Javno zdravstvo

Rijeka ostala bez mamografa: Stari KBC-ov se pokvario, novi još nije u funkciji

Barbara Čalušić

Iz KBC-a pacijentice se usmjeravaju u Centar Doma zdravlja koji od idućeg tjedna raspolaže digitalnim mamografom / NL arhiva

Iz KBC-a pacijentice se usmjeravaju u Centar Doma zdravlja koji od idućeg tjedna raspolaže digitalnim mamografom / NL arhiva

Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti  sljedeći tjedan dobit će najsuvremeniji mamograf u cijeloj županiji. Istodobno KBC Rijeka očekuje popravak svog starog mamografa, a natječaji za nabavu novog digitalnog mamografa zbog niza administrativnih razloga već šest godina ne prolaze



RIJEKA  Zdravstvene osiguranice mamografski pregled u Rijeci ne mogu obaviti do idućeg tjedna kad će u rad biti pušten suvremeni digitalni mamograf s digitalnom tomosintezom u Centru za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Parku Nikole Hosta. I dok će tako primarna zdravstvena zaštita time dobiti najsuvremeniji uređaj u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, ali i šire, Klinički bolnički centar Rijeka, očekuje skori popravak mehaničkog kvara na svom mamografu starijem od deset godina. Novi mamograf je ono što je riječkoj bolnici već niz godina nasušna potreba, a zbog niza administrativnih razloga već šest godina padaju natječaji za nabavku novog digitalnog mamografskog uređaja.


Uređaj na izdisaju


Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju u KBC-a Rijeka prof. dr. Damir Miletić kaže kako očekuje da će nova zdravstvena administracija shvatiti i uvažiti dugodišnju potrebu riječke bolnice i njezinih pacijentica za nabavkom novog mamografskog uređaja.


– Posljednji je natječaj proveden i donesena je odluka o nabavci novog mamografskog uređaja. Pritom je postignuta stvarno dobra cijena i očekujemo da će odluka Ministarstva zdravlja biti pozitivna. Odluka je sad samo na njima, a novi digitalni mamografski uređaj KBC-a Rijeka u ovom trenutku hitno treba, kaže Miletić.





S druge strane, u Centru Doma zdravlja PGŽ-a obavljaju se zadnji pripremni radovi i edukacija za puštanje u rad digitalnog mamografa s digitalnom tomosintezom koji znatno poboljšava kvalitetu snimaka i pokazuje veliko poboljšanje osjetljivosti. Njegova kompjutorska tehnika posebno dopušta proučavanje detalja slike koji se po potrebi mogu uvećati, izrezati i usporediti s ranijim nalazima. Tehnika se koristi kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentica, u dijagnostici skrivenih karcinoma te kod skrining mamografije. Također, kod digitalne mamografije smanjena je doza zračenja. Tomosintezom se, pak, omogućuje detekcija malih tumora koji se običnom mamografijom teško mogu uočiti.



 Oko 6.000 pacijentica


Ako odluka i ove zdravstvene administracije bude negativna, KBC Rijeka kao središnja zdravstvena ustanova regije mogao bi se naći u velikom problemu. Pitanje je do kad će stari uređaj na izdisaju moći podnositi godišnji protok od čak 7.000 dijagnostičkih postupaka. Pritom riječka bolnica obrađuje širok dijapazon pacijentica, počevši od hitnoća preko kontrola pa sve do nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke. KBC Rijeka pritom već desetljećima nastoji održati razinu u dijagnostici bolesti dojke te su prije dvadesetak godina među prvima u državi uveli u program stereotaksiju dojke.


Voditeljica Centra za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti dr. Emina Dujmić Grgurević kaže da će uređaj početi s radom idući ponedjeljak, a prema dogovoru s kolegama iz riječkog KBC-a pacijentice će se do popravka bolničkog uređaja usmjeravati u Centar Doma zdravlja koji od idućeg tjedna raspolaže digitalnim mamografom s digitalnom tomosintezom najnovije generacije, tvrtke GE.


– U Primorsko-goranskoj županiji ne postoji više takvih aparata. U našem se Centru godišnje pregleda oko 6.000 pacijentica od čega 2.000 u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. U Rijeci se u javnim ustanovama klasična, analogna mamografija radi još samo u KBC-u Rijeka, tako da se u našem Centru s obzirom na broj djelatnika obavi najveći broj mamografija na godišnjoj razini, zaključuje Dujmić Grgurević.