100. Sušačka revija

Rijeka kao Baltazargrad? Klub Sušačana ima zanimljivu ideju za Fiumaru

Sanja Gašpert

Predstavnici Kluba najavili jubilarni broj Sušačke revije i svečanu akademiju / Snimio Vedran KARUZA

Predstavnici Kluba najavili jubilarni broj Sušačke revije i svečanu akademiju / Snimio Vedran KARUZA

U 100 brojeva objavljene su zanimljive priče o Rijeci i Sušaku te nove spoznaje o stvarima koje nadilaze lokalnu, ali i nacionalnu razinu, rečeno je prilikom najave sutrašnje svečane akademije u HKD-u



RIJEKA   Sutra u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku Klub Sušačana organizira svečanu akademiju u povodu obilježavanja izlaska iz tiska jubilarnog, 100. broja Sušačke revije, uz kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti riječki umjetnici, glazbenici i plesači – Fran Živković, Putokazi te kantautori Robert Funčić, Sandro Bastijančić i Nikolina Tomljanović – najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Tom prigodom, predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić kazala je kako Klub ove godine obilježava dva vrijedna jubileja – 25. godišnjicu osnutka i izdavanje jubilarnog, 100. broja Sušačke revije, koja je, dodala je, postala riječki brend.


Nadvladali teškoće


– Prvi broj Revije izdan je u travnju 1993. godine, samo godinu dana nakon osnivanja Kluba, a njezin idejni začetnik bio je Danko Pavešić. Njegova je zamisao bila izdavanje časopisa kojim bi se nove generacije naših sugrađana upoznalo s kulturnim, gospodarskim i civilizacijskim dosezima našeg kraja. Ponosni smo što smo unatoč teškoćama u izdavaštvu uspjeli održati Reviju do 100. broja, a posebice jer je postala jedan od najboljih riječkih proizvoda u kulturi i nakladništvu – kazala je Morić, dodajući kako je dokaz tome Zlatna plaketa Grb Grada Rijeke u 2015. godini, dodijeljen Klubu Sušačana za dugogodišnje nakladništvo Sušačke revije.





I novi, stoti broj Sušačke revije donosi dvadesetak novih priča, među kojima i ideju i prijedlog Kluba da se fasade na Fiumari oboje onako kako bi to napravio Vojo Radoičić, čime bi se Fiumaru pretvorilo u Baltazargrad i stvorio riječki trademark, s obzirom na to da je autorima kultnog hrvatskog crtanog filma »Profesor Baltazar« upravo Rijeka bila inspiracija za Baltazargrad.



Glavni urednik Revije Alen Čemeljić istaknuo je kako su u stotinu dosad objavljenih brojeva objavljene zanimljive priče o Rijeci i Sušaku, koje donose nove spoznaje o stvarima koje nadilaze lokalnu, ali i nacionalnu razinu.


Kopači riječkog blaga


– Zahvaljujući brojnim »kopačima riječkog blaga« saznali smo da je prvi film na području Hrvatske sniman baš u Rijeci, da je u Rijeci odigrana i prva nogometna utakmica na području Hrvatske, a da je stadion na Kantridi nekada bio kamenolom. Došli smo i do priča da je otac ruskog svemirskog programa Riječanin Roberto Bartini, da je tvorac Savannaha, ponosa američkog pomorstva, Kostrenjanin Ben Tićac, da je genijalni Nikola Tesla iz Amerike slao pisma u Rijeku svojoj sestri Marici, da se jedini sačuvani spasilački prsluk s Titanika na europskom kontinentu nalazi u Rijeci i brojne druge zanimljive priče – rekao je Čemeljić, dodajući kako i novi, stoti broj Sušačke revije donosi dvadesetak novih priča.