvu toleranciju prema svim religijama kao u Hrvatskoj, rekao je na jučerašnjem okruglom stolu u gradskoj vijećnici organiziranom povodom Međunarodnog dana nenasilja i rođendana Mahatme Gandhija, veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Sandeep Kumar.


Nakon prikazivanja dokumentarca o životu Mahatme Gandhija, koji će, kako je najavljeno, biti predstavljen i djeci u školama, pred punom dvoranom govorili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Međunarodne asocijacije Joga u svakodnevnom životu i Svjetskog mirovnog vijeća, dr. Manfred Stepponat, predsjednik Hinduističke vjerske zajednice Swami Vivek Puri, a pročitan je i govor glavnog Imama Islamske zajednice u Rijeci, Hajrudina ef. Mujkanovića.


Prisutnima se obratila i Vivian Spacapan, predstavnica Židovske općine Rijeka, Dinko Tamarut, predsjednik antifašista PGŽ-a, Vedran Obućina, politolog i publicist, Mladen Zlamalik, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva, Olena Stublija, predstavnica Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva, Jadran Mandekić, voditelj projekta »Rijeka – zdravi grad« i Kornelija Mrnjaus, s Filozofskog fakulteta u Rijeci.




Pored indijskog veleposlanika, i drugi su govornici ustvrdili kako je Hrvatska puno postigla na polju tolerancije i kako može postati model drugim državama po pitanju integracije, mira, harmonije i nenasilja. Riječki je gradonačelnik istaknuo kako se život u Rijeci temelji na suživotu ljudi različitih religija, na međusobnoj toleranciji i zapravo uživanju u različitosti, te je i moto »Luka različitosti«, a što je sve i doprinijelo da upravo Rijeka bude izabrana za EPK 2020.


Međunarodni dan nenasilja i rođendan Mahatme Gandhija obilježen je i simboličnim činom, sadnjom lipe, u parku uz Spomenik oslobođenja na Delti, uz koju će naknadno biti postavljena spomen ploča.